علت و تشخیص سرطان پروستات

در این مقاله مطالعه می کنید:

سرطان پروستات دومین سرطان شایع مردان درسرتاسر جهان است. تشخیص سرطان پروستات تا پنج سال پس از معرفی PSA) Prostate Specific Antigen) سیری صعودی داشت و پس از آن تا سال 1995 ، کاهش در بروز سرطان پروستات دیده شد. میزان بروز سرطان پروستات، بین نژادهای مختلف متفاوت است که علت آن علاوه بر ساختار ژنتیکی به محیط اطراف، رژیم غذایی، سبک زندگی و آگاهی و نگرش افراد به وضع سلامتی خود بستگی دارد. از این موارد می توان به رژیم غذایی پرچربی، سطح بالاتر تستوسترون خون، وضعیت مالی ، تفاوت در غربالگری و استفاده از درمان های تهاجمی اشاره کرد.

بالاترین میزان سرطان در شمال آمریکا و کشورهای اسکاندیناوی و به خصوص در آمریکایی های آفریقایی تبار و پایین ترین میزان آن در آسیا است.

سرطان پروستات، به ندرت در افراد پایین تر از 50 سال تشخیص داده می شود. سن متوسط بیماران در زمان تشخیص 68 سال است. سرطان پروستات در مقایسه با بیشتر سرطان‌های دیگر، به‌کندی رشد می‌کند. تغییرات سلولی گاهی 10، 20 یا 30 سال پیش از اینکه تومور برای ایجاد علائم به اندازه کافی بزرگ شود، آغاز می‌شوند.

در نهایت، سلول‌های سرطانی ممکن است به تمام بدن گسترش یابند (متاستاز بدهند). هنگامی‌که علائم ظاهر می‌شوند، ممکن است سرطان پروستات بسیار پیشرفته شده باشد.

بیماریابی برای سرطان پروستات در جوامعی که این سرطان شایع است از سن 50 سالگی توصیه می شود. برای افراد در معرض خطر مثل افرادی که سابقه سرطان خانوادگی پروستات دارند سن 40 تا 45 سالگی برای شروع غربالگری توصیه می شود. انجمن ارولوژی آمریکا همچنان غربالگری سرطان پروستات را در مردان بدون علامت 40 سال و بالاتر که انتظار طول عمر بیش از 10 سال را دارند پیشنهاد می کند.

دلیل سرطان پروستات

دلایل سرطان پروستات

هیچ کس در مورد دلایل اصلی ابتلا به سرطان پروستات مطمئن نیست، عوامل بسیار زیادی وجود دارد که بر ابتلا به این سرطان تاثیر می گذارند، این عوامل شامل:

  • سن: یکی از عواملی که خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد، سن می باشد. هرچه یک مرد مسن تر باشد، خطر بیشتری وی را تهدید می کند.
  • سابقه خانوادگی: مردانیکه در خانواده شان سابقه سرطان پروستات دارند در خطر بیشتری هستند، همچنین مردانیکه در خانواده شان بیشتر خانم ها سرطان سینه دارند، در خطر بیشتری می باشند.
  • چاقی و اضافه وزن: مردان چاق مبتلا به سرطان پروستات در خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پیشرفته هستند.
  • بیماری های مقاربتی: تحقیقات نشان می دهد مردانیکه مبتلا به سوزاک بوده اند در خطر بیشتری برای ابتلا به این سرطان می باشند.
  • بعضی از داروها: تحقیقات نشان می دهد که مصرف روزانه داروهای ضدالتهاب باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری می شوند.

پیشگیری از سرطان پروستات

پیشگیری دارویی

دارویی به نام فیناستراید (finasteride) که نامهای تجاری مختلفی از قبیل پروسکار (Proscar) عرضه میشود، به طور معمول برای درمان بزرگی پروستات یا BPH تجویز میشود. بنابر یک آزمایش پیشگیری از سرطان پروستات بر روی 18 هزار مرد، این دارو احتمال بروز سرطان پروستات را تا 25 درصد کاهش میدهد. با این حال در مردانی که از این دارو استفاده میکنند احتمال بروز عوارضی چون ناتوانی یا کاهش میل جنسی و رشد سینه وجود دارد که پس از قطع مصرف دارو برطرف میشوند. علاوه بر اینها، اگر مردی در مراحل اولیه مصرف دارو به سرطان پروستات مبتلا شود، بنا به دلایل نا معلومی این سرطان از نوع بسیار قدرتمند خواهد بود.

درمان گیاهی زودانزالی

 پیشگیری با فراورده های گیاهی

دانه سویا و انواع دیگر حبوبات دارای فیتو استروژن (Phytoestrogens) هستند، که نوعی ماده شیمیایی نباتی مشابه هورمون استروژن در بدن انسان است. این مواد شیمیایی میتوانند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کنند. در حقیقت، یکی از دلایل ممکن برای کم بودن تعداد مردان مبتلا به سرطان پروستات در مردان خاور دور، استفاده فراوان از سویا است.

محققان هنوز از چگونگی ایجاد این تاثیر فیتو استروژن اطمینان حاصل نکرده اند. امکان دارد که فیتواستروژن مقدار آندروژن-هورمون مردانه ای که موجب رشد سرطان پروستات میشود- را کاهش میدهد یا اینکه فیتواستروژن تنها متعادل کننده تاثیرات آندروژن است.

گوجه فرنگی و محصولات دیگر آن مانند سس و رب گوجه فرنگی، به شکل دیگری در پیشگیری سرطان پروستات موثرند. گوجه فرنگی دارای ماده ای ویتامین مانند به نام لیکوپین (lycopene) است که به عنوان یک آنتی اکسیدان (antioxidant) عمل کرده و با جلوگیری از آسیب دیدگی DNA در هسته مرکزی سلولها، خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. بهترین روش دریافت لیکوپین مصرف موادی چون گوجه فرنگی، گریپ فروت تو سرخ و هندوانه است و بهتر است تا حد امکان از انواع کمک غذایی آن استفاده نشود.

سلنیوم و ویتامین E

دانشمندان طی سالها تحقیق و مطالعه در زمینه تغذیه دریافته اند که مصرف روزانه سلنیوم معدنی یا ویتامین E و یا هر دو، میتواند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کند. آزمایش طولانی مدت پیشگیری از سرطان پروستات باسلنیوم و ویتامین (E (SELECT که از سال 2001 آغاز و تا سال 2013 ادامه خواهد یافت، این توصیه را تایید میکند. توجه داشته باشید که استفاده از داروهای گیاهی یا مواد کمک غذایی بدون راهنمایی پزشک، به خصوص اگر شما از ترکیب داروهای بدون نسخه یا تجویز شده و داروهای گیاهی استفاده کنید میتواند خطر آفرین باشد. قبل از مصرف هرگونه دارو، داروی گیاهی یا مواد کمک غذایی با پزشک خود مشورت نمایید.

درمان زودانزالی

متخصص سرطان پروستات

در صورت تجربه علائم سرطان پروستات یا تشخیص ابتلا به آن، باید به پزشک متخصص در درمان این سرطان مراجعه کرد. در سرطان پروستات همچون دیگر سرطان ها، تشخیص و درمان زود هنگام با نتایج درمانی موفقیت آمیز و ارتقای کیفیت زندگی ارتباط دارد.

انواع پزشکان متخصصی که در زمینه درمان سرطان پروستات فعالیت دارند، شامل موارد زیر هستند:

اورولوژیست: پزشکی است که انواع فرایند های جراحی از جمله رباتیک، سنتی، لاپاراسکوپیک (کم تهاجم)، پروستاتکتومی رادیکال و برداشت فیزیکی بافت سرطان را انجام می دهد.

آنکولوژیست پرتو درمانی: پزشکانی هستند که برنامه درمان با پرتو درمانی را برای بیمار تهیه می کنند. این برنامه می تواند شامل تصویر برداری هدایت شده، براکی تراپی، پرتو درمانی تخریبی استریوتاکتیک و پرتو درمانی با شدت متغییر باشد.

رادیولوژیست مداخله ای: این پزشکان در فرایند های کم تهاجم همچون تخریب با امواج رادیویی، فرایند های هدایت شده با تصویر برداری و دادن دارو های پرتوزا تخصص دارند.

آنکولوژیست: آنکولوژیست ها، نوع و مقدار مصرف دارو های شیمی درمانی یا هورمون درمانی را برای هر بیمار تجویز و تعیین می کنند.

اوروپاتولوژیست: پزشک اوروپاتولوژیست با استفاده از آزمایش ها و نمونه برداری های مختلف، ابتلا به سرطان و وجود بافت های سرطانی را در بدن بیمار تشخیص می دهد.

اورورادیولوژیست: این متخصصان با استفاده از سونوگرافی، اسکن استخوانی، سی تی اسکن، ام آر آی و دیگر آزمایش های تصویر برداری، محل سرطان و احتمال انتشار آن به دیگر نواحی بدن را بررسی می کنند.

متخصص سرطان پروستات

تشخیص سرطان پروستات

 بر اساس پژوهشهای انجام شده توصيه ميشود که برای تشخيص سرطان پروستات علاوه بر لمس پروستات از آزمايش تومور مارکر PSA(آنتی ژن اختصاصی پروستات) نيز استفاده گردد.

در صورت ترکيب معاينه پروستات از راه لمس و اندازه گيری مقدار PSA ميتوان ، توان تشخيص سرطان پروستات (کارسينوم پروستات) را تا حدود زيادی بهبود بخشيد. اين مسئله از آنجا سرچشمه ميگيرد که تشخيص سرطان پروستات در مراحل نخست احتمالآ توسط لمس پروستات امکانپذير نيست. اما سلولهای سرطانی در شروع ظهور تغييرات بدخيم اغلب از توان توليد PSA برخوردار بوده که مقدار PSAاز طريق آزمايش خون قابل اندازه گيری ميباشد .

در بيمارانی که مبتلا به این سرطان هستند مقدار آنتی ژن PSA در خون افزايش مي يابد و اين امر تشخيص به موقع سرطان را ممکن ميسازد . در ضمن آزمايش مذکور اين امکان را برای پزشک فراهم ميسازد تا در صورت لزوم روشهای تکميلی ديگر مانند سونوگرافی را نيز مورد اجراء گذارد. چنانچه نتايج اندازه گيری PSA وجود سرطان را محتمل سازد، انجام سونوگرافی ترانس رکتال (از طريق بخش انتهائی روده بزرگ) و در صورت لزوم بافت برداری از پروستات ( قبل از آنکه غده پروستات قابل لمس باشد) قدم مهم ديگر در تشخيص زود و بموقع تومور خواهد بود. طبق آمارهای موجود در حدود 40% از عموم مردان در سن 50 سال ميتوان کانونهای بسيار کوچک و ابتدائی سرطان پروستات را مشاهده کرد که اين درصد با افزايش سن نسبت مستقيم دارد.

در حال حاضر با استفاده از روشهای درمانی جديد، در صورت تشخيص در مراحل ابتدائی، برای در صد بالائی از بيماران مبتلا به سرطان پروستات، امکان بهبودی کامل فراهم گشته است.

برای دیدن سایر مقالات دکتر محمد جباری بهترین دکتر پروستات در تهران اینجا را کلیک کنید


📜👨‍⚕️ شاید دوست داشته باشید بخوانید: درمان بزرگی پروستات بدون نیاز به جراحی  ✂✂✂✂


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

 دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (7 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر هادی سه شنبه ۵ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 24902 مشاهده پرسش
    باسلام خدمت آقای دکتر. بنده 31ساله هستم کارمند. چندروزیه که زیر شکم و بالای آلت تناسلی احساس درد میکنم به صورتی که انگار یکی از رگهای قسمت ذکر شده کشیده می شود . تقریبا مشابه همان دردی هست که موقع ضربه به بیضه ها احساس میشه ولی مقیاسش کمتر هست. موقع دفع مدفوع بعضی مواقع احساس درد دارم و با فشار زیاد اینکار انجام میدم و احساس تخلیه کامل هم ندارم. خودم میترسم که سرطان پروستات داشته باشم. ممنون راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۵ دی ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر محمد دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 2986 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر.من 41 سال سن دارم و از بدول ازدواج حدود 12 سال بدلیل زود انزالی از اسپری استفاده میکردم که یه جورایی فکر کنم باعث کم میلی جنسی هم شده باشم.مشکل من از اینجا شروع شد که یکبار جلوی انزال را گرفتم و خیلی کش دارش کردم تو بیضه احساس درد کردم.بعد از چند روز درد بیشتر شد و فکر کنم یه جورایی به پروستات کشیده شد.در ناحیه پایین شکم و مثانه درد داشتم.با مراجعه به دکتر از قرص سیپرو فلوکساسین و تاوانکس استفاده کردم.دردها برطرف شد ولی دو مشکل همچنان دارم.یکی اینکه انزالم اصلا مثل قبل نیست و روان نیست و یه کم فقط در اول برای بار اول روانه و آخرش خشک میشه و سخت میاد بیرو.برای بار دوم هم کاملا سخت بیرون میاد.دوم اینکه کل بدنم سوزن سوزن میشه.البته یه مقدار کمتر شده.و در ناحیه زیرین بیضه هم احساس ناخوشایند و خشکی مانند دارم.از پماد کلوتیمازول هم استفاده کردم ولی خوب نشد.ایا امکان در پارگی لوله ها و مجاری ریز بیضه هست و یا هر امکان دیگه ای یا ینکه هنوز عفونت هست؟خواهش میکنم کمکم کنید و راهنمایی.ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۵ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      امکان پارگی لوله ها و مجاری نیست و لی علائم تان بیشتر به التهاب پروستات شبیه هست که درمانش دارویی است شاید بمدت طولانی حداقل ۶ ماه مثل ترازوسین ۲ میلی شبی یک عدد
    2. تصویر کاربر محمد دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      ممنون از راهماییتون جناب دکتر من تا کی باید این دارو را مصرف کنم؟یعنی باید 6ماه این قرص رو مصرف کنم و با همین دوز؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۶ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      بله 6 ماه ولی ممکن اسن دوزش بالاتر رود
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر سعید سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 4775 مشاهده پرسش
    با سلام من ۲۴ سال سن دارم و مشکل التهاب پروستات وعدم نعوظ دارم اندازه پروستاتم ۲۲هست میخستم بدونم این مشکلات درمان قطعی دارن ؟ ایا من برا ازدواج مشکلی ندارم ؟ اگه ازدواج کنم تا چند سالکی میتوانم نزدیکی کنم ؟ ممنون میشم جواب سوالو بدین اخه خیلی نگرانم ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۱ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      التهاب پروستات مانعی برای ازدواج نیست و اتفاقا ازدواج و نزدیکی و انزال تاثیر مثبت و درمانی در امر التهاب پروستات دارند. کم توانی جنسی نیز علل متعددی دارد که بخشی جسمی و بخشی از آن عوامل فکری و روانی است. از علل جسمی می توان به اختلالات هورمونی و اختلالات عروق و اعصاب مربوط به آلت تناسلی اشاره کرد. بیماری هایی نظیر دیابت، فشار خون بالا، بالا بودن چربی خون و اختلالات عصبی در ناحیه کمر و داروها بویژه برخی از داروهای فشار خون و داروهای اعصاب و روان، رژیم های ناسالم مخصوصا رژیم پرچربی، سیگار، مواد مخدر و روانگردان، عدم تحرک و ورزش منظم، استرس و فشارهای روانی و عدم رضایت مندی از زندگی و شرایط موجود، بالا بودن ساعات کار و کم بودن زمان لازم برای استراحت و در کنار خانواده بودن همه بخشی از علل کم میلی و کم توانی جنسی است. لذا در ابتدا نیاز به معاینه و انجام تست های لازم توسط ارولوژیست هست. در صورت طبیعیی بودن ارزیابی های لازم توسط متخصص ارولوژی توصیه می شود برای مشاوره به روانشناسی که در زمینه روابط جنسی فعالیت می کند مراجعه کنید. یادتان باشد در خیلی از موارد کلید درمان در دستان خودتان هست و با تغییر سبک و شیوه ی زندگی می توانید فعالیت جنسی مطلوب و رضایت بخشی را داشته باشید. در آخر اگر بیماری قلبی یا فشار خون کنترل نشده ندارید گاهی هم می توانید از قرص های کمکی مثل سیلدنافیل ۵۰ میلی گرمی یکساعت قبل از رابطه استفاده کنید. از شایع ترین عوارض احتمالی این قرص سردرد، گرفتگی بینی و تاری دید می باشد و مصرف همزمان آن با برخی از داروهای قلبی ممنوع می باشد.
  • تصویر کاربر تحسين جمعه ۷ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 134 مشاهده پرسش
    با سلام
    در سونوگرافي پروستات با اكوي طبيعي و حجم 46م ل مي باشد. إدرار دو شاخه شده و با تازگي هم تكرر ادرار دارم. بعد إز تخليه إدرار باقيمانده إدرار ١5 سي سي است
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۷ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر میلاد جمعه ۲۴ شهریور ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    اقا دکتر 26 سال سن دارم ...مدتیه (حدود دو ماه)بعد از رابطه جنسی نیمه تمام دچار تکرار ادرار و درد در الت تناسلی و بیضه شدم ....به متخصص ارولوژی مراجعه کردم ازمایش ادرار و خون دادم منتها ادرار من عفونت نداشت ....دکتر اولی گفتن که احتمال زیاد از استرس باشه به من قرص هیاسین تجویز کردن ...بعد یه هفته وقتی دیدم اثر نکرده دیگه قرص رو نخوردم ...به یه دکتر دیگه مراجعه کردم گفتن که بیماری شما مربوط به التهاب پروستاته ....الانم وقتی که زیاد اب میخورم ادرارم بیشتر میشه بعضی موقع ها ..میخواستم بپرسم ایا این تکرار ادرار که بعضی موقع ها دارم مربوط به التهاب پروستاته یا مربوط به کلیه هم میشه ..در حالی که سونوگرافی و سی تی اسکن هم انجام دادم (در ازمایش سونو گرافی 4 میل سنگ به اضافه 30 سی سی مایع در لگنم مشاهده شد منتها در سی تی اسکن هیچ کدوم از ایناا مشاهده نشد)دکترا گفتن کلیت سالمه ..اقای دکتر خیلی استرس دارم ..معمولا چه مدت طول میکشه تا التهاب پروستات خوب بشه چون حدودا الان دو ماهه که اینجوریم ..منتها مصرف قرص های ضد التهابم ( تاوانکس و تروپرال .4)رو یه ده روزی میشه که مصرف میکنم
    و ایا نیاز هستش که ازمایشای بیشتری انجام بدم یا خیر؟؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۱ شهریور ۹۶( 6 سال پیش)
    2. تصویر کاربر میلاد چهارشنبه ۲۲ شهریور ۹۶( 6 سال پیش)
      اقای دکتر وقتی که اب زیادی میخورم حجم ادرارم زیاد میشه و تند تند میرم دستشویی و رنگ ادرارمم بی رنگه تقریبا ...همیشه هم اینجوری نیستم معمولا هر دو سه روز یکبار وقتی اب زیاد میخورم اینجوری میشم که قبلا اصلا اینطوری نبودم....ایا این ادرار پر حجم مربوط به کلیه میشه یا خیر ؟ازمایش ادرار و خون هم دادم که میتونین مشاهده کنید
      الان دو ماهه درگیر دکتر و بیمارستانم منتها به جواب قطعی نرسیدم ...ایا همه این علایم میتونه از التهاب پروستات باشه؟؟مادرمم دچار سرطان تخمدان شده خودمم اینجوری شدم و خیلی استرس دارم ..اگه میشه رانماییم کنید که چیکار میتونم انجام بدم
      سونوگرافی هم انجام دادم که تشخیص دادن سنگ دارم ولی سی تی اسکن سنگ رو نشون نداد ..کلا گیج شئم ...نمیدونم چیکار کنم
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۴ شهریور ۹۶( 6 سال پیش)
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر