علت و تشخیص سرطان پروستات

در این مقاله مطالعه می کنید:

سرطان پروستات دومین سرطان شایع مردان درسرتاسر جهان است. تشخیص سرطان پروستات تا پنج سال پس از معرفی PSA) Prostate Specific Antigen) سیری صعودی داشت و پس از آن تا سال 1995 ، کاهش در بروز سرطان پروستات دیده شد. میزان بروز سرطان پروستات، بین نژادهای مختلف متفاوت است که علت آن علاوه بر ساختار ژنتیکی به محیط اطراف، رژیم غذایی، سبک زندگی و آگاهی و نگرش افراد به وضع سلامتی خود بستگی دارد. از این موارد می توان به رژیم غذایی پرچربی، سطح بالاتر تستوسترون خون، وضعیت مالی ، تفاوت در غربالگری و استفاده از درمان های تهاجمی اشاره کرد.

بالاترین میزان سرطان در شمال آمریکا و کشورهای اسکاندیناوی و به خصوص در آمریکایی های آفریقایی تبار و پایین ترین میزان آن در آسیا است.

سرطان پروستات، به ندرت در افراد پایین تر از 50 سال تشخیص داده می شود. سن متوسط بیماران در زمان تشخیص 68 سال است. سرطان پروستات در مقایسه با بیشتر سرطان‌های دیگر، به‌کندی رشد می‌کند. تغییرات سلولی گاهی 10، 20 یا 30 سال پیش از اینکه تومور برای ایجاد علائم به اندازه کافی بزرگ شود، آغاز می‌شوند.

در نهایت، سلول‌های سرطانی ممکن است به تمام بدن گسترش یابند (متاستاز بدهند). هنگامی‌که علائم ظاهر می‌شوند، ممکن است سرطان پروستات بسیار پیشرفته شده باشد.

بیماریابی برای سرطان پروستات در جوامعی که این سرطان شایع است از سن 50 سالگی توصیه می شود. برای افراد در معرض خطر مثل افرادی که سابقه سرطان خانوادگی پروستات دارند سن 40 تا 45 سالگی برای شروع غربالگری توصیه می شود. انجمن ارولوژی آمریکا همچنان غربالگری سرطان پروستات را در مردان بدون علامت 40 سال و بالاتر که انتظار طول عمر بیش از 10 سال را دارند پیشنهاد می کند.

دلیل سرطان پروستات

دلایل سرطان پروستات

هیچ کس در مورد دلایل اصلی ابتلا به سرطان پروستات مطمئن نیست، عوامل بسیار زیادی وجود دارد که بر ابتلا به این سرطان تاثیر می گذارند، این عوامل شامل:

  • سن: یکی از عواملی که خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد، سن می باشد. هرچه یک مرد مسن تر باشد، خطر بیشتری وی را تهدید می کند.
  • سابقه خانوادگی: مردانیکه در خانواده شان سابقه سرطان پروستات دارند در خطر بیشتری هستند، همچنین مردانیکه در خانواده شان بیشتر خانم ها سرطان سینه دارند، در خطر بیشتری می باشند.
  • چاقی و اضافه وزن: مردان چاق مبتلا به سرطان پروستات در خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پیشرفته هستند.
  • بیماری های مقاربتی: تحقیقات نشان می دهد مردانیکه مبتلا به سوزاک بوده اند در خطر بیشتری برای ابتلا به این سرطان می باشند.
  • بعضی از داروها: تحقیقات نشان می دهد که مصرف روزانه داروهای ضدالتهاب باعث افزایش خطر ابتلا به این بیماری می شوند.

پیشگیری از سرطان پروستات

پیشگیری دارویی

دارویی به نام فیناستراید (finasteride) که نامهای تجاری مختلفی از قبیل پروسکار (Proscar) عرضه میشود، به طور معمول برای درمان بزرگی پروستات یا BPH تجویز میشود. بنابر یک آزمایش پیشگیری از سرطان پروستات بر روی 18 هزار مرد، این دارو احتمال بروز سرطان پروستات را تا 25 درصد کاهش میدهد. با این حال در مردانی که از این دارو استفاده میکنند احتمال بروز عوارضی چون ناتوانی یا کاهش میل جنسی و رشد سینه وجود دارد که پس از قطع مصرف دارو برطرف میشوند. علاوه بر اینها، اگر مردی در مراحل اولیه مصرف دارو به سرطان پروستات مبتلا شود، بنا به دلایل نا معلومی این سرطان از نوع بسیار قدرتمند خواهد بود.

درمان گیاهی زودانزالی

 پیشگیری با فراورده های گیاهی

دانه سویا و انواع دیگر حبوبات دارای فیتو استروژن (Phytoestrogens) هستند، که نوعی ماده شیمیایی نباتی مشابه هورمون استروژن در بدن انسان است. این مواد شیمیایی میتوانند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کنند. در حقیقت، یکی از دلایل ممکن برای کم بودن تعداد مردان مبتلا به سرطان پروستات در مردان خاور دور، استفاده فراوان از سویا است.

محققان هنوز از چگونگی ایجاد این تاثیر فیتو استروژن اطمینان حاصل نکرده اند. امکان دارد که فیتواستروژن مقدار آندروژن-هورمون مردانه ای که موجب رشد سرطان پروستات میشود- را کاهش میدهد یا اینکه فیتواستروژن تنها متعادل کننده تاثیرات آندروژن است.

گوجه فرنگی و محصولات دیگر آن مانند سس و رب گوجه فرنگی، به شکل دیگری در پیشگیری سرطان پروستات موثرند. گوجه فرنگی دارای ماده ای ویتامین مانند به نام لیکوپین (lycopene) است که به عنوان یک آنتی اکسیدان (antioxidant) عمل کرده و با جلوگیری از آسیب دیدگی DNA در هسته مرکزی سلولها، خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. بهترین روش دریافت لیکوپین مصرف موادی چون گوجه فرنگی، گریپ فروت تو سرخ و هندوانه است و بهتر است تا حد امکان از انواع کمک غذایی آن استفاده نشود.

سلنیوم و ویتامین E

دانشمندان طی سالها تحقیق و مطالعه در زمینه تغذیه دریافته اند که مصرف روزانه سلنیوم معدنی یا ویتامین E و یا هر دو، میتواند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کند. آزمایش طولانی مدت پیشگیری از سرطان پروستات باسلنیوم و ویتامین (E (SELECT که از سال 2001 آغاز و تا سال 2013 ادامه خواهد یافت، این توصیه را تایید میکند. توجه داشته باشید که استفاده از داروهای گیاهی یا مواد کمک غذایی بدون راهنمایی پزشک، به خصوص اگر شما از ترکیب داروهای بدون نسخه یا تجویز شده و داروهای گیاهی استفاده کنید میتواند خطر آفرین باشد. قبل از مصرف هرگونه دارو، داروی گیاهی یا مواد کمک غذایی با پزشک خود مشورت نمایید.

درمان زودانزالی

متخصص سرطان پروستات

در صورت تجربه علائم سرطان پروستات یا تشخیص ابتلا به آن، باید به پزشک متخصص در درمان این سرطان مراجعه کرد. در سرطان پروستات همچون دیگر سرطان ها، تشخیص و درمان زود هنگام با نتایج درمانی موفقیت آمیز و ارتقای کیفیت زندگی ارتباط دارد.

انواع پزشکان متخصصی که در زمینه درمان سرطان پروستات فعالیت دارند، شامل موارد زیر هستند:

اورولوژیست: پزشکی است که انواع فرایند های جراحی از جمله رباتیک، سنتی، لاپاراسکوپیک (کم تهاجم)، پروستاتکتومی رادیکال و برداشت فیزیکی بافت سرطان را انجام می دهد.

آنکولوژیست پرتو درمانی: پزشکانی هستند که برنامه درمان با پرتو درمانی را برای بیمار تهیه می کنند. این برنامه می تواند شامل تصویر برداری هدایت شده، براکی تراپی، پرتو درمانی تخریبی استریوتاکتیک و پرتو درمانی با شدت متغییر باشد.

رادیولوژیست مداخله ای: این پزشکان در فرایند های کم تهاجم همچون تخریب با امواج رادیویی، فرایند های هدایت شده با تصویر برداری و دادن دارو های پرتوزا تخصص دارند.

آنکولوژیست: آنکولوژیست ها، نوع و مقدار مصرف دارو های شیمی درمانی یا هورمون درمانی را برای هر بیمار تجویز و تعیین می کنند.

اوروپاتولوژیست: پزشک اوروپاتولوژیست با استفاده از آزمایش ها و نمونه برداری های مختلف، ابتلا به سرطان و وجود بافت های سرطانی را در بدن بیمار تشخیص می دهد.

اورورادیولوژیست: این متخصصان با استفاده از سونوگرافی، اسکن استخوانی، سی تی اسکن، ام آر آی و دیگر آزمایش های تصویر برداری، محل سرطان و احتمال انتشار آن به دیگر نواحی بدن را بررسی می کنند.

متخصص سرطان پروستات

تشخیص سرطان پروستات

 بر اساس پژوهشهای انجام شده توصيه ميشود که برای تشخيص سرطان پروستات علاوه بر لمس پروستات از آزمايش تومور مارکر PSA(آنتی ژن اختصاصی پروستات) نيز استفاده گردد.

در صورت ترکيب معاينه پروستات از راه لمس و اندازه گيری مقدار PSA ميتوان ، توان تشخيص سرطان پروستات (کارسينوم پروستات) را تا حدود زيادی بهبود بخشيد. اين مسئله از آنجا سرچشمه ميگيرد که تشخيص سرطان پروستات در مراحل نخست احتمالآ توسط لمس پروستات امکانپذير نيست. اما سلولهای سرطانی در شروع ظهور تغييرات بدخيم اغلب از توان توليد PSA برخوردار بوده که مقدار PSAاز طريق آزمايش خون قابل اندازه گيری ميباشد .

در بيمارانی که مبتلا به این سرطان هستند مقدار آنتی ژن PSA در خون افزايش مي يابد و اين امر تشخيص به موقع سرطان را ممکن ميسازد . در ضمن آزمايش مذکور اين امکان را برای پزشک فراهم ميسازد تا در صورت لزوم روشهای تکميلی ديگر مانند سونوگرافی را نيز مورد اجراء گذارد. چنانچه نتايج اندازه گيری PSA وجود سرطان را محتمل سازد، انجام سونوگرافی ترانس رکتال (از طريق بخش انتهائی روده بزرگ) و در صورت لزوم بافت برداری از پروستات ( قبل از آنکه غده پروستات قابل لمس باشد) قدم مهم ديگر در تشخيص زود و بموقع تومور خواهد بود. طبق آمارهای موجود در حدود 40% از عموم مردان در سن 50 سال ميتوان کانونهای بسيار کوچک و ابتدائی سرطان پروستات را مشاهده کرد که اين درصد با افزايش سن نسبت مستقيم دارد.

در حال حاضر با استفاده از روشهای درمانی جديد، در صورت تشخيص در مراحل ابتدائی، برای در صد بالائی از بيماران مبتلا به سرطان پروستات، امکان بهبودی کامل فراهم گشته است.

برای دیدن سایر مقالات دکتر محمد جباری بهترین دکتر پروستات در تهران اینجا را کلیک کنید


📜👨‍⚕️ شاید دوست داشته باشید بخوانید: درمان بزرگی پروستات بدون نیاز به جراحی  ✂✂✂✂


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

 دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4/5 - (7 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حسن چهارشنبه ۱۹ آبان ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 170 مشاهده پرسش
    سلام .جناب دکتر طب نظر جنابعالی به دکتر متخصص شهرمان (ساوه) مراجعه کردم و پس از ازمایش ادرار وسونوگرافی کمی بزرگی پروستات1/3 برابر وبا سطح پارانشیمال یکنواخت داشتم والباقی متعارف است ودر ازمایش ادرار فاقد باکتری وکمی خون در حد trac وایشان کپوسول پروتال 4/.تجویز نمدند وسه ماه است استفاده کرده ام و شرایط جسمی بهتر شد .ولی دویاره همان شوزش ادرار وعلایم پروستاتیت که اشاره نموده اید دارم . ایا به این درمان ادامه بدهم یا لطفا راهنمایی کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۹ آبان ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      بله به نظر من درمان را ادامه دهید
  • تصویر کاربر هـومن دوشنبه ۵ مهر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 190 مشاهده پرسش
    جناب آقاي دكتر جباري عزيز و گرامي با عرض سلام و سپاس بينهايت ،ا٣٥روز از جراحي راديكال پروستاكتومي پدرم گذشته، عذرخواهي مي كنم امروز در ادرارش خون مشاهـده شده، به نظر حضرتعالي علتش چه مي تواند باشد؟باز هم ازحضورمحترم شما بزرگوار ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۵ مهر ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      خون علل متعددی می تواند داشته باشد گاه مربوط به عمل شان هست و گاه عفونت لذا بهتره توسط پزشک معالج شان حتما معاینه شوند
  • تصویر کاربر رضا پنجشنبه ۱ مهر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 176 مشاهده پرسش
    سلان جنا دکتر.خیلی ممنون از جواب های شما
    جناب دکتر پدر من 67 سال سن دارد و تا یک ماه پیش psa ایشون 2 بود در عرض چند هفته و چند روز ناراحتی در ادرار مشکوک به پروستات شدیم و با آزمایش جدید psa عدد 19 را نشان داد.اندازه پروستات هم 43 نشان داد در سونوگرافی.دکتر معالج سریع نمونه برداری را پیشنهاد داد و لی چند دکتر دیگر که خودم مراجعه کردم گفتند عفونت احتمالا باشه.
    به نظر شما سریع نمونه برداری انجام بدیم یا این یک ماه صبر بدیم ببینیمpsa کمتر میشه یا نه؟
    جناب دکتر جباری در سونو که داخل مطب انجام شد دکتر گفت یک ضایعه می بیند که وقتی سونو نشون چندتا دکتر دیگه دادم گفتن بیشتر به کلسیم یت یه یزی مثل این شبیه هست می خواستم نظرتون بدونم که تو عکس سون ساده ضایعه اصلا قابله مشاهده هست یا خیر؟
    ممنونم از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ مهر ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      به نظر من هم بهتره يك ناه صبر كنيد
  • تصویر کاربر علیرضا جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام وعرض ارادت ؛4سال قبل حجم پروستات 20سی سی بود خیلی اذیت بودم تحت درمان قرارگرفتم (سنتی طبیعی )بهترشدم الان حجم پروستات 21است وخیلی سوزش درداخل آلت بعد ازتخلیه دارم ؛درضمن احساس میکنم مثانه خالی نمیشود؛چندروزی است دارو میخورم ؛سیپروفلوکساسین؛رواتینکس؛فنازومکس؛مدالوسین؛ولی تغییر چندانی نکردم؛باتوجه به اینکه خانمم زگیل تناسلی دارد ومن هم احتمالا دارم ممکن است ازاین باشد ؛لطفا راهنمایی بفرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۶ شهریور ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      زگيل مجرا مي تواند سوزش ايجاد كند ولي علل ديگر هم مي تواند داشته باشد
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۲۰ تیر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 165 مشاهده پرسش
    با سلام . اینجانب در مورخه 94/1/23 عمل رادیکال پروستات انجام داده ام . که به گفته پزشک معالج پروستات در شرف بد خیم شدن بود . و ایشان فرمودند که ایده ال ترین زمان عمل اکنون است . دکتر فرمودند که احتمال بی اختیاری 5 درصد میباشد . اما متاسفانه تا اکنون که حدود 1سال و چهار ماه میگذرد بی اختیاری ادراری هنوز هم باقی است . با توجه باینکه دکتر میگوید عمل جراحی بسیار عالی انجام شده . و اینکه ایا بی اختیاری من خوب میشود یا نه تا کنون پزشک جواب دقیقی نداده اند و فقط دارو تجویز میکنند و سه ماه به سه ماه ویزیت میکنند . ممنون میشوم اگر بفرمائید ایا امیدی به درمان من هست یا نه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۰ تیر ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      هیچکس بهتر از پزشک معالج تان نمی تواند به این پرسش پاسخ دهد ولی هر چه از زمان عمل بگذرد احتمال بهبودی کمتر می شود
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر