نمایش منوی کناری

راه های تشخیص سرطان پروستات

اغلب موارد تشخیص سرطان پروستات به وسیله ی بالابودن PSA خون و یا غیرطبیعی بودن معاینه ی پروستات از طریق مقعد تشخیص داده می شود.

سرطان پروستات به ندرت بخاطر رشد سرطان و ایجاد علائم انسدادی ادراری و یا علائم تحریکی ( مانند تکرر ادرار، سوزش و شب ادراری)، خونی شدن منی (هماتواسپرمی) و یا انتشار سرطان به دیگر نقاط بدن تشخیص داده می شود. تشخیص سرطان پروستات به طور قطعی به وسیله ی بیوپسی و نمونه برداری از پروستات با کمک سونوگرافی است.

غربالگری سرطان پروستات

اینکه تست سلامت مردان بی هیچ نشانه ای از سرطان پروستات انجام شود جای بحث دارد. برخی از پزشکان با مسئله ی غربالگری و اینکه آیا مفید واقع میشود یا نه مخالف اند.

بعضی از پزشکان به مردان در ۵۰ سالگی توصیه به غربالگری می کنند ، و برای مردانی که عوامل خطر را دارا می باشند این کار در ۴۰ سالگی توصیه می شود. از طرفی برخی پزشکان نظری مخالف نسبت به انجام غربالگری دارند.

با پزشک خود درباره ی شرایط خاص خود و فواید و خطرات غربالگری بحث کنید. با یکدیگر می توانید تصمیم بگیرید که آیا غربالگری برای شما مفید است یا خیر.

تست های غربالگری پروستات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

معاینه پروستات با انگشت از طریق مقعد (DRE)

پزشک برای انجام DRE دستکش می پوشد و با چرب کردن انگشت خود آن را به داخل راست روده شما فرو می برد تا پروستات شما را لمس و معاینه کند، چرا که پروستات نزدیک راست روده می باشد. اگر پزشک هر چیز غیر طبیعی را در بافت، شکل، و یا قوام پروستات شما پیدا کند ، ممکن است به تست های بیشتری نیاز داشته باشید.

آزمایش سرطان پروستات یا PSA

تست psa

یک نمونه ی خون از سیاه رگ دست شما گرفته می شود و برای اندازه گیری میزان PSA در خون آزمایش می شود. PSA ماده ای است که به طور طبیعی توسط غده ی پروستات تولید می شود. مقدار PSA کمتر از ۴ طبیعی تلقی می شود. البته بالاتراز حد طبیعی بودن PSA الزاما به معنی سرطان پروستات نیست و علل دیگری مثل عفونت، التهاب، بزرگی خوش خیم پروستات، احتباس ادراری، سوند گذاری، انزال نیز می توانند PSA را تا حدی بالا ببرند.

مقدار طبیعی PSA برای افراد بالای ۶۰ تا ۶۵ سال کم تر از ۴ ng/ml می باشد ولی این مقدار محل اختلاف است و برای افراد جوان تر از ۶۰ تا ۶۵ سال برای کشف ۹۵ درصد سرطان ها، این میزان کمتر از ۲٫۵ می باشد و در نژادهای مختلف نیز مقدار PSA متفاوت است. بالا بودن PSA اختصاصی سرطان پروستات نیست و درمواردی مثل حجم بالای پروستات سن، نژاد، دست کاری پروستات مثل سوندگذاری و سیستوسکوپی، انزال، التهاب و عفونت پروستات( پروستاتیت)، بیوپسی ونمونه برداری، احتباس ادراری و بزرگی خوش خیم پروستات نیز PSA بالا می رود.

۲۵% سرطان های پروستات PSA طبیعی دارند بنابراین ترکیب اندازه گیری PSA و معاینه ی مقعدی پروستات برای کشف سرطان بهتر از استفاده ی هر کدام به تنهایی است. درصورت طبیعی بودن PSA و غیر طبیعی بودن معاینه ی مقعدی پروستات، بیوپسی لازم است.

در مواردی که PSA بالا باشد یا معاینه ی پروستات غیرطبیعی باشد برای تشخیص سرطان پروستات به طور قطعی و اثبات آن بایستی بیوپسی انجام شود.

PSA همراه با DRE می توانند در تشخیص سرطان در مراحل اولیه کمک کند. اما مطالعات از اینکه آیا این تست ها خطر مرگ ناشی از سرطان پروستات را کاهش داده اند یا خیر موافق نیستند. به همین خاطر است که هنوز پیرامون غربالگری سرطان پروستات بحث و اختلاف نظر وجود دارد.

اگر نکته غیر طبیعی در تست های DRE یا PSA یافت شد، پزشک شما ممکن است آزمایشاتی تجویز کند تا مشخص شود که آیا شما سرطان دارید یا خیر؟ همانند:

# تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

اگر تست های دیگر احتمال سرطان را ازفزایش داد ، پزشک شما ممکن است از سونوگرافی از طریق راست روده (ترانس رکتال) استفاده کند تا پروستات شما را بیشتر مورد ارزیابی قرار دهد. یک میله ی کوچک در شکل و اندازه ی یک سیگار، در راست روده ی شما قرار داده می شود. این میله از امواج صوتی برای ایجاد یک تصویر از غده ی پروستات شما استفاده می کند.

# نمونه گیری از بافت پروستات

اگرنتایج تست های اولیه احتمال سرطان پروستات را بدهند، پزشک شما پیشنهاد می دهد که می بایست از سلول های پروستات شما نمونه گرفته شود. (بیوپسی پروستات). بیوپسی پروستات اغلب با استفاده از یک سوزن نازک انجام می شود که برای نمونه گیری از بافت در داخل پروستات فرو می رود. نمونه بافت در آزمایشگاه آنالیز می شود تا تعیین شود که آیا سلول های سرطانی وجود دارند یا خیر؟

دلیل سرطان پروستات

آیا سرطان پروستات فرد تهاجمی است یا خیر؟

بعد از اینکه بیوپسی مشخص کرد که شما سرطان دارید، گام بعدی تعیین میزان تهاجمی بودن سلول های سرطانی است(درجه یا گرید). در آزمایشگاه یک پاتولوژیست نمونه ی سلول های سرطانی شما را بررسی می کند تا تعیین کند که چقدر سلول های سرطانی با سلول های سالم فرق دارند؟ درجه ی بالاتر نشان می دهد که سرطان شما تهاجمی تر است و احتمالا به سرعت گسترش می یابد.

متداول ترین شاخصی که برای ارزیابی درجه تهاجم سلول های سرطان استفاده میشود نمره ی گلیسون نامیده میشود. نمره گلیسون شامل دو عدد می باشد که حداقل آن ۲ (سرطان فاقد تهاجم ) و حداکثر آن ۱۰ (سرطان به شدت مهاجم) می باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی


سوال پزشکی دارید ؟!؟


سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

ثبت سوال جدید غیرفعال می‌باشد.

پیگیری سوال قبل


 برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ابراهیم جمعه ۷ تیر ۹۸( 6 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام و احترام، مدتی است احساس میکنم یک غده بسیار کوچک در رگ نزدیک بیضه چپ من وجود دارد و این موضوع را با لمس آن حس میکنم . ایا این احساس من درست است و بیضه من نیاز به معالجه دارد و یا خیر؟ روش درمان آن چیست؟ راهنمایی کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۷ تیر ۹۸( 6 ماه پیش)

      سلام بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیص یا درمانی را مطرح کنم.

  • تصویر کاربر رضا چهارشنبه ۱ خرداد ۹۸( 8 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام حدود یه بازه هفت ماهه هست که پروستاتیت عود کرده دکتر مراجعه کردم ارولوژیست گفتن ماهیت پروستاتیت عود کردنی هست و انتی بیوتیک و ترازوسین تجویز کردن که متاسفانه انتی بیوتیک رو نتوستم مصرف کنم به مقدار علایم کم شد ولی خوب نشد کامل ولی با مصرف ترازوسین خیلی بهتر شد تا یک ماه پیش به علت درد بیضه مراجعه کردم و پس از ازمایش مشخص شد واریکوسل گرید 2 دارم دکتر گفتن اونقدر شدید و اضطرار برای عمل وجود نداره ولی عمل بشه بهتره خیلی هم به پروستاتیت ربطی نداره از اون موقع احساس میکنم قوای جنسی تحلیل رفته البته نمیدونم چقدر استرس و تنش تاثیر داشته ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ خرداد ۹۸( 8 ماه پیش)

      سلام

      تحلیل قوای جنسی ات مربوط میشه به استرس و تنش که داری و ربطی به واریکوسل و پروستاتیت ندارد

  • تصویر کاربر میکاییل شنبه ۱۴ اردیبهشت ۹۸( 8 ماه پیش) مشاهده پرسش
    با سلام خسته نباشید من سوالمو توی سایت پرسیدم
    ولی ب اشتباه نام اصلیه خودم رو وارد کردم
    اگ امکانش هست هنگام انتشار یک نام ب دلخواه وارد کنید.
    ممنون میشم
    کد پیگیری سوالم هم اینه
    p49ct1144844
    تقریبا حدود 20 دیقه پیش
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۴ اردیبهشت ۹۸( 8 ماه پیش)
  • تصویر کاربر نیما جمعه ۱۳ اردیبهشت ۹۸( 8 ماه پیش) مشاهده پرسش
    جناب دکتر وقت بخیر.بنده 27 ساله هستم به دلیل ترشح مخاطی شکل از آلتم به ارولوژیست مراجعه کردم و بعد از آزمایش مشخص شد که عفونت دارم حدود دو ماه آنتی بیوتیک مصرف کردم ترشح قطع شده و دوباره آزمایش کشت ادرار دادم طبق نظر پزشک عفونت موقت برطرف شده. مشکل اینجاست که دفع ادرارم عادی نیست‌...دوشاخه شدن ادرار..قطره قطره اومدن ادرار...درد زیر بیضیه ها وقتی طولانی مدت میشینم..درد در ناحبه زیر آلت و اون مجرای خروجی زیر آلت .خواستم ببینم راه حل مشکل کجاست؟ ضمنا عکس رنگی هم گرفتم اما تنگی مجرا رو نشون نداد.ولی ادرارم حس میکنم گیر میکنه..باریک شده..دوشاخه میشه ...لوله زیر آلتم درد داره.شهرستان زندگی میکنم .با سپاس فراوان خیلی خیلی ممنون هستم از وقتتون .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۳ اردیبهشت ۹۸( 8 ماه پیش)
  • تصویر کاربر hosein پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸( 8 ماه پیش) مشاهده پرسش
    سلام
    من ۳۰ سالمه حدود دو ماه پیش دچار سوزش ادرار شدم بعد از ۳ روز بعداز ادرار چند قطره اخر با خون همراه بود که دکتر رفتم و سیپرو داد و خوب شدم حدود یک ماه بعد دچار تب ولرز و بیحالی و بدن درد و اندکی سوزش ادرار شدم و پس از ازمایش و سونو گرافی دکتر گفت که پروستاتت ملتهب شده در جواب سونو ۳۸ سی سی زده بود و داروهای تاوانکس ۷۵۰ و پروستاتان و سیلیکوسیب و تامسولوسین ۴/ بهم داد وگفتن بعد از ده روز دوباره بیاداروهارو مصرف کردم همان ۲ الی۳ روز اول سوزش و تب وبدن دردم خوب شد و الان بعد از ۱۲ روز رفتم پیششون و بدون ازمایش و معاینه گفتن تا ۴ هفته باید داروهارو مصرف کنی و باید تحت نظر باشی .و گفتن زیاد نزدیکی داشته باش.با توجه به اینکه من بچه ندارم و سرعت اسپرمم هم پایین هست.
    اگه امکان راهنماییم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۲ اردیبهشت ۹۸( 8 ماه پیش)
      سلام
      من با پرشک تان موافقم و‌بهتره دوره درمان راکامل کنید مشکلی برای بارداری تان رخ نمیده
درحال دریافت اطلاعات

آدرس مطب

شرکت طراحی سایت پزشکی و سئو همیار سیستم