راه های تشخیص سرطان پروستات

در این مقاله مطالعه می کنید:

اغلب موارد تشخیص سرطان پروستات به وسیله ی بالابودن PSA خون و یا غیرطبیعی بودن معاینه ی پروستات از طریق مقعد تشخیص داده می شود. سرطان پروستات به ندرت بخاطر رشد سرطان و ایجاد علائم انسدادی ادراری و یا علائم تحریکی ( مانند تکرر ادرار، سوزش و شب ادراری)، خونی شدن منی (هماتواسپرمی) و یا انتشار سرطان به دیگر نقاط بدن تشخیص داده می شود. تشخیص سرطان پروستات به طور قطعی به وسیله ی بیوپسی و نمونه برداری از پروستات با کمک سونوگرافی است.

غربالگری سرطان پروستات

اینکه تست سلامت مردان بی هیچ نشانه ای از سرطان پروستات انجام شود جای بحث دارد. برخی از پزشکان با مسئله ی غربالگری و اینکه آیا مفید واقع میشود یا نه مخالف اند.

بعضی از پزشکان به مردان در 50 سالگی توصیه به غربالگری می کنند ، و برای مردانی که عوامل خطر را دارا می باشند این کار در 40 سالگی توصیه می شود. از طرفی برخی پزشکان نظری مخالف نسبت به انجام غربالگری دارند.

با پزشک خود درباره ی شرایط خاص خود و فواید و خطرات غربالگری بحث کنید. با یکدیگر می توانید تصمیم بگیرید که آیا غربالگری برای شما مفید است یا خیر.

تست های غربالگری پروستات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

معاینه پروستات با انگشت از طریق مقعد (DRE)

پزشک برای انجام DRE دستکش می پوشد و با چرب کردن انگشت خود آن را به داخل راست روده شما فرو می برد تا پروستات شما را لمس و معاینه کند، چرا که پروستات نزدیک راست روده می باشد. اگر پزشک هر چیز غیر طبیعی را در بافت، شکل، و یا قوام پروستات شما پیدا کند ، ممکن است به تست های بیشتری نیاز داشته باشید.

آزمایش سرطان پروستات یا PSA

تست psa

یک نمونه ی خون از سیاه رگ دست شما گرفته می شود و برای اندازه گیری میزان PSA در خون آزمایش می شود. PSA ماده ای است که به طور طبیعی توسط غده ی پروستات تولید می شود. مقدار PSA کمتر از 4 طبیعی تلقی می شود. البته بالاتراز حد طبیعی بودن PSA الزاما به معنی سرطان پروستات نیست و علل دیگری مثل عفونت، التهاب، بزرگی خوش خیم پروستات، احتباس ادراری، سوند گذاری، انزال نیز می توانند PSA را تا حدی بالا ببرند.

# مقدار psa در سرطان پروستات

مقدار طبیعی PSA برای افراد بالای 60 تا 65 سال کم تر از 4 ng/ml می باشد ولی این مقدار محل اختلاف است و برای افراد جوان تر از 60 تا 65 سال برای کشف 95 درصد سرطان ها، این میزان کمتر از 2.5 می باشد و در نژادهای مختلف نیز مقدار PSA متفاوت است. بالا بودن PSA اختصاصی سرطان پروستات نیست و درمواردی مثل حجم بالای پروستات سن، نژاد، دست کاری پروستات مثل سوندگذاری و سیستوسکوپی، انزال، التهاب و عفونت پروستات( پروستاتیت)، بیوپسی ونمونه برداری، احتباس ادراری و بزرگی خوش خیم پروستات نیز PSA بالا می رود.

25% سرطان های پروستات PSA طبیعی دارند بنابراین ترکیب اندازه گیری PSA و معاینه ی مقعدی پروستات برای کشف سرطان بهتر از استفاده ی هر کدام به تنهایی است. درصورت طبیعی بودن PSA و غیر طبیعی بودن معاینه ی مقعدی پروستات، بیوپسی لازم است.

در مواردی که PSA بالا باشد یا معاینه ی پروستات غیرطبیعی باشد برای تشخیص سرطان پروستات به طور قطعی و اثبات آن بایستی بیوپسی انجام شود.

PSA همراه با DRE می توانند در تشخیص سرطان در مراحل اولیه کمک کند. اما مطالعات از اینکه آیا این تست ها خطر مرگ ناشی از سرطان پروستات را کاهش داده اند یا خیر موافق نیستند. به همین خاطر است که هنوز پیرامون غربالگری سرطان پروستات بحث و اختلاف نظر وجود دارد.

اگر نکته غیر طبیعی در تست های DRE یا PSA یافت شد، پزشک شما ممکن است آزمایشاتی تجویز کند تا مشخص شود که آیا شما سرطان دارید یا خیر؟ همانند:

تشخیص سرطان پروستات با سونوگرافی

اگر تست های دیگر احتمال سرطان را ازفزایش داد ، پزشک شما ممکن است از سونوگرافی از طریق راست روده (ترانس رکتال) استفاده کند تا پروستات شما را بیشتر مورد ارزیابی قرار دهد. یک میله ی کوچک در شکل و اندازه ی یک سیگار، در راست روده ی شما قرار داده می شود. این میله از امواج صوتی برای ایجاد یک تصویر از غده ی پروستات شما استفاده می کند.

نمونه گیری از بافت پروستات

اگرنتایج تست های اولیه احتمال سرطان پروستات را بدهند، پزشک شما پیشنهاد می دهد که می بایست از سلول های پروستات شما نمونه گرفته شود. (بیوپسی پروستات). بیوپسی پروستات اغلب با استفاده از یک سوزن نازک انجام می شود که برای نمونه گیری از بافت در داخل پروستات فرو می رود. نمونه بافت در آزمایشگاه آنالیز می شود تا تعیین شود که آیا سلول های سرطانی وجود دارند یا خیر؟

دلیل سرطان پروستات

آیا سرطان پروستات فرد تهاجمی است یا خیر؟

بعد از اینکه بیوپسی مشخص کرد که شما سرطان دارید، گام بعدی تعیین میزان تهاجمی بودن سلول های سرطانی است(درجه یا گرید). در آزمایشگاه یک پاتولوژیست نمونه ی سلول های سرطانی شما را بررسی می کند تا تعیین کند که چقدر سلول های سرطانی با سلول های سالم فرق دارند؟ درجه ی بالاتر نشان می دهد که سرطان شما تهاجمی تر است و احتمالا به سرعت گسترش می یابد.

متداول ترین شاخصی که برای ارزیابی درجه تهاجم سلول های سرطان استفاده میشود نمره ی گلیسون نامیده میشود. نمره گلیسون شامل دو عدد می باشد که حداقل آن 2 (سرطان فاقد تهاجم ) و حداکثر آن 10 (سرطان به شدت مهاجم) می باشد.


📜👨‍⚕️ شاید دوست داشته باشید بخوانید: پروستات چیست


دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3/5 - (25 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر صابر یکشنبه ۱۰ بهمن ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 150 مشاهده پرسش
    سلام.بنده سالهاست درد پهلوی سمت راست دارم. كه گاها خیلی شدید می شود. همیشه عفونت ادرار،تاخیر در ادرار، و ترشح زیاد، درد هنگام انزال، عدم تحمل نگه داشتن ادرار دارم، و با مراجعه به هر پزشكی سیپرو فلو كساسین تجویز، كه همیشه بعد از مدت كوتاهی عفونت بازگشت می كند، تحت تاثیر سرما درد به اوج خود می رسد، لطفا مرا برای درمان راهنمای كنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۰ بهمن ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی های تخصصی تر و کامل تر حضورا به پزشک مراجعه کنید
  • تصویر کاربر حسین جمعه ۱ بهمن ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 229 مشاهده پرسش
    درود جناب دکتر.
    اینجانب ۳۵ سال سن دارم و در عسلویه مشغول به کارم. از کودکی سنگ کلیه و مثانه و واریکوسل داشتم که جراحی نمودم. الان چند سالی است با سوزش ادرار در ابتدای تخلیه آن مواجه هستم و همچنین درد هنگام خروج اسپرم. تازگی ها اسپرم تو مجرام میمونه که با عمل استبرا آن را تخلیه میکنم. البته نوع زندگی متاهلی من بدین ترتیب است که دو هفته کار میکنم و دو هفته استراحت. محیط کارم تو اتاق کنترل بمدت ۱۲ ساعت نشسته ام. وزنم نود و قدم ۱۷۶ است.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ بهمن ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      احتمال تنگي مجراي ادراري وجود دارد لذا توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
    2. تصویر کاربر حسین جمعه ۱ بهمن ۹۵( 7 سال پیش)
      جناب دکتر متشکرم از پاسخ‌گویی جنابعالی. جناب دکتر من خون تو ادرار و منی هم زیاده گاهی مقدار خون زیادتر هم میشه. یه دکتر رفتم گفت نوع زندگیم و همچنین التهاب پروستات دارم دارو که میداد و تو لگن آب گرم مینشینم مشکلم کمتر میشه با قطع دارو دوباره بیشتر میشه. البته به مرور زمان خودم هم حس میکنم باریکه ادرارم خیلی کمتر میشه. نمیدانم چکار کنم خیلی استرس دارم. ممنون
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱ بهمن ۹۵( 7 سال پیش)
      ازمايشات و سونوگرافي رو ديدم توصيه مي كنم عكس رنگي از مجراي ادراري بگيريد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر رضا یکشنبه ۲۶ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 184 مشاهده پرسش
    سلام جوانی 27 ساله هستم که در ناحیه مقعد درد دارم و حین اجابت مزاج درد تشدید میشه بعد از مراجعه به دکتر اورولوژی و معاینه مقعدی پروستات تشخیص دادن که التهاب غیر عفونی پروستات دارم..میخواستم بدونم که ماساژ انگشتی پروستات از طریق مقعد برای پروستات ضرری داره بخاطر اینکه با این کار مقداری از دردم تسکین داده میشه..اگه اینکارو خودم انجام بدم مشکلی پیش نمیاد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۶ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      ماساژ پروستات ضرری ندارد
  • تصویر کاربر نوری شنبه ۴ دی ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 185 مشاهده پرسش
    پدرم چندین سال قبل عمل پروستات انجام داد .... اما به نظرم خوب نبوده .... در کنار مشکل بواسیر ایشان الان چند ماهی است که زیاد دستشویی میروند ومدت زیادی در آنجا میمانند و موقع برگشت وقتی دستشون رو که میخواهند بشورند دوباره میروند و باز هم میمانند ... در کنار این که از آن اول تا اخر همش هم آب را باز نگه میدارند ... گاهی شده 45 دقیقه تا یکساعت در دستشویی میمانند .... خیلی سخت است هم برای خودش و هم برای ما .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۴ دی ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم نوار مثانه و عکس رنگی از مجرای ادراری بگیرند تا علت مشخص شود البته اگر دیابتی باشند یا مشکلی در سیستم عصبی داشتته باشند حداقل بخشی از مشکل مربوط به این بیماری ها می باشد. تنگی مجرا و مثانه ی عصبی هم از دیگر علل ست. برخی موارد قابل درمان بوده و برخی موارد بطور کامل قابل درمان نیست.
  • تصویر کاربر سجاد یکشنبه ۱۴ آذر ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 159 مشاهده پرسش
    با سلام وخسته نباشید،
    27 سال سن دارم از 6سال پیش که سونوگرافی انجام دادم وتشخیص دکتر التهاب پروستات بوده تا به الان هیچ درمانی برای آن انجام ندادم،همیشه بعد از ادرار کردن مقداری ادرار تو مثانه ام باقی میمونه که با فشار مقداریش خارج میشه،متاهل هستم یه بچه هم دارم،22 سالگی ازدواج کردم،بعد از رابطه جنسی پروستاتم اذیت میکنه حتما باید بعدش برم دستشویی اگه دیر برم ،دیگه ادرارم با بد بختی خارج میشه باید برم تو حمام زیر آب داغ بشینم تا ادارم بیاد،در همین زمان حد فاصل بین بیضه ها و مقعد سوزش شدید ایجاد شده که واقعا دردناکه،سرما هم بدترش میکنه،پدرم هم التهاب پروستات داره ،پدربزرگم (پدر مادرم)پروستاتشو عمل کرده،در کل من از همون بیست سالگی دارم با این پروستات رنج میکشم،
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۴ آذر ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم برای معاینه و در صورت نیاز انجام بررسی لازم حضورا به پزشک مراجعه کنید
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر