بهترین درمان قطعی تنگی مجرای ادرار در زنان و مردان

در این مقاله مطالعه می کنید:

تنگی مجرای ادرار به معنای باریک شدن مجرای ادرار یا در واقع همان پیشابراه است. مجرای ادرار شما، لوله ای است که در طول پروسه دفع ادرار، ادرار را از طریق آلت تناسلی از مثانه به دریچه خروجی مجرای ادرار، یا همان دریچه روی نوک آلت تناسلی، منتقل می کند و به این ترتیب ادرار از بدن خارج می شود.

بسیاری از مردان مبتلا به تنگی مجاری ادرار، با ادرار کردن و کاهش جریان ادرار دچار ناراحتی زیادی می شوند. تنگی مجرای ادرار، می تواند به مرور ایجاد شود و منجر به فشار وارد کردن یا زور زدن در جریان پروسه خروج ادرار از بدن شود. اما در برخی دیگر از موارد، این مشکل به صورت کاملا ناگهانی و بدون هیچ مشکل قبلی ظاهر می شود و در این حالت، نیاز به مراقبت های فوری دارد.

علت تنگی مجرای ادرار چیست؟

به نظر می رسد شایع ترین علت این بیماری، التهاب مزمن و یا آسیب فیزیکی باشد. بافت اسکار یا همان زخم، می تواند به تدریج از موارد زیر تشکیل شود:

  • آسیب به آلت تناسلی یا کیسه بیضه و یا آسیب استرادل در ناحیه کیسه بیضه یا پرینه است.
  • عفونت ها، اغلب عفونت های مقاربتی مانند کلامیدیا
  • قرار دادن کاتترها یا ابزارها در مجرای ادرار در حین جراحی یا کارهای پزشکی

بافت اسکار باعث باریک شدن مجرای ادرار می شود و عمل دفع ادرار را دشوارتر می کند. گاهی اوقات، التهاب یا آسیب های وارده به مجرای ادرار، مدت ها قبل از اینکه تنگی مجرای ادرار رخ دهد و قابل توجه باشد، اتفاق می افتد. اما در موارد دیگر، تنگی مجرای ادرار بلافاصله پس از آسیب وارده به مجرای ادرار، اتفاق می افتد.

تنگی مجرای ادراری

علائم تنگی مجرای ادرار چیست؟

بارزترین علامت تنگی مجرای ادرار، ضعیف شدن سیستم دفع ادرار است. علائم این بیماری می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • زور زدن برای دفع ادرار.
  • درد در هنگام دفع ادرار.
  • عفونت مجاری ادراری.
  • پروستاتیت.

برخی از بیماران با میزان تنگی شدید مجرای ادراری، به طور کامل قادر به دفع ادرار نیستند. این وضعیت به عنوان احتباس ادرار شناخته می شود، که در واقع از نظر پزشکی یک وضعیت اورژانسی است. همچنین هیدرونفروز و نارسایی کلیه ممکن است در اثر بازگشت ادرار از مثانه ای که تخلیه ضعیفی دارد، به کلیه ها رخ دهد.

از طرف دیگر، تنگی مجرای ادرار می تواند باعث التهاب پروستات شود. مجرای ادرار شما توسط پروستات، که درست زیر مثانه قرار دارد، احاطه شده است. این التهاب پروستات را به نام پروستاتیت می شناسند. بازگشت ادرار نیز می تواند باعث عفونت های پیچیده دستگاه ادراری شود. البته این مشکلات را می توان با استفاده از آنتی بیوتیک ها و همچنین درمان مشکل تنگی مجرای ادرار، کنترل کرد.

انواع تنگی مجرای ادراری به همراه  عکس مجاری ادراری

تنگی های مجرای ادراری (پیشابراه) به دو نوع تقسیم می شوند:

  • تنگی های بخش قدامی (انتهایی)

درمان تنگی مجرای ادراری با مخاط دهان

تنگی های بخش قدامی مجرای ادراری (پیشابراه) عموما ناشی از عفوونت مثل عفونت های ناشی از گونوره (سوزاک)، التهاب مجرای ادراری (پیشابراه) مثل ابتلا به بیماری لیکن اسکلروزیس یا BXO، ضربه به آلت تناسلی، ضربه به زیر کیسه بیضه (ناحیه پرینه یا نشیمنگاه که حد فاصل مقعد و کیسه بیضه می باشد و به آن آسیب زین اسبی نیز می گویند)، و سابقه جراحی قبلی هیپوسپادیاس می باشد.

تنگی مجرا

  • تنگی های بخش خلفی (ابتدایی) مجرای ادراری (پیشابراه)

تنگی های بخش خلفی مجرای ادراری (پیشابراه) معمولا به دنبال سوند گذاری، تابیدن اشعه به ناحیه لگن، رادیکال پروستاتکتومی یا دیگر جراحی های پروستات، و آسیب های ناشی از ضربه به لگن بویژه شکستگی لگن بدنبال تصادف یا سقوط از ارتفاع ایجاد می شوند. گاهی اوقات علت تنگی مادرزادی بوده و یا اینکه علت مشخصی برای آن پیدا نمی شود.

تنگی پیشابراه

درمان تنگی مجرای ادراری

درمان تنگی مجرای ادرار عموماً به دو روش انجام می شود:

1- درمان تنگی مجرای ادراری (پیشابراه) به روش متسع کردن (Urethral dilation)

روش های متعددی برای اتساع تنگی مجرای ادراری (پیشابراه) وجود دارد مثل بالون زدن، استفاده از سوندهای فلزی مخصوص این کار، یا اتساع تنگی بوسیله سوند و توسط خود بیمار.

2- درمان تنگی مجرای ادراری (پیشابراه) به روش بریدن تنگی (Internal urethrotomy)

بریدن تنگی زیر دید مستقیم (یورتروتومی) بوسیله تیغ مخصوصی که از داخل سیستوسکوپ عبور می کند انجام می شود و بعد از آن برای چند روز سوند تعبیه می شود. در مقایسه ای که بین دو روش متسع کردن و بریدن تنگی زیر دید مستقیم (یورتروتومی) از نظر میزان موفقیت و میزان عود مجدد تنگی انجام شده تفاوتی دیده نشده است. در کل میزان موفقیت درمان تنگی مجرای ادراری با این روش حدود 20% تا 30% تخمین زده می شود لذا بعضی ارولوژیست ها سوند زدن توسط خود بیمار بعد از برش با تیغ را به منظور کاهش میزان عود توصیه می کنند. اما در بعضی مطالعات دیگر دیده شده که نه تنها سوند زدن توسط خود بیمار بعد از برش با تیغ (یورتروتومی) باعث کاهش میزان عود نمی شود بلکه می تواند باعث بروز عوارض دراز مدت قابل توجه و درنهایت خودداری مریض از ادامه این کار شود. هرچه طول تنگی بیشتر باشد احتمال عود نیز بیشتر است.

عواملی که باعث افزایش میزان عود می شوند عبارتند از: سابقه یورتروتومی قبلی، تنگی های بیش از 2 سانتیمتر، وجود تنگی های متعدد، وجود عفونت ادراری در هنگام یورتروتومی، وجود تنگی در ناحیه مجرای پنایل (بخشی از مجرای ادراری که در داخل آلت تناسلی قرار دارد) و تنگی مجرای ادراری در ناحیه اسفنکتری(مجرای ممبرانوس)، و تنگی هایی که همراه با فیبروز وسیع در بافت اسفنجی اطراف مجرای ادراری (پیشابراه) می باشد. موارد فوق به پزشک کمک می کند تا بیمارانی که مناسب این روش درمانی هستند را به درستی انتخاب کند.

تنگی مجرا قبل و بعد از عمل

3- درمان تنگی مجرای ادراری با مخاط دهان

درمان قطعی تنگی مجرای ادراری (پیشابراه) به کمک مخاط دهان یکی از جدیدترین دستاوردهای علم پزشکی در سال های اخیر بوده است که توسط دکتر محمد جباری متخصص ارولوژی و تیم پزشکی انجام شده است. مخاط دهان در ترمیم مجرای ادراری در ارولوژی مورد توجه زیادی قرار گرفته است چرا که مخاط دهان به راحتی در دسترس است، به راحتی می توان آن را از داخل دهان به دست آورد و محل برداشت آن در داخل دهان، کاملا مخفی و پوشیده می ماند. علاوه بر این مخاط دهان مو ندارد و غنی از الاستین بوده که آن را محکم و با دوام می سازد. استفاده از مخاط دهان در درمان تنگی مجرای ادرار به دلیل داشتن لایه ای نازک و پر رگ، تغذیه بافت پیوندی را تسهیل می کند.

فیلم عمل جراحی تنگی مجرای ادرار

برای درمان قطعی تنگی مجرای ادراری ،بیمار از سه روز قبل از عمل تنگی مجرا، دهان خود را با دهان شویه کلرهگزیدین بصورت منظم شستشو می دهد. نیم ساعت قبل از عمل برای بیمار آنتی بیوتیک تجویز می شود که تا زمان خارج نمودن سوند بایستی مصرف آن را ادامه دهد. مدت زمان بستری در بیمارستان برای درمان تنگی مجرای ادرار 5 روز بوده و بیمار 2 تا 3 هفته سوند دارد و قبل از خارج کردن سوند بایستی از مجرای ادراری عکس رنگی گرفته تا از جوش خوردن محل پیوند اطمینان حاصل شود. قبل از عمل تنگی مجرای ادرار انجام عکس رنگی از مجرای ادراری برای ارزیابی محل، تعداد و طول تنگی و همچنین عکس رنگی از مثانه و مجرای ادراری در هنگام ادرار کردن در بررسی اختیار ادراری درگردن مثانه و اتساع مجرای ادراری قبل از محل تنگی کمک کننده و الزامی است.

در مواردی که تنگی مجرای ادراری در ناحیه انتهایی مجرای ادرار می باشد، معمولا پوست آلت را پائین می کشند و بدین ترتیب مجرای ادراری آشکار می شود.

تنگی مجرای ادراری

در مواردی که محل تنگی در ناحیه ابتدایی مجرای ادراری می باشد محل برش عمل از ناحیه زیر بیضه می باشد. بعد از باز کردن مجرای ادراری در محلی که تنگ می باشد.

درمان تنگی مجرای ادراری

مخاط دهان را به مخاط مجرای ادراری در محل تنگی پیوند می زنند و با این کار قطر مجرای ادراری در محل تنگی را از حدود 6 فرنچ به بالای 20 فرنچ می رسانند.

تنگی مجرای ادراریتنگی مجرای ادراری

عوارض عمل تنگی مجراری ادراری چیست؟

بیماران بایستی بدانند اگرچه این روش جراحی برای عملکرد جنسی کاملا بی خطر می باشد ولی عوارضی همچون تجمع موضعی خون در ادرار ( هماتوم)، عفونت، تنگی سوراخ خروجی ادرار یا فیستول در این روش مانند هر روش جراحی دیگر ممکن است رخ دهد.

درمان گیاهی تنگی مجرای ادرار

تنگی مجرا یک نقص مکانیکال هست لذا درمان دارویی ندارد چه شیمیایی و چه گیاهی!!! مثل اینکه بپرسید درمان گیاهی شکستگی استخوان درشت نی ساق پا چیست؟ قاعدتا درمان شکستگی استخوان جا انداختن و گچ گرفتن و بعضا جراحی است. در مورد تنگی مجرا هم درمان باز کردن تنگی به روش باز یا بسته است.

درمان تنگی مجرای ادرار با دارو

شاید مطالب زیر را هم دوست داشته باشید:

تنگی مجرای ادراری در زنان

مراقبت های بعد از عمل تنگی مجرای ادرار

  • بیماران ضمن انجام پیاده روی روزانه، از انجام هر گونه کار سنگین که باعث ایجاد فشار به ناحیه عمل می شود، پرهیز کنند.
  • مصرف فراوان مایعات به ویژه آب بسیار توصیه می شود تا جایی که رنگ ادرار بی رنگ و سفید شود؛ این کار از بروز عفونت پیشگیری می کند. توجه کنید که رنگ ادرار نباید زرد پررنگ باشد.
  • بهداشت ناحیه عمل بسیار مهم است. سوندها باید تمیز باشند و هیچ گونه ترشحی به آنها نچسبیده باشد. لذا شست و شوی روزانه ی محل عمل بسیار مهم است.
  • آنتی بیوتیک و داروهایی که پزشک تجویز کرده است، حتما می بایست به موقع مصرف شوند.
تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (119 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حمید شنبه ۷ مرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 133 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر.میخواستم بدونم نظرتون در مورد آزمایش اسپرموگرام بنده چطور هستش و آیا برای بچه دار شدن در چه حدی است.و إیا نیاز به درمان دارم یا شروع کنم برای بچه دار شدن
    Sperm count :22.6
    motility(a+b+c):73.3
    Rapid prog motility(a):18.4
    Slow prog motility(b):32.9
    non prog motility(c):22.4
    Immotility(d) :26.3
    Morph:38.2
    Msc:5.6 m/ml
    Pmsc(a):1.4m/ml
    Pmsc(b):2.5 m/ml
    Fsc:2.3 m/ml
    Velocity: 9 mic/s
    Smi:26
    All sperm: 79.1 m/ejac
    motile sperm (a+b+c) :13.7
    Functional sper :8.1
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ مرداد ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      این آزمایش نرمال هست و در ظاهر مشکلی برای بچه دار نیست
  • تصویر کاربر ارزو سه شنبه ۳ مرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 205 مشاهده پرسش
    دختری سه ساله دارم که مبتلا به میلومننگوسل است. برای مشکل بی اختیاری او درمانی وجود دارد؟ ایا اسفنکتر مصنوعی برای او در این سن جواب می دهد و کلا در ایران امکانذیر هست؟ مممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۳ مرداد ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      اسفنکتر مصنوعی بیشتر در مردان کاربرد دارد. ابتدا بایستی با عکس رنگی و نوار مثانه نوع و شدت مشکلات موجود مشخص شود. ترجیحا بهتر است زیر نظر ارولوژی اطفال باشند. اگر تهران هستید به دکتر محبوبی مراجعه کنید.
  • تصویر کاربر رستگار پنجشنبه ۲۹ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 123 مشاهده پرسش
    با توجه به آزمایشات بنده ایا احتمال ناباروری وجود دارد.دوما اندازه آلت تناسلی در باروری نقش دارد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۹ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      این آزمایشات و بررسی ها طبیعی است و احتمال ناباروری خیلی کم هست. اندازه ی آلت تاثیری ندارد
  • تصویر کاربر پویا یکشنبه ۲۵ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 101 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشین چن وقتی میشه که زیر پوست آلتم تعداد زیادی دانه های ریز سفید دراومده که فک کنم داره بیشترم میشه تو اینترنت که سرچ میکردم بیشتر شبیه فورادیس میمونه . آیا فورادیس افزایش پیدا میکنه ؟؟ آیا اینجور تعدادشون زیاد میشه؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۵ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      بله این ها غدد سباسه نابجا هستند و مشکلی ندارند و ممکن است زیاد هم بشوند
  • تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۰ تیر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 124 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر خسته نباشید
    بنده ۲۰ساله هستم از ساری. مجردم.
    چند ماهی میشه متوجه یک عارضه پوستی در آلت تناسلی مردانه ی خودم شدم در ناحیه ختنه گاه
    همانطور که در (تصویر ۱) مشاهده میکنید، زائده ای بیضی شکل به ابعاد حدودا ۲-۳ میلیمتر با قابلیت حرکت به طرفین در محدوده ای یک الی دو میلیمتری زیر پوست به وجود امده.
    این زائده در حالات عادی بدون درد و دارای یک منفذ روی پوستی به اندازه ی نوک سوزن می باشد که در صورتی که این زائده ، مورد دستکاری ویا فشار قرار بگیرد ، ملتهب شده ، ورم کرده و درد میگیرد (تصویر۲) که با فشار دادنش از منفذ آن چیزی همانند چرک (سفید رنگ و لزج همانند چرکِ جوش های چرکین روی صورت )، خارج میشود.
    با دقت در تصویر۱ مشاهده میکنید با فاصله ی اندک از این عارضه، جدیدا یکی دو نمونه ی دیگر همانند همین عارضه ی زیر پوستی (با قابلیت خارج شدن چرک) در کنار عارضه اصلی بوجود امده...
    دلیل و نوع بیماری چیست؟
    نیاز به درمان دارد؟ خیلی نگرانم
    با سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۰ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      عكسي ارسال نشده است.
    2. تصویر کاربر حسین سه شنبه ۲۰ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      ارسال مجدد تصویر
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۰ تیر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      این ها غدد چربی زیر پوستی هستند که ماده خمیری شکلی به نام سبوم تولید و ترشح می کنند و مشکلی ندارند بجز ظاهر ناخوشایند و یا گاهی عفونت در اثر دستکاری.
      درمان الزامی نیست.
      مناسب ترین درمان لیزر هست
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر