همه چیز درباره سرطان پروستات

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله تمام مسائلی که در رابطه با سرطان پروستات وجود دارد، بیان خواهد شد.

سرطان پروستات چیست؟

سرطان پروستات سرطانی است که در پروستات مردان روی می دهد. این غده گردویی شکل و کوچک می باشد و مایع منی را که در تغذیه و انتقال اسپرم ها نقش دارد، تولید میکند. سرطان پروستات یکی از شایع ترین انواع سرطان ها در مردان می باشد.این سرطان به آرامی رشد می کند و در ابتدا محدود به درون خود غده ی پروستات است، محلی که امکان ایجاد خطرات جدی برای فرد ندارد.

البته برخی از انواع سرطان های پروستات به آرامی رشد می کنند و ممکن است به اندک درمان پاسخ دهد یا حتی نیاز به درمان نداشته باشند، این در حالی است که انواع دیگر، مهاجم هستند و می توانند به سرعت گسترش یابند. سرطان پروستات اگر زودتر تشخیص داده شود یعنی وقتی که محدود به غده پروستات است، شانس درمان موفقیت آمیز آن بیشتر است.

علت خون مردگی در بیضه ها

علائم سرطان پروستات

سرطان پروستات در مراحل اولیه رشد خود ممکن است علایم و نشانه ای از خود بروز ندهد. اما اگر بیماری پیشرفت زیادی داشته باشد ممکن است باعث بروز نشانه هایی شود به عنوان مثال:

  • ادرار دردناک
  • کاهش فشار در جریان خروجی ادرار
  • وجود خون در منی
  • درد در ناحیه کلیه
  • درد استخوان
  • اختلال در نعوظ

درجه بندی سرطان پروستات

سرطان پروستات گرید 1

این درجه دلالت بر سرطان در مراحل رشد اولیه اش می کند به طوری که هنوز محدود به ناحیه ی کوچکی در خود پروستات است. در این وضعیت سلول های سرطانی زیر میکروسکوپ بدون تهاجم مشاهده می شود.

سرطان پروستات گرید 2

سرطان در این درجه شاید هنوز کوچک باشد اما ممکن است سلول های سرطانی در هنگام مشاهده در زیر میکروسکوپ تهاجم داشته باشند. یا اینکه سرطانی که در این وضع وخامت قرار دارد ممکن است نسبت به نوع درجه یک بزرگتر باشد ویا شاید رشد کرده وهر دوسمت غده ی پروستات را درگیر سازد.

سرطان پروستات گرید 3

سرطان به خارج از غده ی پروستات و به کیسه های منی و یا بافت های اطراف پخش گردیده است.

سرطان پروستات گرید 4

سرطان به قدری رشد کرده که به اندام های اطراف همچون مثانه یا غدد لنفاوی و یا به بافت های دوردست مثل استخوان ها، ریه یا دیگر اندام ها سرایت کرده است.

مراجعه به پزشک

اگر در شما علایم و نشانه های بیماری مشاهده شد به طوری که شما را نگران کرده است به یک پزشک مراجعه کنید. بحثی پیرامون مزایا و معایب غربالگری برای سرطان پروستات وجود دارد که سازمان های پزشکی نظرات متفاوتی نسبت به این موضوع دارند. شما می بایست با پزشک خود در راستای این موضوع مشورت کنید تا بهترین تصمیم را برای خود اخذ نمائید.

سرطان پروستات

علت بروز سرطان پروستات

علل سرطان پروستات به طور واضح مشخص نیست. پزشکان معتقدند که سرطان پروستات زمانی ایجاد می شود که بعضی از سلول های پروستات فرد غیرطبیعی شوند. جهش در DNA سلول های غیر طبیعی باعث می شود تا سلول ها بسیار سریعتر از سلول های عادی رشد و تقسیم شوند. در حالی که سلول های سالم می میرند سلول های سرطانی ادامه حیات می دهند. تجمع سلول های غیر طبیعی، شکل تومور به خود می گیرند و می توانند با رشد خود بافت اطراف را مورد تهاجم قرار دهند. بعضی از سلول های غیر طبیعی می توانند به سمت دیگر اعضای بدن رها شده و گسترش یابند (متاستاز).

عوامل خطر آفرین سرطان پروستات

عواملی که می توانند خطر ابتلای شما به سرطان پروستات را افزایش دهند شامل:

سن بالا

با افزایش سن، خطر ابتلای شما به سرطان پروستات نیز افزایش می یابد.

سیاه پوست بودن

مردان سیاه پوست نسبت به سایر افراد از نژاد های دیگردر خطر ابتلای بیشتری هستند. در مردان سیاه پوست احتمال اینکه سرطان پروستات مهاجم و پیشرونده باشد بیشتر است که البته علت این امر مشخص نیست .

سابقه ی خانوادگی سرطان های پروستات و سینه

اگر مردی از خانواده شما دچار سرطان پروستات باشد خطر ابتلای شما نیز افزایش می یابد. اگر شما سابقه ی خانوادگی از ژن هایی که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند (BRCA1 یا BRCA2 ) داشته باشید یا سابقه ی خانوادگی قوی از سرطان سینه را دارید ،خطر ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

چاقی

مردان چاق که سرطان پروستات دارند به احتمال قوی از بیماری پیشرفته تری برخوردار هستند که درمان آن نیز مشکل تر می باشد.

عوارض سرطان پروستات

عوارض سرطان پروستات و راه های درمان آن شامل:

سرطان گسترش یافته (متاستاز)

 سرطان پروستات می تواند به اندام های مجاور گسترش یابد ، مثلا به مثانه ، یا اینکه از طریق سیستم گردش خون یا لنف به سمت استخوان ها یا دیگر اندام ها انتشار یابد. سرطان پروستاتی که به استخوان ها گسترش یافته می تواند موجب درد یا شکستگی استخوان گردد. برای بار اول که سرطان به مناطق دیگر بدن پیش رفته است ، ممکن است هنوز توسط پاسخی که بدن می دهد درمان یا کنترل گردد ، اما احتمال اینکه درمان قطعی صورت گیرد پایین است.

بی اختیاری

هم سرطان و هم درمان پروستات می تواند سبب بی اختیاری ادرار گردد. درمانی که برای بی اختیاری انجام می شود بسته به نوع و شدت آن متفاوت است و احتمال دارد به مرور زمان بهبود پیدا کند. انتخاب شیوه ی درمان ممکن است شامل دارو ، کاشت اسفنکتر کمنوعی و یا جراحی باشد.

اختلال در نعوظ

این اختلال می تواند در اثر خود سرطان یا درمان آن باشد ، که شامل جراحی ، پرتودرمانی و هورمون درمانی است. داروها ، دستگاه وکیوم که در بازیابی به نعوظ کمک می کنند و جراحی در درمان اختلال نعوظ دردسترس می باشد.

 تعیین میزان گسترش سرطان

برای بار اول که تشخیص سرطان داده شد ، پزشک شما در جهت تعیین اندازه و میزان گسترش (مرحله) سرطان وارد عمل می شود. اگر پزشک شک کند که سرطان شما از محدوده ی بافتی پروستات گذشته است ، آزمایشات تصویر برداری همچون موارد زیر برای شما درخواست می شود:

  • اسکن استخوان
  • سونوگرافی
  • سی تی اسکن (CT)
  • ام . آر . آی
  • اسکن توموگرافی تابش پوزیترون(PET)

فرد بیمار لازم نیست همه ی این تست ها را انجام دهد. پزشک تعیین خواهد کرد که کدام تست ها با توجه به وضعیت فعلی تان برای شما مناسب است. در اولین تستی که به طور کامل انجام می شود ،پزشک درجه سرطان را تعیین خواهد کرد. این اقدامات تشخیصی در انتخاب روش درمانی به شما کمک می کند.


📜👨‍⚕️ شاید دوست داشته باشید بخوانید: درمان بزرگی پروستات بدون نیاز به جراحی  ✂✂✂✂

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

با تشکر از آرمین عزیزی کیا در همکاری و ترجمه این متن

 دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (28 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سارا چهارشنبه ۲۵ آذر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    با سلام.
    psa=0.73 بعد ازگذشت 7 ماه از عمل پروستاتکتومی رادیکال نشونه برگشت سرطان هست و اگر هست باید چکار کرد؟قابل درمان هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۵ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام
      میزان PSA طی این ۷ ماه به چه میزان بوده است؟ ضمن اینکه دانستن نتیجه گزارش پاتولوژی و PSAقبل از عمل هم مهم هست
  • تصویر کاربر مهرشاد چهارشنبه ۲۵ آذر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    سلام اقای جباری من پدر بزرگم سرطان پروستات داره ایا با پرتو درمانی خوب میشه خیلی ناراحتم
    مهرشاد ۱۵ ساله ممنون از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۲ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام
      اگر تومور پیشرفت نکرده باشد با پرتودرمانی بهبود خواهند یافت
    2. تصویر کاربر مهرشاد دوشنبه ۲۳ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      باتشکر از شما
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۵ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      موفق باشید
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر دیبا یکشنبه ۱۵ آذر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 232 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت جناب آقای دکتر
    پدرم 66 سال سن دارد. هفته پیش دچار سرما خوردگی شد و گقت ادرارش همراه با سوزش است. خواهرم در آزمایشگاه مشغول هست و از ایشان آزمایش PSA گرفت که رنج آژمایشگاه 0-6 بود اما برای پدرم 12 بود. و گلبول های سفید کمی بالا بود.5 شنبه سونوگرافی از پروستات دادند با این شرح که: Bladder mucosal wall thickrning is normal and no S.O.L is seen.
    prostate has 49*41*40 mm dimension and 43 cc voiume with larger than normal size
    از آنجاییکه من به شدت نگران بد خیم بودن هستم و هر چه اصرار می کنم پیش متخصص برویم میگن خوب شده و هیچ مشکلی ندارد و مقاومت میکند.از شما تقاضا دارم با توجه به این نتایج اگر مقدور هست بفرمائید قضیه نگران کننده وجود دارد یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۵ آذر ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام
      بالا بودن PSA دلایل متعددی می تواند داشته باشد مثل عفونت، بدخیمی پروستات و .......با توجه به توضیحات شما به نظر می رسد که پدرتان به عفونت مبتلا شده اند (البته نتیجه آزمایش کشت و کامل ادرار را دقیقا اعلام نفرمودید) لذا بهتر است دوره ی 2 هفته ای آنتی بیوتیک مصرف کنند و سپس آزمایش PSA را مجدد تکرار کنند.
  • تصویر کاربر مرتضی یکشنبه ۲۴ آبان ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 15080 مشاهده پرسش
    در قسمت سمت راست بالای آلت تناسلی ورمی به اندازه یک گردوی کوچک ایجاد شده که فقط با فشار ناحیه، درد مختصری دارد. علائمی مانند تکرر، سوزش ، قطره قظره شدن ، باریک شدن یا عدم تخلیه کامل ادرار وجود ندارد.
    می خواستم بدانم این تورم ممکن است علامت چه چیزی باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۴ آبان ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام
      احتمالا فتق هست. البته گاه تورم غدد لنفاوی هم می تواند باشد. ولی در کل برای تشخیص قطعی نیاز به معاینه است
  • تصویر کاربر م.رمضی چهارشنبه ۱ مهر ۹۴( 8 سال پیش) تعداد بازدید: 206 مشاهده پرسش
    باسلا م وخسته نباشید خدمت جناب اقای دکتر جباری:بیماری 82 ساله هستم که پروستات بدخیم را از طریق بسته (turp)عمل کرده و مشکل احتباس اداراریم برطرف شده ،ضمنا به دلیل psa بالا از آمپول دیفرلین استفاده می کنم با تزریق 3 آمپول psaمیزان آن به 10 و مجددا با تزریق سه آمپول دیگر psa ّبه 3 کاهش یافت دکترم خواست سه ماه این آمپول را تزریق نکرده و مجددا آزمایش خون دهم ولی بعد از آزمایش میزان psa به 9/7 افزایش یافته ودر ضمن در آزمایش ادراری کمی عفونت دیده که گاهی منجر به درد در ناحیه بالای آپاندیسیت دیده می شود البته اینجانب آپاندیسیت را عمل کرده ام از شما استاد گرانقدر سوالاتی دارم 1- مسیر درمان چگونه باشد بهتر است؟بین عدم تزریق دیفرلین و افزایش psa ارتباط است؟ بین psaبالا وعفونت ادراری ودردهای ناحیه اشاره شده و عفونت ادراری (بین 3-4)ارتباط است ؟از راهنمایی شما متشکرم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ مهر ۹۴( 8 سال پیش)
      سلام
      با قطع دیفرلین طبیعی است که PSA بالا رود و درد هم می تواند به دلیل عفونت ادراری باشد. در عفونت پروستات هم PSAمی تواند بالا رود ولی شامل شما نمی شود. به نظر بهتره که دیفرلین را قطع نکنید
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر