همه چیز درباره سرطان پروستات

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله تمام مسائلی که در رابطه با سرطان پروستات وجود دارد، بیان خواهد شد.

سرطان پروستات چیست؟

سرطان پروستات سرطانی است که در پروستات مردان روی می دهد. این غده گردویی شکل و کوچک می باشد و مایع منی را که در تغذیه و انتقال اسپرم ها نقش دارد، تولید میکند. سرطان پروستات یکی از شایع ترین انواع سرطان ها در مردان می باشد.این سرطان به آرامی رشد می کند و در ابتدا محدود به درون خود غده ی پروستات است، محلی که امکان ایجاد خطرات جدی برای فرد ندارد.

البته برخی از انواع سرطان های پروستات به آرامی رشد می کنند و ممکن است به اندک درمان پاسخ دهد یا حتی نیاز به درمان نداشته باشند، این در حالی است که انواع دیگر، مهاجم هستند و می توانند به سرعت گسترش یابند. سرطان پروستات اگر زودتر تشخیص داده شود یعنی وقتی که محدود به غده پروستات است، شانس درمان موفقیت آمیز آن بیشتر است.

علت خون مردگی در بیضه ها

علائم سرطان پروستات

سرطان پروستات در مراحل اولیه رشد خود ممکن است علایم و نشانه ای از خود بروز ندهد. اما اگر بیماری پیشرفت زیادی داشته باشد ممکن است باعث بروز نشانه هایی شود به عنوان مثال:

  • ادرار دردناک
  • کاهش فشار در جریان خروجی ادرار
  • وجود خون در منی
  • درد در ناحیه کلیه
  • درد استخوان
  • اختلال در نعوظ

درجه بندی سرطان پروستات

سرطان پروستات گرید 1

این درجه دلالت بر سرطان در مراحل رشد اولیه اش می کند به طوری که هنوز محدود به ناحیه ی کوچکی در خود پروستات است. در این وضعیت سلول های سرطانی زیر میکروسکوپ بدون تهاجم مشاهده می شود.

سرطان پروستات گرید 2

سرطان در این درجه شاید هنوز کوچک باشد اما ممکن است سلول های سرطانی در هنگام مشاهده در زیر میکروسکوپ تهاجم داشته باشند. یا اینکه سرطانی که در این وضع وخامت قرار دارد ممکن است نسبت به نوع درجه یک بزرگتر باشد ویا شاید رشد کرده وهر دوسمت غده ی پروستات را درگیر سازد.

سرطان پروستات گرید 3

سرطان به خارج از غده ی پروستات و به کیسه های منی و یا بافت های اطراف پخش گردیده است.

سرطان پروستات گرید 4

سرطان به قدری رشد کرده که به اندام های اطراف همچون مثانه یا غدد لنفاوی و یا به بافت های دوردست مثل استخوان ها، ریه یا دیگر اندام ها سرایت کرده است.

مراجعه به پزشک

اگر در شما علایم و نشانه های بیماری مشاهده شد به طوری که شما را نگران کرده است به یک پزشک مراجعه کنید. بحثی پیرامون مزایا و معایب غربالگری برای سرطان پروستات وجود دارد که سازمان های پزشکی نظرات متفاوتی نسبت به این موضوع دارند. شما می بایست با پزشک خود در راستای این موضوع مشورت کنید تا بهترین تصمیم را برای خود اخذ نمائید.

سرطان پروستات

علت بروز سرطان پروستات

علل سرطان پروستات به طور واضح مشخص نیست. پزشکان معتقدند که سرطان پروستات زمانی ایجاد می شود که بعضی از سلول های پروستات فرد غیرطبیعی شوند. جهش در DNA سلول های غیر طبیعی باعث می شود تا سلول ها بسیار سریعتر از سلول های عادی رشد و تقسیم شوند. در حالی که سلول های سالم می میرند سلول های سرطانی ادامه حیات می دهند. تجمع سلول های غیر طبیعی، شکل تومور به خود می گیرند و می توانند با رشد خود بافت اطراف را مورد تهاجم قرار دهند. بعضی از سلول های غیر طبیعی می توانند به سمت دیگر اعضای بدن رها شده و گسترش یابند (متاستاز).

عوامل خطر آفرین سرطان پروستات

عواملی که می توانند خطر ابتلای شما به سرطان پروستات را افزایش دهند شامل:

سن بالا

با افزایش سن، خطر ابتلای شما به سرطان پروستات نیز افزایش می یابد.

سیاه پوست بودن

مردان سیاه پوست نسبت به سایر افراد از نژاد های دیگردر خطر ابتلای بیشتری هستند. در مردان سیاه پوست احتمال اینکه سرطان پروستات مهاجم و پیشرونده باشد بیشتر است که البته علت این امر مشخص نیست .

سابقه ی خانوادگی سرطان های پروستات و سینه

اگر مردی از خانواده شما دچار سرطان پروستات باشد خطر ابتلای شما نیز افزایش می یابد. اگر شما سابقه ی خانوادگی از ژن هایی که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهند (BRCA1 یا BRCA2 ) داشته باشید یا سابقه ی خانوادگی قوی از سرطان سینه را دارید ،خطر ابتلا به سرطان پروستات بالا می رود.

چاقی

مردان چاق که سرطان پروستات دارند به احتمال قوی از بیماری پیشرفته تری برخوردار هستند که درمان آن نیز مشکل تر می باشد.

عوارض سرطان پروستات

عوارض سرطان پروستات و راه های درمان آن شامل:

سرطان گسترش یافته (متاستاز)

 سرطان پروستات می تواند به اندام های مجاور گسترش یابد ، مثلا به مثانه ، یا اینکه از طریق سیستم گردش خون یا لنف به سمت استخوان ها یا دیگر اندام ها انتشار یابد. سرطان پروستاتی که به استخوان ها گسترش یافته می تواند موجب درد یا شکستگی استخوان گردد. برای بار اول که سرطان به مناطق دیگر بدن پیش رفته است ، ممکن است هنوز توسط پاسخی که بدن می دهد درمان یا کنترل گردد ، اما احتمال اینکه درمان قطعی صورت گیرد پایین است.

بی اختیاری

هم سرطان و هم درمان پروستات می تواند سبب بی اختیاری ادرار گردد. درمانی که برای بی اختیاری انجام می شود بسته به نوع و شدت آن متفاوت است و احتمال دارد به مرور زمان بهبود پیدا کند. انتخاب شیوه ی درمان ممکن است شامل دارو ، کاشت اسفنکتر کمنوعی و یا جراحی باشد.

اختلال در نعوظ

این اختلال می تواند در اثر خود سرطان یا درمان آن باشد ، که شامل جراحی ، پرتودرمانی و هورمون درمانی است. داروها ، دستگاه وکیوم که در بازیابی به نعوظ کمک می کنند و جراحی در درمان اختلال نعوظ دردسترس می باشد.

 تعیین میزان گسترش سرطان

برای بار اول که تشخیص سرطان داده شد ، پزشک شما در جهت تعیین اندازه و میزان گسترش (مرحله) سرطان وارد عمل می شود. اگر پزشک شک کند که سرطان شما از محدوده ی بافتی پروستات گذشته است ، آزمایشات تصویر برداری همچون موارد زیر برای شما درخواست می شود:

  • اسکن استخوان
  • سونوگرافی
  • سی تی اسکن (CT)
  • ام . آر . آی
  • اسکن توموگرافی تابش پوزیترون(PET)

فرد بیمار لازم نیست همه ی این تست ها را انجام دهد. پزشک تعیین خواهد کرد که کدام تست ها با توجه به وضعیت فعلی تان برای شما مناسب است. در اولین تستی که به طور کامل انجام می شود ،پزشک درجه سرطان را تعیین خواهد کرد. این اقدامات تشخیصی در انتخاب روش درمانی به شما کمک می کند.


📜👨‍⚕️ شاید دوست داشته باشید بخوانید: درمان بزرگی پروستات بدون نیاز به جراحی  ✂✂✂✂

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

با تشکر از آرمین عزیزی کیا در همکاری و ترجمه این متن

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (28 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر نصیر پنجشنبه ۱۵ آذر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 258 مشاهده پرسش
    ر:
    سلام آقای دکتر. ممنونم از وقتی که برای پاسخ به سوالات میزارید. ِقای دکتر چندتا سوال در مورد التهاب پروستات دارم :
    1. آیا با رابطه دهانی حفاظت نشده امکان ابتلا به پروستاتیت باکتریایی هست؟
    2. وقتی بیماری مزمن بشه، با خوردن آنتی بیوتیک ممکنه علایم از بین بره. آیا دفعه بعد که عود میکنه شدیدتر عود میکنه؟
    3. پماد هیدروکورتیزون باعث حساسیت آلت میشه؟
    4. آلت بنده به صابون حمام حساسیت داره. بعد از شستشو سر آلتم میسوزه‌ همینطور اگر فاصله بیافته بین استحمامم، آلت شروع میکنه به سوزش آزار دهنده. آیا راه حلی هست ؟
    5. آیا مسکن ها اثری بر سوزش مجرا دارن؟
    6. هر بار که پروستاتیت عود کنه ، چند روز آنتی بیوتیک لازمه بخوریم؟.

    جناب دکتر باز هم تشکر میکنم ازتون. امیدوارم همیشه سالم و شاد باشید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۱ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      ۱) بلهاحتنالش هست
      ۲) نه لزوما
      ۳) خیر
      ۴) باید ویزیت و معاینه شوید
      ۵) نه چندان
      ۶) بستگی داره دو هفته تا سه و بعضا ۶ ماه
    2. تصویر کاربر نصیر دوشنبه ۱۲ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      خیلی خیلی ممنونم ازتون اقای دکتر
    3. تصویر کاربر نصیر پنجشنبه ۱۵ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      جناب دکتر ببخشید، بنظرتون این علائم به التهاب مجرا نزدیک نیستن؟ تکرر ادرار ، سوزش مجرا، سوزش سر مجرا و قرمز شدن آلت بعد از رابطه جنسی همراه با تکرر ادرار شدید
    4. تصویر کاربر نصیر پنجشنبه ۱۵ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
      من میگم شاید علت اصلا پروستاتیت نباشه؟... آیا احتمالش هست چیز دیگه ای باشه؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ آذر ۹۷( 5 سال پیش)
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۹ آبان ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 234 مشاهده پرسش
    سلام.
    29 سالمه. سه سال پیش. وقتی استمنا کردم. دور کلاهک همون پروستات ورم کرد. مشکلی نبود. ولی هر ازگاهیی که استمنا انجام میدادم. متوجه شدم خوب تخلیه نمیشود. در این مدت برای تخلیه باقی مانده فشار میاوردم. بعد مدتی. سونو نشان داد: مثانه گشاد شده، ولی دکتر چیزی نگف. حالا سال سوم هستم. که تکرر اداردم و خب تخلیه نشدنم زیاد شد روزی ده بار . همچنین مدت یک سال همراه با مدفوع ، ادرار هم دارم. ایا علتش پروستات هست؟؟؟قرص های ترازوسین. گاهی مصرف میکنم. مرتب مصرف نکردم. ولی بیشتر اوقات روزی ده بار سرویس میرم. حتی گاهی اب کم بخورم نمیدونم چرا باز سفید هس رنگ ادرارم. میزان حجم ادرارم متوسط و گاهی زیاد هس. کلیه ام درد گرفت. ازمایش دادم. خون در ادرار بود. ولی سونو چیزی نشان نداد. سی تی اسکن نشان داد ورم کلیه. ولی دکتر گف در عکس چیزی مشخص نیس. اب بخور. گاهی که کمی ادارارم نگه میدهرم مثل ضربان قلب. پهلوهام میزنه. دکتر گف کمرت هست برو ورزش کن. سوالات بنده: برای کاهش و تخلیه خب قرص ترازوسین تا چه مدت و چه دوزی مصرف کنم؟؟؟ برای کاهش گشادی مثانه چه راهی هس؟؟؟ ایا با ازدواج بهتر میشوم یا بدتر؟؟؟ و قرص جلوگیری تکرر ادرار مصرف کنم؟؟؟ به خاطر التهاب سنگ کلیه گرفته بودم. دفع شد.
    خواهشا کمک و تجویزی کنید. استرس و زیاد نشستن بدترم میکنه در تخلیه و تکرر.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۹ آبان ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام

      سوالات بنده: برای کاهش و تخلیه خب قرص ترازوسین تا چه مدت و چه دوزی مصرف کنم؟؟؟ .................دوز 2 میلی شبانه ولی نمیشه گفت برای چه مدت

      برای کاهش گشادی مثانه چه راهی هس؟؟؟.......................راهی نیست

      ایا با ازدواج بهتر میشوم یا بدتر؟؟؟.............................معمولا بهتر می شوید

      و قرص جلوگیری تکرر ادرار مصرف کنم؟؟؟ ............................خیر

  • تصویر کاربر شهرام دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 262 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر وقت بخیر خسته نباشین ،یه سوال داشتم لطفا راهنمائی بفرمائین برا یه بیمار71ساله سرطان پروستات با متاستاز به ستون فقرات آیا برداشتن بیضه بهتره با هورمون درمانی؟ چون اقای دکتر کمالدین حسن زاده پزشک پدرم چند ماهی هست که با آمپول های هورمونی دارن سرطان پروستات پدرم را کنترل میکنن ولی قبلاچند جای دیگه بردم که برداشتن بیضه ها رو ترجیح میدن ماندم که روش طلایی کدامه لطفا راهنمایی بفرمایین خیلی ممنون خدا حفظ تان کند.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۶ مهر ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام

      روش استاندارد برداشتن بیضه ها هست ولی بخاطر اثار روانی مخرب برای بیمار تزریق را پیشنهاد می کنند که همان اثر را دارد و نیازی به برداشتن بیضه ها نیست و تاثیر بیشتری ندارد

  • تصویر کاربر علیرضا چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 266 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر آیا تورم یا التهاب پروستات در سن 17 یا 18 سالگی خطرناک است؟
    درمان گیاهی دارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش)

      سلام

      آقای دکتر آیا تورم یا التهاب پروستات در سن 17 یا 18 سالگی خطرناک است؟ ............................خیر
      درمان گیاهی دارد؟.........................به متخصص طب سنتی مراجعه کنید

    2. تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      دارویی وجود داره؟
    3. تصویر کاربر علیرضا سه شنبه ۱۰ مهر ۹۷( 5 سال پیش)
      دارویی وجود داره؟
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۱ مهر ۹۷( 5 سال پیش)

      بله دارو دارد ولی قبلش بایستی توسط پزشک معاینه و تشخیص داده شود. چون در این سن خیلی بعیده که تورم پروستات داشته باشید.

    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر محمد یکشنبه ۲۵ شهریور ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 13262 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب
    با توجه به اینکه قرص فیناستراید ـ که برای درمان پروستات تجویز میشود ـ برای جلوگیری از ریزش موی هورمونی نواحی ورتکس هم توصیه میشود (و متاسفانه امکان ایجاد اختلالات هورمونی جنسی وجود دارد) و اینکه عصاره ساوپالمتو نیز همون مکانیزم فیناستراید رو برای مسدودسازی DHT انجام میدهد ، آیا شخص مصرف کننده فیناستراید مجاز به جایگزینی کپسول هایی گیاهی حاوی عصاره ساوپالمتو مانند پروسکور و مشابه آنها با قرص فیناستراید می باشد؟
    از حسن توجه جنابعالی سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۴ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      منظورتان از مجاز بودن را متوجه نشدم
    2. تصویر کاربر محمد شنبه ۲۴ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      منظورم اینه که آیا میتونم بجای فیناستراید از پروسکور که گیاهیه استفاده کنم؟
      آیا پروسکور همون تاثیر رو برای مسدود سازی DHT داره؟
      آیا نتیجه مشابه خواهند داشت؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۵ شهریور ۹۷( 5 سال پیش)
      بله تقریبا نتایج مشابهی دارد
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر