نمایش منوی کناری

اسپرماتوسل و راه تشخیص آن

اسپرماتوسل یک توده کیست مانند است که بر روی اپیدیدیم (اپیدیدیم مجرای انتقال اسپرم است که بصورت یک لوله ی باریک در هم پیچیده در پشت و بالای بیضه قرار دارد و به آن چسبیده است) ایجاد می شود. این توده بدخیم نبوده و عموما بدون درد است و توسط یک مایع شفاف و شیری رنگ که ممکن است حاوی اسپرم باشد پر شده است.

علت دقیق ایجاد اسپرماتوسل مشخص نیست اما ممکن است ناشی از مسدود شدن یکی از لوله های انتقال اسپرم باشد.

ایا کیست بیضه باعث ناباروری میشود؟

اسپرماتوسل شایع بوده و باعث ناباروری نشده و نیاز به درمان ندارد. اگر اندازه ی اسپرماتوسل خیلی بزرگ شود که ایجاد ناراحتی کند ممکن است برای درمان نیاز به جراحی باشد.

نشانه های اسپرماتوسل

توده بیضه معمولا علائم و نشانه ای نداشته و اندازه ی آن ممکن است ثابت باقی بماند. ولی اگر خیلی بزرگ شود احتمال دارد باعث علائم زیر شود:

  • احساس درد یا ناراحتی در بیضه
  • احساس سنگینی در بیضه
  • احساس وجود توده یا پری پشت و بالای بیضه

مثانه عصبی

علل به وجود آمدن کیست بیضه

علت اسپرماتوسل نامشخص است. توده بیضه ممکن است به دلیل انسداد یکی از لوله های انتقال اسپرم در درون اپیدیدیم باشد. ضربه و التهاب نیز ممکن است در انسداد لوله های انتقال سپرم نقش داشته باشند.

عوامل خطر چندانی برای بروز اسپرماتوسل بجز افزایش سن وجود ندارد. ولیکن اسپرماتوسل ها غالبا در مردان بین سن ۲۰ تا ۵۰ سال یافت می شود.

عکس اسپرماتوسل

 عوارض توده بیضه

بعید است که اسپرماتوسل، باعث عوارض شود.

با اینحال، اگر اسپرماتوسل دردناک شود یا رشد کرده و آنقدر بزرگ شود که باعث ناراحتی شود، ممکن است برای برداشتن توده بیضه نیاز به جراحی شود. برداشتن اسپرماتوسل با جراحی ممکن است باعث آسیب اپیدیدیم یا لوله انتقال اسپرم (مجرای واز – مجرایی که اسپرم را از اپیدیدیم به آلت تناسلی منتقل می کند) شود.آسیب به هر کدام از این مجاری می تواند منجر به ناباروری شود. عارضه ی احتمالی دیگر که می تواند بعد از جراحی رخ دهد عود اسپرماتوسل است، اگر چه این حالت نادر است.

بیماری پیرونی

 تشخیص اسپرماتوسل

از آنجایی که توده بیضه معمولا بدون علامت است، ممکن است فقط در زمان معاینه بیضه توسط خودتان کشف شود، یا اینکه توسط پزشک در یک معاینه معمولی تشخیص داده شود.

توصیه می شود که درصورت لمس هرگونه توده ای در بیضه، برای بررسی بیشتر و رد هرگونه بیماری جدی تری مثل سرطان بیضه به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت درد یا تورم در بیضه حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی بیماری ها می توانند باعث درد بیضه شوند، که برخی از آن ها نیاز به درمان فوری دارند.

برای تشخیص اسپرماتوسل، نیاز به معاینه توسط پزشک می باشد. اگرچه توده بیضه عموما دردناک نیست، ولی امکان دارد بهنگام معاینه توده توسط پزشک کمی احساس ناراحتی کنید.

ممکن است برای تشخیص نیاز به اقدامات زیر باشد:

عبور دادن نور

دراین روش پزشک با چراغ قوه نور را از توده عبور می دهد. در اسپرماتوسل، نور از مایع عبور خواهد کرد ولی اگر توده توپر باشد نور عبور نمی کند.

سونوگرافی بیضه

اگر روش عبور دادن نور نتواند به تشخیص کمک کند، سونوگرافی می تواند کمک کننده باشد. در این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری ایجاد خواهد شد، که می تواند برای رد تشخیص تومور بیضه یا دیگر علل تورم کیسه بیضه کمک کند.

درمان اسپرماتوسل

اگرچه احتمالاً اسپرماتوسل خود به خود از بین نمی رود، اما اکثر اسپرماتوسل ها نیازی به درمان ندارند. آنها معمولاً درد و عوارض ایجاد نمی کنند. اگر درد بیمار زیاد باشد، پزشک ممکن است داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول و …) یا ایبوپروفن (Advil ، Motrin IB ، …) را توصیه کند.

در ادامه می توانید فیلم درمان اسپرماتوسل را مشاهده کنید.

عمل جراحی اسپرماتوسل

روشی به نام اسپرماتوسلکتومی به صورت سرپایی  و با استفاده از بی حسی موضعی یا عمومی انجام می شود. جراح، برشی را در ناحیه اسکروتوم ایجاد می کند و اسپرماتوسل را از اپیدیدیم جدا می کند.

پس از عمل ممکن است شما به وسیله تعداد زیادی گاز استریل پانسمان شوید تا از فشار بر روی آن محافظت کرده و از محل برش محافظت کنید. پزشک ممکن است به شما بگوید:

  • بسته های یخ را به مدت دو یا سه روز بمالید تا تورم کم شود.
  • برای دو یا یک روز داروهای ضد درد خوراکی مصرف کنید.
  • بین یک تا سه هفته پس از عمل برای معاینه مراجعه کنید.
    عوارض احتمالی ناشی از برداشتن جراحی که می تواند روی باروری تأثیر بگذارد شامل آسیب به اپیدیدیم یا لوله ای است که اسپرم را منتقل می کند (vas deferens). همچنین ممکن است اسپرماتوسل حتی پس از عمل دوباره عود کرده و برگردد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی


سوال پزشکی دارید ؟!؟


سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل


 برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر نازنین شنبه ۹ فروردین ۹۹( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 29 مشاهده پرسش
    باسلام وخسته نباشید خدمت پزشک محترم ،اگر فردی درخانواده مبتلا به زگیل کف پا باشد ودستان ما باوسایل او مثل دمپایی وکفش وجوراب و.....تماس پیداکندوتماس درحدچنددقیقه یادراز مدت باشد ،ویروس، ازطریق وسایل آن فرد به دست ما منتقل میشود ؟اگر دستمان بانواحی تناسلی ومقعد تماس پیداکندویا زیردوش ودردستشویی این نواحی را بشوریم ویروس زگیل کف پا به این نواحی منتقل شده وآنهاهم دچارزگیل میشوند؟ممنون میشوم باتوجه به توضیحات پاسخ سوال راکامل داده وراهنمایی کنید.باسپاس وتشکر فراوان‌
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۹ فروردین ۹۹( 1 سال پیش)

      سلام
      امکان انتقال زگیل پا به دست و پای دیگران هست ولی به نواحی تناسلی و مقعدی منتقل نمی شود

  • تصویر کاربر قاسمی چهارشنبه ۶ فروردین ۹۹( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 23 مشاهده پرسش
    با سلام و احترام خدمت شما
    رزومه دکتر کامل و شفاف هست ، فقط شماره نظام پزشکی دکتر درج نشده.اگه شماره جایی درج شده لطفا اعلام بفرمائید.
    باسپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۶ فروردین ۹۹( 1 سال پیش)

      سلام
      56714

  • تصویر کاربر عرفان چهارشنبه ۲۸ اسفند ۹۸( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 51 مشاهده پرسش
    اقای دکترسلام وقت بخیر. من بعد ۸ سال مصرف قرص فینستراید یک میلی گرم برای ریزش مو .حدودا ریزش مو من کنترل شد اما سال اخیر مثل اوایل اثر نداشت و حتی بانک موی من هم کم پشت شد و من تحت نظر پزشک مو ازمایش DHT انجام دادم که ۱۳۳۰ بود که از مقدار نرمال بالاتر است باوجود خوردن فینسترایدبعد ۸ سال .به همین دلیل با نظر پزشک من یک ماهه فینستراید ۵ میلی گرم مصرف میکنم .که در این یک ماه ریزش من دو برابر شده .دکتر من هم مطعن نیستن که این فینستراید ۵ میلی گرم برای مو موثر تر از یک میلی باشه به همین دلیل میگن فعلا تا ۱۰۰ روز ادامه بده .من میخواستم نظر شما رو به عنوان پزشک اورولوژی بدونم. ممنون از لطف شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ اسفند ۹۸( 1 سال پیش)

      سلام
      گاهی امکان بروز مقاومت دارویی و بی اثر شدن دارو در مصرف طولانی مدت وجود دارد

  • تصویر کاربر وحید پنجشنبه ۲۲ اسفند ۹۸( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 23 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشیدمن چندروز پیش بیضه چپم درد میکرد الان دردش خوابیده ولی بیضه چپمو مالش میدم یه حالت قلمبه ای میاد زیر دستم که وقتی فشارش میدم دردم میگیره چسبیده به بیضه چپ راهنماییم کنین ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۲ اسفند ۹۸( 1 سال پیش)

      سلام

      شاید اسپرماتوسل باشد یا سر اپیدیدم. در هر حال بدون معاینه نمیشه نظری دقیقی داد. می تونید سونوگرافی هم بکنید.

  • تصویر کاربر پیمان سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۸( 1 سال پیش) تعداد بازدید: 20 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقتتون بخیر
    آقای دکتر من از 15 سال پیش یک گرفتگی حدود 3 میلیمتر توی لوله انتقال اسپرم(واز)با فاصله یک سانتی از بیضه سمت چپ ایجاد شدش که دکتر ها کاری نکردن و گفتن مشکلی نداره و دست نزن بهش ولی الان اون گرفتگی لوله حدود 2 سانتیمر طولش شده و اسپرم ها اونجا تجمع کردن و تغریبا به نزدیک بیضه و اپیدیم رسیده در بعضی وقتها ایجاد درد هم میکنه و آزمایش اسپرم هم ضعیف هست آیا قابل عمل جراحی هست و لوله باز میشه که به جریان اسپرم کمک بشه
    یک پزشک هم گفتن با سرنگ تخلیه میشه ممنونم راهنمایی بفرمایین
    الان 42 سال سن دارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۳ اسفند ۹۸( 1 سال پیش)

      سلام

      سونوگرافی بیضه انجام دهید

درحال دریافت اطلاعات

آدرس مطب

شرکت طراحی سایت پزشکی و سئو همیار سیستم
پرسش از دکتر