اسپرماتوسل و راه تشخیص آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

اسپرماتوسل یک توده کیست مانند است که بر روی اپیدیدیم (اپیدیدیم مجرای انتقال اسپرم است که بصورت یک لوله ی باریک در هم پیچیده در پشت و بالای بیضه قرار دارد و به آن چسبیده است) ایجاد می شود. این توده بدخیم نبوده و عموما بدون درد است و توسط یک مایع شفاف و شیری رنگ که ممکن است حاوی اسپرم باشد پر شده است.

علت دقیق ایجاد اسپرماتوسل مشخص نیست اما ممکن است ناشی از مسدود شدن یکی از لوله های انتقال اسپرم باشد.

ایا کیست بیضه باعث ناباروری میشود؟

اسپرماتوسل شایع بوده و باعث ناباروری نشده و نیاز به درمان ندارد. اگر اندازه ی اسپرماتوسل خیلی بزرگ شود که ایجاد ناراحتی کند ممکن است برای درمان نیاز به جراحی باشد.

نشانه های اسپرماتوسل

توده بیضه معمولا علائم و نشانه ای نداشته و اندازه ی آن ممکن است ثابت باقی بماند. ولی اگر خیلی بزرگ شود احتمال دارد باعث علائم زیر شود:

  • احساس درد یا ناراحتی در بیضه
  • احساس سنگینی در بیضه
  • احساس وجود توده یا پری پشت و بالای بیضه

مثانه عصبی

علل به وجود آمدن کیست بیضه

علت اسپرماتوسل نامشخص است. توده بیضه ممکن است به دلیل انسداد یکی از لوله های انتقال اسپرم در درون اپیدیدیم باشد. ضربه و التهاب نیز ممکن است در انسداد لوله های انتقال سپرم نقش داشته باشند.

عوامل خطر چندانی برای بروز اسپرماتوسل بجز افزایش سن وجود ندارد. ولیکن اسپرماتوسل ها غالبا در مردان بین سن 20 تا 50 سال یافت می شود.

عکس اسپرماتوسل

 عوارض توده بیضه

بعید است که اسپرماتوسل، باعث عوارض شود.

با اینحال، اگر اسپرماتوسل دردناک شود یا رشد کرده و آنقدر بزرگ شود که باعث ناراحتی شود، ممکن است برای برداشتن توده بیضه نیاز به جراحی شود. برداشتن اسپرماتوسل با جراحی ممکن است باعث آسیب اپیدیدیم یا لوله انتقال اسپرم (مجرای واز – مجرایی که اسپرم را از اپیدیدیم به آلت تناسلی منتقل می کند) شود.آسیب به هر کدام از این مجاری می تواند منجر به ناباروری شود. عارضه ی احتمالی دیگر که می تواند بعد از جراحی رخ دهد عود اسپرماتوسل است، اگر چه این حالت نادر است.

بیماری پیرونی

 تشخیص اسپرماتوسل

از آنجایی که توده بیضه معمولا بدون علامت است، ممکن است فقط در زمان معاینه بیضه توسط خودتان کشف شود، یا اینکه توسط پزشک در یک معاینه معمولی تشخیص داده شود.

توصیه می شود که درصورت لمس هرگونه توده ای در بیضه، برای بررسی بیشتر و رد هرگونه بیماری جدی تری مثل سرطان بیضه به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت درد یا تورم در بیضه حتما به پزشک مراجعه کنید. برخی بیماری ها می توانند باعث درد بیضه شوند، که برخی از آن ها نیاز به درمان فوری دارند.

برای تشخیص اسپرماتوسل، نیاز به معاینه توسط پزشک می باشد. اگرچه توده بیضه عموما دردناک نیست، ولی امکان دارد بهنگام معاینه توده توسط پزشک کمی احساس ناراحتی کنید.

ممکن است برای تشخیص نیاز به اقدامات زیر باشد:

عبور دادن نور

دراین روش پزشک با چراغ قوه نور را از توده عبور می دهد. در اسپرماتوسل، نور از مایع عبور خواهد کرد ولی اگر توده توپر باشد نور عبور نمی کند.

سونوگرافی بیضه

اگر روش عبور دادن نور نتواند به تشخیص کمک کند، سونوگرافی می تواند کمک کننده باشد. در این روش با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری ایجاد خواهد شد، که می تواند برای رد تشخیص تومور بیضه یا دیگر علل تورم کیسه بیضه کمک کند.

درمان اسپرماتوسل

اگرچه احتمالاً اسپرماتوسل خود به خود از بین نمی رود، اما اکثر اسپرماتوسل ها نیازی به درمان ندارند. آنها معمولاً درد و عوارض ایجاد نمی کنند. اگر درد بیمار زیاد باشد، پزشک ممکن است داروهای بدون نسخه مانند استامینوفن (تیلنول و …) یا ایبوپروفن (Advil ، Motrin IB ، …) را توصیه کند.

در ادامه می توانید فیلم درمان اسپرماتوسل را مشاهده کنید.

عمل جراحی اسپرماتوسل

روشی به نام اسپرماتوسلکتومی به صورت سرپایی  و با استفاده از بی حسی موضعی یا عمومی انجام می شود. جراح، برشی را در ناحیه اسکروتوم ایجاد می کند و اسپرماتوسل را از اپیدیدیم جدا می کند.

پس از عمل ممکن است شما به وسیله تعداد زیادی گاز استریل پانسمان شوید تا از فشار بر روی آن محافظت کرده و از محل برش محافظت کنید. پزشک ممکن است به شما بگوید:

  • بسته های یخ را به مدت دو یا سه روز بمالید تا تورم کم شود.
  • برای دو یا یک روز داروهای ضد درد خوراکی مصرف کنید.
  • بین یک تا سه هفته پس از عمل برای معاینه مراجعه کنید.
    عوارض احتمالی ناشی از برداشتن جراحی که می تواند روی باروری تأثیر بگذارد شامل آسیب به اپیدیدیم یا لوله ای است که اسپرم را منتقل می کند (vas deferens). همچنین ممکن است اسپرماتوسل حتی پس از عمل دوباره عود کرده و برگردد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

 دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.3/5 - (34 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سعید یکشنبه ۸ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 126 مشاهده پرسش
    آیا نیاز ب عمل جراحی هست؟ آیا می توانم بچه دار شوم با همین حالت بنده متاهل هستم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۸ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      قطر وریدی زیر 3 میلی متر تاثیری در باروری ندارد و جای نگرانی نیست با اینحال برای اطلاع دقیق تر از وضعیت باروری تان توصیه می کنم آزمایش اسپرم نیز انجام دهید
  • تصویر کاربر امید شنبه ۷ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 360 مشاهده پرسش
    نتیجه سونوگرافی بنده وجود میکرو کالسیفاسیون ریز در پارانشیم هردو بیضه و پاکه های وریدی گشادتر از 3میلیمتردر همی اسکروتوم سمت چپ که مطرح کننده اتساع در عروق پمپینی فورم ابعاد بیضه راست 39در 24 و چپ 36در 22 میخواستم بدونم نتیجه نگران کننده است یا نه و بر باروری تاثیر داره یا نه ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۷ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      اطلاعات مربوط سن و وضعیت تاهل و بچه داشتن یا نداشتن را ذکر نکرده اید.
      در مورد میکروکلسیفیکاسیون جای نگرانی نیست ولی در کل معاینه ماهیانه بیضه ها در حمام و زیر دوش آبگرم یعنی زمانی که کیسه ی بیضه ها شل هست را توصیه می کنم
      در مورد واریکوسل اگر فرزند ندارید توصیه می کنم آزمایش اسپرم انجام دهید
  • تصویر کاربر حمیدرضا شنبه ۳۰ بهمن ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 129 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید.
    آقای دکتر بنده دو هفته پیش عمل واریکوسل داشتم و هفته پیش بخیه هایم را خارج کرده ام، ولی الان زیر زخم من دارای برآمدگی تقریبا سفتی شده که ارتفاع برآمدگی حدود 8میلیمتر است و وقتی که دراز میکشم کمی از ارتفاع برآمدگی کاسته می شود.
    می خواستم بدانم مشکلی برای زخمم پیش آمده؟
    اگر مشکلی پیش آمده باید چکاری بکنم؟
    خیلی متشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۳۰ بهمن ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      اين سفتي بعد از عمل امري طبيعي است و در عرض چند ماه بتدريج برطرف مي شود. ولي با اينحال بهتر است توسط پزشك خود معاينه شويد.
  • تصویر کاربر اسماعیل سه شنبه ۳ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 124 مشاهده پرسش
    یکسال و نیم پیش عمل کردم واریکوسل سمت چپم بیشتر اوقات بیضهام به حالته افتاده هستن و زمان عوض کردن لباس از شورتم بیرون میاد بیضهام که کنجکاو شدم مریضی خاص نداشته باشم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۳ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      بدون معاینه نمی توانم نظری بدهم و تشخیصی را مطرح کنم. ولی در کل در برخی افراد کیسه بیضه یا طناب بیضه بزرگ بوده یا هیدروسل دارند و اینحالت را ایجاد می کند.
      برای اطمینان توصیه می کنم سونوگرافی از بیضه ها انجام دهید
  • تصویر کاربر عرفان شنبه ۲۳ بهمن ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 216 مشاهده پرسش
    با سلا م خدمت شما
    بنده نو جوانی 18 ساله هستم که از 15 سالگیم ورزش بدنسازی رو انجام میدم
    3 ماه پیش با احساس درد در بیضه مشخص شد واریکوسل گرید 1 و 2 دارم بصورت دو طرفه
    حالا سوالم از شما اینه که بنده میتونم دوباره به ورزش بدنسازی شروع کنم و بصورت سبک کار کنم؟
    ضرری نداره ؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۲۳ بهمن ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      گرچه احتمال تشدید واریکوسل هست ولی منعی برای ورزش ندارید
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر