علل بیضه های کوچک در مردان چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

مسائل کمی مربوط به حساسیت بیضه های کوچک در مردان وجود دارد. مرد ها به میزان زیادی غرور خود را مدیون آن هستند. هنگامی که یک مرد با مشکل بیضه های کوچک مواجه می شود، ممکن است مطمئن نباشد یا شک داشته باشد که این به چه معنی است. در ادامه مطلب، علت کوچک شدن بیضه را توضیح خواهیم داد.

بیماری بیضه

خطر بیضه های کوچک

یکی از خطرات داشتن بیضه های کوچک این است که می تواند به ناباروری منجر شود. چون به اندازه ی کافی تستوسترون، هورمونی که به تولید اسپرم کمک می کند، را تولید نمی کند. به همین دلیل است که مردان با بیضه های کوچک، تعداد اسپرم های کمی دارند.
 
اسپرم
 
یک مطالعه ى بالینی در سال 2014 نشان داد که رابطه ای بین تعداد اسپرم در مردان و کیفیت مایع منی وجود دارد. با سونوگرافی بیضه ،اندازه ی بیضه ی 500 مرد، اندازه گیری شد. سپس نمونه اسپرم گرفته شد. نتایج نشان داد که در بیضه های کوچک تر، تعداد، حرکت و حجم اسپرم ها پایین تر است که بر باروری تاثیر می گذارد. داشتن بیضه های کوچک می تواند نشانه ای از عدم تعادل در هورمون ها باشد که تاثیر منفی بر سلامتی خواهد گذاشت. شما شروع به توجه کردن به دیگر تاثیرات آن بر روی بدن خود، مثل کمبود انرژی، مشکلات تولید مثل، افزایش وزن، از دست دادن توده عضلانی، میل جنسی کم و… خواهید کرد.
عدم تعادل هورمون ها
عدم وجود تستوسترون ناشی از بیضه های کوچک باعث می شود بدن شما نتواند میزان استروژنی که به طور طبیعی در بدن ساخته می شود را کنترل کند. این بدین معنی است که بدن شما می تواند ویژگی های زنانه را توسعه دهد. پس علائم مختلفی از جمله رشد چربی (به ویژه در ناحیه پستان)، ناباروری، مسائل نعوظ و پروستات، خطر سکته مغزی، و خطر سایر بیماری ها را ایجاد می کند.

علل بیضه های کوچک

علل مختلفی برای بیضه های کوچک وجود دارد که عبارتند از:

1-آسیب به بیضه ها

دستگاه تناسلی

هنگامی که به بیضه ها آسیب برسد، مانند ضربه یا تحت فشار شدید قرار گرفتن، که گاهی اوقات مشکلی به وجود نمی آید ولی گاهی باعث ایجاد کبودی یا آسیب دیگری مثل پیچ خوردگی بیضه می شود که نتیجه ی آن کوچک شدن بیضه ها است. پیچ خوردگی بیضه ها باعث آسیب به طناب اسپرماتیک می شود. این آسیب نادر است و معمولا در کودکان و پسران نوجوان اتفاق می افتد اما می تواند در هر سنی در طول خواب یا آسیب جسمی نیز اتفاق بیفتد.

2-استروئیدها و داروها

بعضی از داروها می توانند باعث کوچک شدن بیضه ها شوند زیرا میزان تستوسترون را در بدن محدود می کنند. تستوسترون یکی از مهمترین علل بیضه های کوچک است. بسیاری از مردان بالغ و پسران نوجوان از استروئیدهای آنابولیک مصنوعی که بدن به طور طبیعی آن را تولید می کند، استفاده می کنند.
 
دارو
 
استروئیدهای آنابولیک مصنوعی برای عضله سازی بسیار سریع نیز استفاده می شوند و همچنین می توانند برای کمک به بهبود عملکرد ورزشکاران استفاده شوند. چون بدن مقدار کافی از این هورمون را نمی سازد از تستوسترون مصنوعی استفاده می کنند، اما معمولا علت اصلی، عدم تولید تستوسترون، سن یا اشکال در سیستم های دیگر بدن است. یکی دیگر از داروهایی که بیضه ها را کوچک می کنند، کورتیکواستروئیدها هستند که برای درمان برخی از بیماری ها مانند آسم، اگزما، آرتریت روماتوئید به کار می روند. یک نمونه از این دارو، پردنیزون است.

3-بیماری های مختلف

انواع بیماری ها و اختلالات می توانند باعث کوچک شدن بیضه ها شوند. در اینجا یک لیست کوتاه از آنها آورده شده است:
1) HIV (ایدز)
2) دیابت
3) چاقی
4) بیماری کلیوی
5) بیماری کبد
6) مردان مبتلا به اختلالات خواب

 
HIV
 
محققان دانشگاه جنوبی دانمارک عادات و اختلالات خواب 1000 مرد را مورد بررسی قرار دادند. افراد مبتلا به بی خوابی، کم خوابی یا خواب بی کیفیت، بیضه های کوچکتری داشتند. این ممکن است به دلیل این واقعیت باشد که مردانی که در خواب شب وارد مرحله ی REM (خواب عمیق) نمی شوند، تستوسترون پایین تری دارند. برای تایید این موضوع باید مطالعات بیشتری انجام شود. نتایج مطالعات بالینی نشان می دهد که مردانی که بیشتر می خوابند تستوسترون بیشتری تولید می کنند.

ایا کوچکی بیضه درمان دارد؟

 

1- برای مسائل مربوط به دارو

دارو

با پزشک خود در مورد هر گونه عوارض جانبی دارو صحبت کنید. اغلب گزینه های گوناگون برای برطرف کردن عوارض جانبی وجود دارند.

2-برای آسیب به بیضه ها

بسیاری از آثار آسیب به بیضه ها پس از چند لحظه از بین می روند، اما بهتر است به یک دکتر ارولوژی مراجعه کنید. در برخی از صدمات مانند پیچ خوردگی بیضه، اگر فوری به پزشک مراجعه نکنید ممکن است بیضه هایتان را از دست بدهید. اگر چند روز پس از آسیب به بیضه، مشکلی در بیضه های خود داشتید، به دنبال اقدامات پزشکی بروید. ممکن است بیضه هایتان بیشتر از چیزی که شما فکر می کنید آسیب دیده باشند و باید آن را پیگیری کنید. درمان ممکن است نیاز به دارو، استراحت مطلق، و یا هر نوع درمان دیگری داشته باشد.

3-برای علائم بیماری

مراجعه به پزشک

اگر اندازه ی بيضه ی شما به دلیل علامت بيماري ايجاد شود، تنها راه اطمینان بخش اين است که توسط يک پزشک متخصص بررسی شود. او دوره ای از درمان را برای شما مشخص می کند. اغلب در یک دوره از درمان، تستوسترون تزریقی یا خوراکی تجویز می شود.

4-برای تستوسترون یا مسائل هورمونی

کسانی که مشکلات اندازه ی بیضه ی آنها ناشی از تستوسترون یا عدم تعادل هورمون ها است، باید به دنبال کمک پزشکی باشند. ممکن است نیاز به تغییر شیوه ى زندگی برای به دست آوردن تعادل مناسب بین مواد شیمیایی در بدن باشد. پزشک شما ممکن است مصرف تستوسترون را توصیه کند، اما این فقط باعث کوچکتر شدن بیضه ها خواهد شد.
 
testosterone
 
بعضی از گزینه ها برای مردانی که به دلیل هیپوگنادیسم (کاهش تولید تستوسترون و اسپرم) از تستوسترون مصنوعی استفاده می کنند، HCG، کلومید و تاموکسیفن هستند. این گزینه ها تولید تستوسترون طبیعی را در بدن متوقف نمی سازد و به این ترتیب باعث برگشت یا حفظ اندازه ی بیضه ها می شوند.
مهم است که هنگامی که متوجه یک مسئله مانند بیضه های کوچک می شوید، پیشگیرانه عمل کنید. این نوع مسئله ممکن است یک مشکل پیشرفت کننده نباشد اما می تواند به سرعت به یک مشکل جدی پزشکی تبدیل شود. اگر دچار مشکلی هستید، باید به یک پزشک متخصص مراجعه کنید.
 

 دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

 دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (177 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر امین شنبه ۶ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 171 مشاهده پرسش
    آقای دکتر با سلام
    نتایج سونوگرافی داپلر و آزمایش اسپرم اینجانب به پیوست ارسال شده.
    با توجه به نتایج، پیشنهاد برای عمل میدهید یا خیر؟
    همچنین با ازمایش چشمی توسط پزشک در سمت راست عنوان شده خیلی خفیفه. اما در سونوگرافی گرید ۳ زدن. تفاوت به چه دلیل هست؟
    چه نوع عملی را پیشنهاد میدهید که درصد موفقیت بیشتری داشته باشد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۶ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      معیار گریدینگ و درجه بندی واریکوسل در معاینه با سونوگرای متفاوت هست. شکل اسپرم هیا طبیعی در ازمایش شما صفر هست ولی تعداد و حرکت نرماله لذا بهتر ازمایش را تکرار و اگر باز هم وضع به همین منوال بود بهتره عمل کنید
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۶ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    خسته نباشیت اقای دکتر
    اقای دکتر بهتون گفتم واریس سمت چپ دو روز پیش عمل کردم..الان که لمس میکنم بیضه ام یک گوشت کنار بیضه ام لمس میکنم قبل عمل نبود ولی سمت چپ هم هست خواستم بدونم این توده گوشتی اندازه نخود هست خطرناکه یا چیزی دیگه هستش؟؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۶ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بعید می دونم چیز خطرناکی باشد با اینحال بهتر است توسط پزشک معالج تان معاینه شوید.
  • تصویر کاربر عادل دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 140 مشاهده پرسش
    سلام من چند روز پیش عمل واریکوسل انجام دادم اما قبل از عمل از دکتر خواستم که تحت بیهوشی عمل بشو اما دکترم قبول نکرد و گفت بیهوشی کامل خیلی ضرر داره و بهتره از بی حسی نخاعی استفاده کنم و گفت عوارضش کمتره. من هم قبول کردم. الان 4 روز از عملم میگذره و من در حالت نشسته یا ایستاده سر درای وحشتناک و کمر درد دارم. میخواستم در این مورد منو راهنمایی کنید چیکار میتونم بکنم که دردم خوب بشه؟ در ضمن دکتر گفته قهوه بخورم اما هیچ فایده ای برام نداشته. و اینم میخوام بدونم که آیا بیهوشی کامل بهتر نبود؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر حمید پنجشنبه ۷ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 144 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر من ۲۶ سالمه و مجرد هستم .چند ماهی هست بیضه هام درد شدید داره که می زه به کمر و پاهام .رفتم دکتر سونو دادم .یه سنگ ریز دارم و واریکوسل خفیف .آیا درد بیضه هام می تونه از این باشه.جناب دکتر من ورزش بندنسازی هم می رم رفتم دکتر برام منع کرده و ترازوسین 2،نورتریپتیلین 10برام تجویز کرده ممنون می شم راهنمایی کنید .این دردا از چیه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۷ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر مجید شنبه ۸ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 154 مشاهده پرسش
    با عرض سلام
    جناب آقای دکتر جباری عزیز
    من 39 ساله و مجردم. قصد ازدواج دارم. به علت درد خفیف بیضه ها (که البته سالهاست دارم) و بالاتر بودن بیضه چپ به دکتر مراجعه کردم. تشخیص واریکوسل و انجام عمل دادند.ظاهرا هم سرعت حرکت اسپرمهام و هم کیفیتشون خیلی پایینه.
    به پیوست براتون آزمایش اسپرم و سونو رو می فرستم:

    1- آیا با توجه به نتیجه آزمایش و کیفیت و سرعت حرکت پایین اسپرمها، آیا من نابارورم و حتما باید عمل کنم یا اینکه نیازی به عمل نیست؟

    2- اگر جواب سوال اولم مثبته و از نظر شما باید عمل کنم؛ آیا میتونم فعلا صبر کنم تا بعد از ازدواج و وقتی مطمئن شدم ناباروری دارم اونوقت عمل کنم، یعنی تا اونموقع وضع واریکوسلم بدتر میشه و شانس باروریم پایین تر میاد؟ یا اینکه نه، شرایطم تغییر چندانی نمیکنه و تا اونموقع میتونم صبر کنم؟

    3-من به مدت چند سال فینستراید 1 میلی برای موهام مصرف میکردم که الان یکماهه قطعش کردم. آیا مصرف این قرص تاثیر بدی روی شرایطم داشته یا خیر؟ میتونم دوباره مصرفش کنم؟

    پیشاپیش از لطف و بزرگواری شما برای اینکه وقت میگذارید و جواب سوالهام رو میدید بینهایت سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      آزمایش ارسال نشده و همچنین خود گزارش سونوگرافی را هم ارسال کنید.
    2. تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      با عرض سلام
      چشم دوباره مدارک رو ارسال میکنم.
      با تشکر
    3. تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      مدارک
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      1- آیا با توجه به نتیجه آزمایش و کیفیت و سرعت حرکت پایین اسپرمها، آیا من نابارورم و حتما باید عمل کنم یا اینکه نیازی به عمل نیست؟............خیر شما نابارور نیستید و با توجه به قطر وریدی زیر ۲.۵ میلی به نظر من در حال حاضر نیاز به عمل ندارید
      3-من به مدت چند سال فینستراید 1 میلی برای موهام مصرف میکردم که الان یکماهه قطعش کردم. آیا مصرف این قرص تاثیر بدی روی شرایطم داشته یا خیر؟ میتونم دوباره مصرفش کنم؟...........................بله تا حدود کمی ممکن است تاثیر بگذارد ولی نه خیلی زیاد
    5. تصویر کاربر مجید چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      آقای دکتر جباری عزیز
      از لطف و راهنمایی هاتون بینهایت متشکرم.??
    6. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۸ اردیبهشت ۹۷( 5 سال پیش)
      موفق باشید
    7. نمایش سایر 5 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر