آیا مولوسکوم تناسلی یا مولوسکوم کنتاژیوزوم خطرناک است؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

مولوسکوم کنتاژیوزوم یا مولوسکوم عفونی که با نام زگیل آبکی نیر شناخته می شود، نوعی عفونت ویروسی است که باعث ایجاد جوش­های کوچکی روی پوست می‌شود. این بیماری از طریق تماس با پوست آلوده، مثلاً هنگام رابطه‌ی جنسی، منتقل می‌شود که می­تواند منجر به بروز بیماری مولوسکوم تناسلی شود. این جوش­ها خود به‌ خود برطرف می‌شوند و خطرناک نیستند.

علائم مولوسکوم کنتاژیوزوم

شایع‌ترین نشانه‌های مولوسکوم عبارتند از:

– برجستگی­ های گنبدی‌ شکل کوچک با یک فرورفتگی در وسط برجستگی که اصطلاحا به آن ناف می­گویند. این برجستگی‌­ها اندازه‌­ی متفاوتی دارند و ممکن است از یک سر سنجاق تا پاک ­کن ته مداد یعنی از 2 تا 5 میلیمتر دیده شوند. در اکثر افراد جوش­ها بصورت گروهی مشاهده می­شوند گرچه ممکن است به صورت تک تک هم روی پوست ایجاد شود. اگر سیستم ایمنی افراد ضعیف باشد، این جوش­ها اندازه­ی بزرگ‌تری داشته و در گروه‌های بزرگتری روی پوست ظاهر می‌شوند.

– این برجستگی‌­ها سفید رنگ بوده و معمولا هاله­ ای صورتی رنگ آن ها را احاطه کرده است و معمولاً خارش ندارند.

– این جوش­ها ممکن است هرجای بدن بروز کنند، به جز کف دست‌ها و کف پاها، لذا منحصر به ناحیه تناسلی نیستند.

آیا افراد مبتلا به ایدز، دچار مولوسکوم کنتاژیوزوم می شوند؟

مولوسکوم کنتاژیوزوم یک عفونت ویروسی است که به شکل برجستگی‌های هموار سفید رنگ، روی پوست ظاهر می‌شود. مسری است اما معمولاً بیماری خیلی جدی و وخیمی محسوب نمی‌شود. اما در مورد افرادی که HIV دارند وضعیت فرق می‌کند. سیستم ایمنی بدن این افراد به خوبی کار نمی‌کند، پس این عفونت می‌تواند تبدیل به یک بیماری مزمن و پیشرونده شود.

بهترین درمان هم این است که خود HIV را درمان کنیم؛ در این صورت، وضعیت سیستم ایمنی بهبود پیدا می‌کند و مولوسکوم هم از بین می‌رود. بیماری­های زیادی وجود دارند که با زگیل تناسلی اشتباه گرفته می شود. مولوسکوم تناسلی نیز یکی از این بیماری­ها است. برای دیدن آنها بر روی عکس زگیل تناسلی کلیک کنید.

درمان قطعی بیماری مولوسکوم تناسلی

از آن‌جا که مولوسکوم کنتاژیوزوم در افراد سالم به خودی خود ظرف 6 تا 12 ماه از بین می­رود، لذا درمان خاصی لازم نیست. اما در مواردی مثل قابل رویت بودن ضایعه، وجود حساسیت‌های زمینه‌ای، و تمایل به پیشگیری از انتقال، درمان لازم می‌شود.

اگر ضایعه­ ها در ناحیه‌ی تناسلی باشند (روی آلت تناسلی یا اطراف آن، بخش خارجی دستگاه تناسلی زنان، دهانه ورودی واژن یا اطراف مقعد) درمان مولوسکوم توصیه می شود. در صورتی که در این نواحی ضایعه را مشاهده کردید، بهترین راه این است که به پزشک مراجعه کنید چون این احتمال وجود دارد که بیماری همراه دیگری نیز داشته باشید که ضمن تماس جنسی، منتقل شود.

علائم مولوسکوم تناسلی

درمان‌ خانگی مولوسکوم کونتاژیوزوم

قبل از اینکه در مورد درمان خانگی بدانید یک توصیه مهم این است که استفاده از تیغ یا مواد موبر برای اصلاح موهای ناحیه تناسلی می­تواند باعت انتشار و تشدید بیماری شود. در این دوران بهتر است از ماشین­های اصلاح موی سر آقایان با شانه مخصوص آن فقط موها را کوتاه نمائید.

درمان مولوسکوم تناسلی در خانه: 

سرکه‌ سیب

با این که استفاده از سرکه­ی سیب یک درمان رایج خانگی است، اما در مورد اثربخشی آن پژوهشی انجام نشده است. با استفاده از یک پنبه یا پارچه­ی نخی مقداری سرکه‌ی سیب خالص را روی مناطق مبتلا به مدت یک تا دو ساعت بانداژ کنید. افرادی که پوست حساسی دارند، قبل از مصرف، سرکه را با مقداری آب رقیق کنند. در صورتی که بعد از استفاده پوست­تان تحریک شد، سریع بانداژ را از روی محل بردارید و پوست را به آرامی بشویید.

تقویت سیستم ایمنی

اگر مولوسکوم کونتاژیوزوم شدید یا عودکننده دارید، بدین معنی است که سیستم ایمنی شما در تلاش و تقلا است تا ویروس را شکست دهد. برای تقویت سیستم ایمنی خود، می‌توانید این کارها را انجام دهید:

  • داشتن رژیم غذایی متعادل غنی از سبزیجات، میوه، غلات کامل، پروتئین کم‌چربی، و چربی سالم.
  • پرهیز از مصرف قند، غلات تصفیه شده و غذاهای چرب و فرآوری شده
  • استفاده از غذاهای پروبیوتیک و مکمل‌ها
  • ورزش منظم
  • کاهش استرس از طریق مدیتیشن، ذهن‌آگاهی و یوگا
  • خواب شبانه به میزان 7 تا 9 ساعت
  • جبران کمبودهای غذایی، درمان آلرژی‌ها و دیگر مشکلات زمینه­ای

🛑 مطالعه بیشتر: انواع جوش تناسلی

برداشتن مولوسکوم

حذف فیزیکی ضایعه شامل کرایوتراپی (انجماد ضایعه با نیتروژن مایع)، کورتاژ (نفوذ به مرکز ضایعه و تراشیدن مواد سفید رنگ آن) و لیزرتراپی می شود. این روش‌ها سریع هستند و برای انجام آن‌ها نیاز به فرد ماهر و آموزش‌دیده و گاهی بی‌حسی موضعی است و ممکن است بعد از درمان، دچار درد و تحریک محل شویم و اسکار در محل ایجاد شود. لیزر این ویژگی را دارد که ضایعات در همان لحظه و سریع و بصورت نقطه­ای، بدون آسیب به پوست اطراف ضایعات از بین ببرد و ظرف 2 تا 3 هفته پوست ترمیم می شود. کورتاژ آسیب بیشتری به پوست می رساند و رفع ضایعات بعد از کرایوتراپی نیز زمان بر بوده و پوست حاشیه اطراف ضایعات را نیز تحت­الشعاع قرار می دهد و بعبارتی بافت بیشتری را آسیب می زند.

اصلاً درست نیست که خودتان شخصاً تلاش کنید ترشح یا ماده­ی درون مولوسکوم تناسلی را خارج کنید. در صورتی که خودتان بخواهید این کار را انجام دهید، ممکن است ندانسته  باعث ایجاد زخم وسیع یا انتشار عفونت به دیگر نواحی بدن شوید. ضمن اینکه با خراشیدن و تراشیدن پوست امکان ابتلا به عفونت­های باکتریایی فراهم می‌شود.

کرایو ملاسکوم تناسلی

بهترین روش درمان مولوسکوم در کودکان

درمان خوراکی به منظور تقویت سیستم ایمنی بدن می‌تواند ضایعه را به طور تدریجی از بین ببرد. این روش اغلب برای کودکان استفاده می‌شود چون عموماً درد کمی دارد و حتی والدین هم در خانه می‌توانند آن را اجرا کنند، چون محیط مطب می‌تواند برای بچه­ها ترسناک و استرس آور بوده و همکاری لازم برای استفاده از دیگر روش­های درمانی را ندارند.

برای این که بعد از درمان‌ اسکار باقی نماند یا وقتی بچه‌ها از درد مربوط به کرایوتراپی، کورتاژ و لیزرتراپی می‌ترسند، می‌توان از سایمتیدین خوراکی استفاده کرد. با این که سایمتیدین خوراکی بی‌خطر و بدون درد است و به خوبی توسط بیمار تحمل می‌شود، اما ضایعات روی صورت، به خوبی بقیه‌ی نقاط بدن به این دارو پاسخ نمی‌دهند.

مولوسکوم عفونی در کودکان

کرم زینک اکساید

این کرم در داروخانه‌ها وجود دارد و مردم اغلب از آن برای بهبود مشکلات پوستی، مانند سوختگی پای بچه در اثر پوشک، استفاده می‌کنند.

پماد برای درمان مولوسکوم

پماد پودوفیلوتوکسین 0.5 درصد یک درمان خانگی قابل اطمینان برای مردان است اما زنان باردار نباید از آن استفاده کنند، چون احتمال سمی بودن آن برای جنین وجود دارد. هر ضایعه را باید به طور جداگانه تحت درمان قرار داد، چون اثر درمانی به صورت متمرکز است. دیگر گزینه‌های درمان موضعی عبارتند از ید و سالیسیلیک اسید، پتاسیم هیدروکسید، ترتینویین، کانتاریدین (یک عامل تاول‌زا که معمولاً در اداره‌ها استفاده می‌شود) و ایمیکویمود.

اثربخشی ایمیکویمود برای درمان مولوسکوم کونتاژیوزوم در کودکان ثابت نشده و به خاطر عوارض جانبی احتمالی، مصرف آن در کودکان توصیه نمی‌شود. این داروها باید توسط پزشک تجویز شود و از تهیه و استفاده از این مواد بدون تجویز و صلاحدید پزشک به هیچ وجه استفاده نکنید..

درمان مولوسکوم در افراد با سیستم ایمنی ضعیف

اکثر درمان‌ها برای بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند موثر است، اما بیمارانی که دچار HIV/AIDS یا دیگر بیماری‌های سرکوب‌کننده‌ی سیستم ایمنی هستند، معمولاً به درمان‌های سنتی جواب نمی‌دهند. به علاوه، این درمان‌ها در بیماران دارای HIV در طولانی‌مدت بی‌تاثیر هستند. تعداد پایین سلول‌های CD4 با بروز گسترده‌ی مولوسکوم صورت در ارتباط است و بنابراین شاخصی از اختلال شدید HIV است. تا این زمان، ثابت شده است که درمان‌های با هدف بهبود و تقوست سیستم ایمنی، موثرترین درمان مولوسکوم تناسلی در افراد با نقص سیستم ایمنی است.

در موارد بسیار شدید، از اینترفرون آزاد شده توسط سلول‌ها برای درمان ضایعه‌های موجود در صورت فرد بیمار استفاده می‌شود (اینترفرون، نوعی پروتئین است که هر سلول در پاسخ به عفونت آزاد می‌کند). با این حال، عوارض جانبی شدید و ناخوشایند اینترفرون‌ها، شامل علایم مشابه آنفلوانزا، تحریک محل، افسردگی، و احساس سنگینی و رخوت، باعث شده که اینترفرون درمان مطلوبی نباشد. به علاوه، اینترفرون تراپی در افراد سالم بسیار تاثیرگذار است. پرتودرمانی هم تا حدودی اثر دارد.

علائم خوب شدن مولوسکوم

در رابطه با مولوسکوم تناسلی مردان و زنان باید گفت که، این عارضه معمولاً بعد از مدتی خودبه‌خود ناپدید می‌شود، به همین دلیل بعضی افراد به دنبال درمان این ضایعات نمی‌روند. اما اگر مولوسکوم کونتاژیوزوم را درمان نکنید، معمولاً 6 تا 12 ماه طول می‌کشد تا جوش­های روی پوست­تان کاملاً از بین بروند و طی این زمان، می‌توانید این ویروس را به دیگران هم منتقل کنید.

هر وقت برجستگی‌ها و جوش­ها از بین رفتند، یعنی این ویروس به طور کلی از بدن شما بیرون رفته است و دوباره هم برنخواهد گشت. اما اگر در آینده دچار عفونت مولوسکوم کونتاژیوزوم دیگری شدید، دوباره روی پوست­تان دانه­ها پدیدار می‌شود.

مراقبت های بعد از درمان مولوسکوم تناسلی

اگر این ضایعه‌ها را با دارو یا توسط دکتر درمان کردید، باید بعد از آن به خوبی از پوست­تان مراقبت کنید.

  • آن ناحیه از پوست را تمیز نگه دارید. بعد از دستشویی یا حمام، از یک حوله‌ی جداگانه برای خشک کردن دیگر مناطق بدنتان استفاده کنید.
  • نواحی درمان‌شده را نخارانید و نخراشید.
  • از لیف برای شستن نواحی مبتلا استفاده نکنید
  • اگر به این نواحی دست زدید، دست­هایتان را بشویید.
  • اگر احساس ناراحتی می‌کنید، فعلاً رابطه­ی جنسی نداشته باشید.

در صورتی که درد دارید می‌توانید از کیسه­ی یخ، داروهای مسکنی مثل آسپیرین، ایبوپروفن (ادویل، موترین)، یا استامینوفن (تایلنول) استفاده کنید تا درد و ناراحتی شما تسکین پیدا کند.

 دکتر محمد جباری  جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

 دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (51 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر سجاد یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 254 مشاهده پرسش
    سلام خسته نباشید من چند وقت پیش چندتا دونه سفید رو الت تناسلی داشتم با مراجعه به دکتر و لیزر برطرف شد ودوباره بعد از چند وقت دوتا دونه جدید یکی روی سر الت یکی روی کیسه بیضه پدیدار شده که از بین هم نمیره و نگران اینم که نکنه مبتلا به ایدز شدم خواستم نظرتون رو بدونم ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۸ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام
      این موضوع هیچ ارتباطی با ایدز ندارد احتمالا مولوسکوم هست.

  • تصویر کاربر سعید پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 265 مشاهده پرسش
    با عرض سلام، من الان مدتی روی کلاهک آلتم تاول های بزرگی میزنه که بعد پوستش میره قرمز میشه عفونت میکنه همراه با چسبندگی، تا میخواهد خوب بشه یه دونه دیگه میزنه، بدون هیچ علائمی اینطور هست که شب میخوابم صبح بلند میشم میبینم تاول زده تقریبا هفته ای یه دونه، الان یک ماه
    1. تصویر کاربر سعید سه شنبه ۲۳ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)
      پس چرا جواب نمیدهید دکتر
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام

      سابقه بیماری خاصی دارید؟

      داروی خاصی استفاده می کنید؟

      کمی شرح حال بدهید

       

    3. تصویر کاربر سعید پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)
      سلام با عرض تشکر، خیر هیچ دارویی مصرف نمیکنم سابقه هیچ بیماری خاصی ندارم، تا به حالم اینطوری نشده بودم، الان دو ماه اینطوری شدم
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام

      شب ها پماد تاکرولیموس بزنید و صبح ها پماد اوسرین و در حمام با بون گلیسرین بشورید برای یک ماه اوایلش تاکرولیموس باعث سوز ممکنه بشود

    5. تصویر کاربر سعید پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)
      خیلی ممنون لطف کردین اقای دکتر، پاینده باشید
    6. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۵ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)

      سلامت باشید

    7. نمایش سایر 5 پاسخ
  • تصویر کاربر Ali جمعه ۱۹ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 240 مشاهده پرسش
    سلام‌ دکتر جان حدودا یک سال و نیم هست جوش های زیرپوستی مانند قله که وسطشون حالت ناف مانندی داره و داخلشون یک ماده سفید هست اولش فکر میکردم زگیل تناسلیه اما وقتی شیوع بسیار پایینی داشت و از اشکال مختلف زگیل های تناسلی که داخل سایتتون هست رو روی آلتم مشاهده نکردم فقط همون شکل ناف دار رو دیدم مطمئن شدم ک مولوسکومه.ولی نمیدونم چراپوست رو برش میده و زیر پوست قسمت ختنه گاهم درمیاد که داخل عکس هم اون سوراخ ها رو بکشی بیرون میزنه که با کشیدن پوست به بیرون میزنه یه گوشت قله مانند که وسطش یه ناف داره و ازش چرک سفید درمیاد و معلوم میشه حالا برای درمانش باید چ کار کنم؟اینم بگم که پارتنرم هم همینطور پوستش برش داده شده و ب وجود اومده همین طور خیلی نگرانم که خطر نداشته باشه براش.
    1. تصویر کاربر Ali چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)
      همین سوراخ ها رو بکشی دکتر جان اون قله مانند نیز نه بیرون
    2. تصویر کاربر Ali چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)
      دکتر اینم عکسی ک وقتی میکشم پوست قسمت خونه گاهم رو اون زایده ناف دار میزنه بیرون
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۹ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام

      این ها مربوط به ختنه هست وربطی به مولوسکوم ندارد

    4. تصویر کاربر Ali جمعه ۱۹ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)
      نه دکتر جان من مطمئنم ک اینا نبودن و تازه دراومدن و مطمئنم که مولوسکومه باید برای درمانشوون چی بخورم؟؟؟؟؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۹ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)

      من هم مطمئن هستم که مولوسکوم نیستند و مربوط به ختنه هستند با اینحال اگر شما اصرار دارید بهترین درمان لیزر هست
      اگر هم نمی خواهید لیزر کنید محلول اسید سالیسیلیک 16 درصد با گوش پاک کن 3 بار در روز بزنید. دورش هم وازلین بزنید

    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر علی123 پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 518 مشاهده پرسش
    سلام.وقت بخیر
    بیمار شما هستم.34 ساله مرد.به دلیل مشکوک بودن به hpv و داشتن چندین زگیل تناسلی در ناحیه الت و مقعد 20 روز پیش خدمت رسیدم و درمان با لیزر انجام شد و تقریبا پاک سازی انجام شد.
    من 10 ساله ازدواج کردم و قبل از ازدواج هم رابطه جنسی نداشتم.و پس از ازواج به غیر از همسرم با یک خانم دیگه رابطه دارم..در هر دو هم بدون محافظ.از هر دو نفر درخواست کردم ازمایش پاپ اسمیر و hpv بدن.نتایج هر دو نفر نگتیو بوده.2 تا سوال؟1 من چجوری مبتلا شدم؟2من که با هر دو نفر بدون محافظ رابطه داشتم چرا هیچ کدوم مبتلا نشدن؟
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام
      2 تا سوال؟1 من چجوری مبتلا شدم؟...............................نمیدونم
      2من که با هر دو نفر بدون محافظ رابطه داشتم چرا هیچ کدوم مبتلا نشدن؟..............................مبتلا شدند آزمایش را از دهانه رحم می گیرند و منفی شدن بدین معنی است که دهانه رحم مبتلا نشده نه اینکه خود فرد مبتلا نشده

  • تصویر کاربر سايه پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش) تعداد بازدید: 212 مشاهده پرسش
    سلام آقاي دكتر سوالم اينكه اگر دختر باكره اي در اثر تماس سطحي با آقايي كه مبتلا به اچ پي وي هست به اين بيماري مبتلا شود آيا اگر قبل ازينكه ازدواج كنه اين دختر واكسنها رو بزنه اين كار باعث ميشود كه از سرطان رحم در آينده جلوگيري شود؟
    و آيا تستهايي كه از دختران در بعضي از آزمايشگاههاي مختص اچ پي وي كه از ابتداي ترشحات واژن نمونه ميگيريد را توصيه ميكنيد؟
    در مجموع شما به اين دختر چه توصيه هايي داريد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۱ اردیبهشت ۹۹( 3 سال پیش)

      سلام
      آقاي دكتر سوالم اينكه اگر دختر باكره اي در اثر تماس سطحي با آقايي كه مبتلا به اچ پي وي هست به اين بيماري مبتلا شود آيا اگر قبل ازينكه ازدواج كنه اين دختر واكسنها رو بزنه اين كار باعث ميشود كه از سرطان رحم در آينده جلوگيري شود؟....................واکسن از ابتلای به سرطان دهانه رحم ناشی از ابتلای به دو نوع پر خطر 16 و 18 جلوگیری می کند
      و آيا تستهايي كه از دختران در بعضي از آزمايشگاههاي مختص اچ پي وي كه از ابتداي ترشحات واژن نمونه ميگيريد را توصيه ميكنيد؟.............خیر
      در مجموع شما به اين دختر چه توصيه هايي داريد...............................

      دختر خوبی باشند و تا عقد نکردند هیچ رابطه ای با مردی نداشته باشند چه در قالب دستی چه در قالب نامزدی
      از کارهای مالشی در ناحیه تناسلی برای جلوگیری از انتشار ویروس پرهیز کنند.
      از استرس و دخانیات پرهیز کنند
      ورزش و استراحت روزانه کافی داشته باشند.
      اگر زائده ای داشتند درمان کنند

درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر