راه های درمان اسپرماتوسل

در این مقاله مطالعه می کنید:

اسپرماتوسل نیاز به درمان ندارد مگر اینکه باعث ایجاد درد یا عارضه ای شود. برای درد می توان از مسکن های معمولی مثل استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کرد.

در قسمت قبل در رابطه با نشانه ها ، علل و تشخیص اسپرماتوسل صحبت شد. در ادامه به درمان اسپرماتوسل پرداخته می شود. درمان جراحی اسپرماتوسل بصورت سرپایی و تحت بیهوشی عمومی یا بیحسی از کمر بوده و بیمار عصر روز عمل مرخص می شود. جراحی بصورت برش کوچکی بر روی کیسه بیضه و سپس جدا کردن اسپرماتوسل از اپیدیدیم می باشد. توصیه هایی که بعد از جراحی می شود شامل:

  • استفاده از کمپرس یخ به مدت 2 تا 3 روز اول بعد از جراحی برای جلوگیری از تورم
  • استفاده از مسکن های خوراکی برای 2 تا 3 روز بعد از عمل
  • مراجعه به مطب 2 هفته بعد از عمل برای پیگیری

عوارض احتمالی ناشی از برداشتن اسپرماتوسل به روش جراحی عبارتست از: ناباروری ناشی از آسیب احتمالی به اپیدیدیم یا لوله انتقال اسپرم (لوله واز). همچنین احتمال عود اسپرماتوسل نیز وجود دارد حتی بعد از جراحی.

توده در بیضه

 

 تخلیه اسپرماتوسل با سوزن (با یا بدون اسکلروتراپی)

روش دیگر درمانی که بندرت بکار می رود تخلیه اسپرماتوسل ( توده بیضه )  توسط سرنگ و از طریق پوست می باشد که گاهی با اسکلروتراپی همراه هست. در این روش سوزن متصل به سرنگ را از طریق پوست کیسه بیضه به داخل اسپرماتوسل وارد کرده و مایع داخل آن کشیده می شود. در صورت عود اسپرماتوسل، ممکن است نیاز به تخلیه مجدد مایع توسط سرنگ و سپس تزریق یک ماده شیمیایی التهاب دهنده به داخل کیسه اسپرماتوسل باشد که به آن اسکلروتراپی می گویند. این ماده ملتهب کننده باعث می شود تا دیواره کیسه اسپرماتوسل ملتهب شده و به یکدیگر بچسبد و احتمال عود را کم کند.

از عوارض احتمالی اسکلروتراپی آسیب اپیدیدیم هست. همچنین احتمال عود اسپرماتوسل نیز وجود دارد. اسکلروتراپی فقط در مردانی که از سن باروری شان گذشته و قصد بارروری در آینده را ندارند توصیه می شود.

 پیشگیری از اسپرماوسل

اگرچه راهی برای پیشگیری از بروز اسپرماوسل وجود ندارد ولی مهم هست بدانید که با معاینه ماهیانه کیسه ی بیضه توسط خودتان به تشخیص زودهنگام هرگونه تغییری در کیسه بیضه مانند توده ها کمک خواهید کرد. هرگونه توده ی جدیدی در بیضه نیاز به ارزیابی سریع توسط پزشک دارد.

پزشک می تواند به شما آموزش دهد تا چطور بیضه های خود را معاینه و تشخیص زودهنگام هر توده ای در بیضه را بهبود ببخشید.

 معاینه بیضه

زمان مناسب برای معاینه بیضه های تان در هنگام حمام کردن یا دوش گرفتن با آب گرم یا بلافاصله بعد از آن هست. گرمای ناشی از آب باعث شل شدن کیسه ی بیضه شده و تشخیص هرگونه یافته ی غیر معمول را آسان تر می سازد. سپس مراحل زیر را دنبال کنید:

☑ در مقابل آینه بایستید. به هر گونه برآمدگی و تورمی بر روی پوست کیسه بیضه دقت کنید

☑ هر کدام از بیضه ها را با هر دو دست خود معاینه کنید. انگشت سبابه و میانی را زیر بیضه و انگشت شست را بر روی بیضه قرار دهید.

☑ بصورت نرم و بدون هر گونه فشاری بیضه را بین شست ها و انگشتان بچرخانید. به یاد داشته باشید بیضه ها معمولا صاف، بیضوی شکل و تا حدودی سفت هستند. کمی بزرگ تر بودن اندازه یکی از بیضه ها از بیضه دیگر و نیز کمی هم سطح نبودن آن ها طبیعی محسوب می شود. همچنین، طناب بیضه از پشت بیضه (سمت اپیدیدیم) به سمت بالا حرکت می کند و بخشی طبیعی از محتویات کیسه بیضه به حساب می آید.

معاینه بیضه

 

معاینه منظم بیضه ها توسط خودتان یک عادت مهم بهداشتی است. اما این کار جایگزین معاینه توسط پزشک نمی شود. پزشک بصورت معمول بیضه های شما را در هر زمانی که شما معاینه بالینی شوید چک خواهد کرد.

 

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.8/5 - (19 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ع.احمدی سه شنبه ۲ آبان ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 116 مشاهده پرسش
    بروی التم مشاهده میکنم دانه یا نمیدونم لکه های شیری رنگ یا متمایل به قرمزی هست که نمیدونم چی هست که اوایل با احساس خارش شدید بودن وفکر کردم خشکی هستش ولی الان نه خارش دارن ونه درد ولی برام نگران کننده هست که چی میتونه باشه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲ آبان ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      این ضایعات لیکن پلان هست . لیکن پلان یک بیماری التهابی نسبتاً شایع پوست و مخاط است. علت اصلی آن تاکنون ناشناخته باقی‌مانده است. قابل ذکر است که این بیماری مسری نیست، یعنی از شخصی به شخص دیگر انتقال نمی‌یابد ولی استرس می‌تواند این بیماری را بدتر کند. در بسیاری از موارد طی دو سال کاملاً از بین می‌رود. در درمان این بیماری معمولاً از پمادهای موضعی کورتونی و گاهی استرویید خوراکی استفاده می‌شود، و در صورت می توان از آنتی هیستامین ها استفاده کرد.
  • تصویر کاربر میثم دوشنبه ۲۴ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 117 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر وقت بخیر .بنده دوسال هست ازدوراج کردم هیچ گونه پیشگیری نداشتیم واریکوسل سمت راست دارم نتیجه آخرین ازمایش اسپرمم هم ضمیمه کردم.قرص کلومیفن -فولیک اسید-موتیلیتی بوست-فرتیل آید من-ول من کانسپشن-زنیک پلاس برام تجویز شده بود که مصرف کردم من دوشنبه تهران هستم .میخواستم ببینم با توجه به آزمایشم آیا نیاز به مراجعه حضوری هست؟معاینه یا داروی خاصی؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۴ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      توصیه می کنم هم معاینه شوید و هم آزمایش و سونو را در مرکزی تخصصی برای این قضیه مثل پژوهشگاه رویان تکرار کنید.
  • تصویر کاربر محمد شنبه ۱۵ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 418 مشاهده پرسش
    من مدت 6 ماهه که دارم از قرص فین پشیا یا فیناستراید هندی 1 میلی گرمی استفاده میکنم
    دو هفته پیش متوجه شدم که همسرم باردار است حالا به شدت نگرانیم که ایا جنین سالم است چند درصد احتمال ناهنجاری وجود دارد
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۵ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
  • تصویر کاربر امیدامید جمعه ۳۱ شهریور ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 110 مشاهده پرسش
    باسلام و عرض خداقوت وارزوی سلامتی
    دکتر جباری عزیز - بنده چند سالی هست که واریکوسل دارم و تانرسیدن به وضعیت بحرانی حاظر به عمل جراحی نیستم،وچون باتوجه به شناختی که از شما دارم تا حد امکان بیماران را تشویق به عمل نمیکنید،فایل سونوگرافی و اسپرموگرام را خدمتتان ارسال کردم،ممنون میشم نظرتون رو بگین و بنده رو از نگرانی واسترس دربیارین' یا حق
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۳۱ شهریور ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      در این آزمایش حرکت پیشرونده و شکل نرمال اسپرم ها غیر طبیعی است. برای تصمیم گیری منطقی و علمی در خصوص نیاز یا عدم نیاز به آزمایش توصیه می کنم آزمایش را تکرار کنید و حتما معاینه هم بشوید چون ملاک، واریکوسل بالینی است.
  • تصویر کاربر مریم یکشنبه ۲۶ شهریور ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 115 مشاهده پرسش
    با عرض سلام خدمت آقای دکتر جباری امیدوارم حالتون خوب باشه
    آقای دکتر نامزد من چندوقت پیش یه مشکلی براش پیش اومد
    میگفت رگهای بیضه ش پیچ خورده اما تا دردش نگرفته بود نفهمیده بود این مشکلو داره
    یک بار عمل کرد و پیچش رو باز کردن اما باز ورم داشت بار دوم که رفت گفتن باید توی رگهاش بالن بزنن و همینکارو پزشک جراحش انجام داد و خودش میگفت که بیضه ش خیلی کوچیک شده و مدتی نگران بود
    بعد از عملش گفته بودن باید آزمایش انجام بدی ببینیم مشکلت چطور شده جواب آزمایش رو که گرفت گفتن تعداد اسپرمهای بیضه ت خیلی کم شده و شکلشون هم غیرطبیعی شده الان چند وقتیه حالش خیلی خراب هستش حال منم خیلی خراب کردن و خیلی وابسته ایم
    همش میگه نابارور میشم و نمیخام آینده تو رو خراب کنم و از حق مسلمت محرومت کنم و با عذاب وجدانم چه کنم و...
    خییلی وابسته ایم و همو دوست داریم.
    میخواستم ببینم این مشکل درمون داره؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۶ شهریور ۹۶( 6 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر