انحنای آلت تناسلی و راه های درمان آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

انحنای آلت تناسلی (Penile Curvature or Peyronie’s disease) نادر می باشد. در یک مطالعه میزان وقوع آن را حدود 1% گزارش کرده است در حالیکه در مطالعه دیگری این بیماری را شایعتر دانسته و میزان شیوع آن را 4 تا 10 درصد ذکر کرده است. علت آن مشخص نمی باشد. در یک مطالعه علت آن را نقص در رشته های کلاژن ذکر کرده است.

در ارزیابی بیمار گرفتن شرح حالی از سوابق جنسی و پزشکی بیمار برای تشخیص کافی است. معاینه آلت تناسلی حین نعوظ تشخیص را مسجل می کند. عملکرد نعوظ معمولا نرمال است اما در خمیدگی های شدید ممکن است نعوظ هم مختل شود. تنها درمان انحنای مادرزادی آلت جراحی است که در هر زمانی از بلوغ قابل انجام است. روش های جراحی آن مشابه بیماری پیرونی است که در بخش بعدی به آن پرداخته خواهد شد.

انحنای آلت

بیماری پیرونی Peyronie’s disease

میزان شیوع بیماری پیرونی بین 0.4 تا 9 درصد بوده و علت آن ناشناخته است. ولیکن صدمات و ضربات عروقی جزیی تکرار شونده (repetitive microvascular injury or trauma) به دیواره اجسام غاری آلت پذیرفته ترین فرضیه ایست که در مورد علت این بیماری مطرح شده است. بیماری پیرونی با یک فرایند التهابی ا شروع می شود. این التهاب حاد طولانی باعث جایگزینی بافت نگهدارنده (connective tissue) طبیعی توسط یک پلاک فیبروتیک غیر قابل انعطاف می شود.

تشکیل پلاک می تواند باعث ایجاد خمیدگی و انحنا شود و در صورتی که انحنا شدید باشد ممکن است مانع دخول آلت به داخل واژن (مهبل) شود. شایع ترین بیماری ها و عوامل خطری که به همراه این بیماری دیده می شوند عبارتند از دیابت، بالا بودن فشار خون، اختلالات چربی، گرفتگی عروق قلبی، اختلالات نعوظ، سیگار، و مصرف زیاد الکل. بیماری Dupuytren’s contracture در افرادی که بیماری پیرونی دارند شایع تر است.

بیماری پیرونی می تواند یک بیماری مزمن یا پیشرونده باشد. این بیماری دو فاز دارد. فاز اول همان فاز التهاب حاد است که ممکن است با درد در حالتی که آلت شل است یا نعوظ دارد بروز کند و با یک ندول یا پلاک نرم و انحنای آلت آشکار می شود. در فاز دوم یا فاز فیبروتیک یک پلاک سفت قابل لمس که می تواند در آن رسوب کلسیم دیده شود (Calcification) بروز می کند که در این فاز بیماری انتظار می رود بیماری ثبات یافته و پیشروی آن قطع شود.

با گذشت زمان انحنای آلت در 30 تا 50 درصد بیماران بدتر می شود، در 47 تا 67 درصد بماران انحنا تغییری نکرده و  در 3 تا 13 درصد بیماران بهبود خود بخود رخ می دهد. بهبود در انحنای آلت معمولا در مراحل ابتدایی بیماری رخ می دهد تا در فاز نهایی بیماری، یعنی زمانی که پلاک تشکیل شده و کلسیفیکاسیون متراکم تشکیل شده است. در 90 درصد بیماران درد با گذشت زمان و معمولا در 12 ماه اول بعد از شروع بیماری برطرف می شود.

این بیماری علاوه بر ایجاد تغییر در عملکرد و فیزیولوژی آلت، باعث پریشانی در مردان شده به طوری که در 48 درصد آقایان دچار افسردگی خفیف تا متوسط شده و آنان را جهت بررسی و درمان به سمت ارولوژیست سوق می دهد.

بیماری پیرونی

درمان های غیر جراحی

درمان های غیر جراحی اصولا در بیمارانی تو صیه می شود که در مراحل اولیه و فاز حاد بیماری هستند، یعنی در زمانی که تازه علائم ظاهر شده و پلاک ایجاد شده نرم و غیرمتراکم بوده و هنوز کلسیفیکاسیون (رسوب کلسیم در بافت) رخ نداده است. درمان های غیرجراحی شامل داروهای خوراکی، تزریق به داخل پلاک و درمان های موضعی می باشد. درمان های غیر جراحی در فاز مزمن و ثبات یافته بیماری نقشی ندارد. هیچ داروی مشخصی توسط انجمن پزشکی اروپا برای درمان بیماری پیرونی تائید نشده است. فقط داروی potassium para-aminobenzoate یا همان (Potaba) توسط FDA آمریکا برای درمان بیماری پیرونی “احتمالا موثر” شناخته شده است.

با توجه به اینکه نتایج مطالعات بر روی درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی اغلب متناقض می باشد لذا توصیه به درمان های غیر جراحی مشکل می باشد.

درمان های خوراکی شامل موارد زیر است:

☑️ Vitamin E مطالعات اثر بخشی این دارو را در انحنا و سایز پلاک نشان ندادند.

☑️ Potassium para-aminobenzoate (Potaba) بر روی تسکین درد در استفاده یک دوره 12 ماهه اثر داشته و از پیشرفت انحنای آلت جلوگیری می کند و سایز پلاک را شاید کاهش دهد ولی روی کاهش انحنای آلت که از قبل بوجود آمده اثری ندارد.

☑️ Tamoxifen

☑️ Colchicine

☑️ Acetyl esters of carnitine

☑️ Pentoxifylline

درمان های تزریق داخل ضایعه (پلاک) شامل موارد زیر است:

☑️ Steroids

☑️ Verapamil

☑️ Clostridial collagenase

☑️ Interferon

درمان های موضعی شامل موارد زیر می باشد:

☑️ Verapamil

☑️ Iontophoresis

☑️ Extracorporeal shock wave lithotripsy (SWL)

☑️ Traction devices

☑️ Vacuum devices

جمع بندی توصیه های درمان های غیر جراحی بیماری پیرونی

  • درمان های غیر جراحی اساسا برای درمان بیمارانی که در فاز اولیه بیماری هستند توصیه می شود. این روش در بیمارانی انتخاب می شود که برای جراحی مناسب نیستند یا در مواقعی که جراحی توسط بیمار مورد پذیرش قرار نمی گیرد.
  • درمان خوراکی با POTABA ممکن است باعث کاهش قابل توجه در اندازه پلاک و درد آلت شده و از پیشروی انحنای آلت پیشگیری کند.
  • تزریق داخل ضایعه (پلاک) وراپامیل منجر به کاهش قابل توجه انحنای آلت و حجم پلاک می شود.
  • تزریق داخل ضایعه (پلاک) کلستریدیال کلاژناز (clostridial collagenase) ممکن است باعث کاهش قابل توجهی در زاویه انحراف آلت، پهنا و طول آلت شود.
  • تزریق داخل ضایعه (پلاک) اینترفرون ممکن است باعث بهبود انحنای آلت ، سایز و تراکم پلاک، و درد شود.
  • ژل وراپامیل 15% ممکن است باعث بهبود انحنای آلت و سایز پلاک شود.
  • درمان با امواج ماوراء صوت (ESWL) تاثیری در بهبود انحنا و سایز پلاک ندارند و نبایستی برای این منظور استفاده شوند اما ممکن است برای درد آلت سودمند باشند.
  • وسایلی که آلت را در حالت کشش قرار می دهند و همچنین وکیوم ممکن است انحنا را کاهش و طول آلت را افزایش دهند.
  • تزریق داخل ضایعه (پلاک) توسط استروئید ها (کورتن)، کاهش قابل توجهی در انحنای آلت ، سایز پلاک یا درد آلت ایجاد نمی کند.
  • درمان های خوراکی با ویتامین E و تاموکسیفن کاهش قابل توجهی در انحنای آلت ، سایز پلاک یادرد ایجاد نمی کنند و برای این منظور نبایستی استفاده شوند.
  • دیگر درمان های خوراکی (استرهای استیل، کارنیتین، پنتوکسی فیلین) توصیه نمی شوند.

انحنای آلت تناسلی مردان

درمان جراحی انحنای آلت

اگرچه درمان های غیر جراحی برای بیماری پیرونی ( انحنای آلت غیر مادرزادی) نعوظ دردناک را بهبود می بخشند، ولی فقط درصد کمی از بیماران مجددا صاحب آلت صافی خواهند شد. هدف از جراحی تصحیح انحنای آلت تناسلی و ایجاد یک مقاربت و رابطه جنسی لذت بخش می باشد. جراحی فقط در بیمارانی توصیه می شود که حداقل 3 ماه از زمان تثبیت بیماری پیرونی (یعنی زمانی که انحنای آلت دیگر افزایش نمی یابد) گذشته باشد، اگرچه بعضی پزشکان یک دوره 6 تا 12 ماه انتظار بعد از تثبیت بیماری را توصیه می کنند.

اهداف و خطرات جراحی بایستی برای بیمار توضیح داده شود بطوری که بیمار بتواند یک تصمیم آگاهانه بگیرد. موضوعاتی که بایستی بیمار از آن ها مطلع باشد شامل خطر احتمال کوتاه شدن آلت، احتمال اختلال در نعوظ، احتمال گزگز آلت تناسلی، احتمال عود مجدد انحنا، احتمال لمس بخیه های زیر پوست می باشد.

دو نوع اصلی جراحی ترمیمی برای انحنای آلت مادرزادی و بیماری پیرونی(انحنای آلت غیر مادرزادی) وجود دارد:

1) روشی که در آن آلت تناسلی کوتاه تر می شود.در این روش ترمیم بر روی بخش محدب آلت انجام می شود.

2) روشی که در آن آلت تناسلی بزرگ تر می شود. در این روش ترمیم بر روی بخش مقعر آلت انجام می شود و نیاز به گرافت و استفاده از بافت پیوندی می باشد.

درمان انحنای آلت تناسلی

در افرادی که علاوه بر بیماری پیرونی، اختلال در نعوظ هم دارند که به درمان های دارویی پاسخ نداده است علاوه بر تصحیح جراحی انحنا، بایستی برایشان پروتز هم تعبیه نمود. انتخاب مناسب ترین روش جراحی به عواملی همچون طول آلت، شدت انحنا و وضعیت عملکرد نعوظ بستگی دارد. انتظار بیمار قبل از جراحی نیز بایستی مد نظر باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.4/5 - (259 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ناشناس یکشنبه ۲ آذر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما
    من 24 سال دارم حدود یکسال قبل دردهای شدیدی در بیضه سمت چپ و کشاله ران احساس می کردم حال بعد از گذشت یکسال دیگر دردی ندارم باید به پزشک مراجعه نمایم؟ضمنا احساس میکنم اندازه بیضه هایم کوچک مانده که میانگین طول آنها بین 3-4 سانتیمتر می باشد و بیضه سمت چپ ام نسبت به سمت راستی مقداری کوچکتر است.
    ممنون می شم راهنمایی ام کنید.با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲ آذر ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام
      احتیاط شرط عقل است. معاینه و چکاپ ضرری به شما نخواهد رساند.
  • تصویر کاربر یاسر چهارشنبه ۲۸ آبان ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 210 مشاهده پرسش
    سلام جناب اقای دکتر جباری من یاسر حیدری هستم
    همونی که دوهفته پیش تو بیمارستان شهدا عمل شدم و بیضه هامو اوردن پایین
    خواستم بگم که چقد کوچیکن بیضه ها طبیعیه ؟
    یادتونه اون روز از مدارکم عکس گرفتین
    من حدود یک سال دیگه باید التمو عمل کنم
    بنظر شما میتونم یه میشه مثه یه مرد فعالیت جنسی داشته باشم واینکه
    میتونم زن بگیرم و تا اخر عمر با مشکلی مواجه نشم ؟
    لطفا به واضح بگید ممنون اقای دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۵ آبان ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام
      سایز بیضه های نزول نکرده غالبا کوچک است. احتمال بچه دار شدن شما به این بستگی دارد که بیضه ها اسپرم سازی دارند یا خیر. در صورت فالوپلاستی امکان مقاربت هست
    2. تصویر کاربر یاسر دوشنبه ۲۶ آبان ۹۳( 9 سال پیش)
      ببخشید ترو خدا هی مزاحمتون میشم
      کلا چند درصد توانایی جنسی پیدا میکنم؟
      اصلا میتونم ازدواج کنم ؟
      نیازهای یه دختر رو از لحاظ جنسی میتونم پاسخ بدم ؟
      کلا بعد عمل نهایی تا چن سال دیگه میتونم فعالیت جنسی داشته باشم ؟
    3. تصویر کاربر یاسر سه شنبه ۲۷ آبان ۹۳( 9 سال پیش)
      دکتر منتظر جوابم
      ممنون
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۸ آبان ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام
      اگر فالوپلاستی و کاشت پروتز انجام شود امکان ارتباط جنسی هست
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر مقدم پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 1832 مشاهده پرسش
    با سلام
    پسر 11 ماهه ای دارم که در موقع تولد بیضه چپش نزول نکرده بود(و حدود 3 هفته به دلیل پاره شدن کیسه آب زودتر سزارین شدم ) و نتیجه سونوگرافی هفته اول تولدش:

    {{بیضه راست به ابعاد 7*16 در حفره اسکروتال راست و بیضه چپ به ابعاد 7*17 در قسمت میانی اینگوئینال چپ مشاهده گردید.}} و بعد که بردمش دکتر گفت نزول کرده.

    الان خیلی از مواقع داخل کیسه بیضه اش چیزی لمس ودیده نمیشه و گاهی حتی تا چندین هفته وقتی تعویضش میکنم چیزی نبینم .
    تا الان بارها بردمش دکتر که بعضی ها میگن عیبی نداره .البته اینقدر تو دکتر الاف میشیم و بچه رو راه میبریم که وقت معاینه بیضه هاش دیده میشه.
    یکی از دکتر هایی که بردمش که جراح اطفاله بدون سونوی مجدد و فقط با معاینه گفت آمپول hcg 1500 رو هفته ای دو بار دوسومش رو تا 4 هفته بزن خوب میشه.چون بیضه چپ باید پایین تر باشه.
    1- آیا باتوجه به سونو بیضه نزول کرده؟
    2- من خیلی از عوارضش می ترسم و نمی دونم به حرف کدوم دکتر بکنم آیا لازمه آمپول ها رو بزنم یا نه؟
    3-با توجه به توضیحاتتون در سایت اگه بیضه اش تحریک پذیر باشه آیا آزمایش خاصی برای تشخیص داره؟
    4- آیا لازمه از بیضه هاش عکس بگیرم بفرستم
    با تشکر فراوان
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۲ آبان ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام
      اگر در حمام که آب ولرم هست بیضه هاش دیده و لمس می شود بیضه ها نزول کرده هست و جای نگرانی نیست
  • تصویر کاربر مهیار سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 133 مشاهده پرسش
    الت
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۰ آبان ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام
      اینحالت گذارست و به دلیل مسائل فکری و روانی است
  • تصویر کاربر علی پنجشنبه ۱۵ آبان ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 153 مشاهده پرسش
    سلام دکتر
    من 16 سالمه و اندازه الت تناسلیم در حالت عادی بین 5تا 6 سانت و در حالت تحریک به 13 سانت با قطر متوسط میرسه.
    چند سوال واسم پیش امده

    1- ایا این اندازه الت طبیعی هست یا نه؟
    2- چه موقع آلت من استخوانی میشه؟
    3- در یکی دو سانت طول آلت از اخر یکم در حد دو سه درجه انحراف رو به پایین هست ایا این طبیعی هست یا نه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۵ آبان ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام
      در کل همه چیز طبیعی است. منظورت از استخوانی بودن را متوجه نمی شوم
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر