بیضه نزول نکرده

در این مقاله مطالعه می کنید:

تشخیص و درمان زود هنگام بیضه نزول نکرده به حفظ باروری و بهبود تشخیص زودهنگام بدخیمی بیضه کمک می کند. معاینه فیزیکی بیضه می تواند مشکل باشد، لذا در صورتی که نتوان بیضه را در کیسه بیضه لمس کرد حتما بایستی با ارولوژیست مشاوره شود. عدم اقدام درمانی فراتر از یک سال اول عمر توصیه نمی شود زیرا تاخیر در درمان، میزان موفقیت جراحی را کاهش می دهد و احتمالا باعث اختلال در روند تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) می شود. در شش ماهگی، بیماران مبتلا به بیضه نزول نکرده(Undescended testes or Cryptorchidism)باید توسط یک اورولوژیست برای تشخیص و درمان مورد بررسی قرار گیرد. ارجاع زود هنگام به ارولوژیست برای بیضه های غیر قابل لمس دو طرفه در نوزاد یا برای هر کودک با بیماری هیپوسپادیاس (پائین بودن سوراخ خروج ادرار از محل طبیعی خود) و عدم نزول بیضه ها به صورت همزمان ضروری می باشد. درمان بیضه نزول نکرده بایستی بین سن شش ماه تا دو سال انجام شود که درمان شامل هورمون درمانی و یا درمان جراحی می باشد.

موفقیت درمان در هر دو نوع درمان بستگی به موقعیت بیضه ها در هنگام تشخیص دارد. اگرچه جراحی و orchiopexy (پائین آوردن بیضه) بیماران از ابتلا به بدخیمی بیضه محافظت نمی کند، اما این کار به تشخیص زود هنگام بدخیمی بیضه از طریق خودآزمایی بیضه (معاینه بیضه توسط خود) کمک می کند. نهان بیضگی، یا عدم نزول بیضه، معمولا در طی معاینه نوزاد تشخیص داده می شود. تشخیص این بیماری، شناسایی سندرم های همراه، ارزیابی تشخیصی مناسب و ارجاع به موقع برای درمان جراحی توسط اورولوژیست گام های مهمی در جلوگیری از عواقب نامطلوب است.

بیضه نزول نکرده

پیامدهای بیضه نزول نکرده

منطق درمان بیضه نزول نکرده پیشگیری از عوارض بالقوه آن است. رایج ترین مشکلات در ارتباط با عدم نزول بیضه شامل تومور بیضه، ناباروری، تورشن بیضه (پیچ خوردن بیضه به دور طناب خود) و فتق مغبنی می باشد.

-سرطان بیضه

به خوبی اثبات شده است که در مردان با سابقه بیضه نزول نکرده نسبت به افراد عادی میزان بروز سرطان بیضه بالاتر از حد انتظار است. در حالی که احتمال میزان ابتلا به سرطان بیضه در گذشته احتمالا دست بالا تخمین زده شده است، بروز ابتلا به سرطان بیضه در میان مردان مبتلا به بیضه نزول نکرده تقریبا یک در 1000 تا یک در 2500 می باشد. اگرچه خطر ابتلا نسبت به جمعیت عمومی به طور معنی داری بالاتر است (یک در 100000)، ولی این سطح از خطر باعث نمی شود تا به درمان های رادیکال، مانند حذف تمام بیضه داخل شکمی را روی بیاوریم.

حدود 20 درصد از تومورهای بیضه در مردان با بیضه نزول نکرده یک طرفه، در بیضه سمت مقابل که به طور طبیعی نزول کرده است رخ می دهد؛ این یافته، از مخالفت با حذف بی رویه بیضه نزول نکرده پشتیبانی می کند. نهان بیضگی و سرطان بیضه نیز ممکن است تظاهراتی از اختلال ژنتیکی بیضه باشند، بنابراین،  بروز سرطان در بیضه نزول نکرده ممکن است به دلیل محل غیر طبیعی بیضه و نزول نکردن آن نباشد. اگر چه اثبات نشده است که orchiopexy و پائین آوردن بیضه با جراحی، خطر ابتلا به سرطان بیضه را کاهش می دهد، ولی به سهولت تشخیص زود هنگام سرطان بیضه از طریق خودآزمایی بیضه کمک می کند.

خستگی در رابطه جنسی

-ناباروری

به عنوان یک گروه، مردانی که بیضه نزول نکرده داشته اند کاهش تعداد اسپرم، اسپرم با کیفیت پائین تر و میزان باروری پایین تری نسبت به مردان با بیضه ها نزول کرده نرمال داشته اند. احتمال ناباروری با نهان بیضگی دو طرفه و بالا بودن سن در زمان orchiopexy،(پائین آوردن بیضه با جراحی) افزایش می یابد. اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) ممکن است تا حدی به علت زمینه ی ناهنجاری های ژنتیکی ایجاد شود که خطر ابتلا به سرطان بیضه را نیز می تواند افزایش دهد. به همین دلیل، ممکن است اختلال در تولید اسپرم (اسپرماتوژنز) از طریق مداخله جراحی و پائین آوردن بیضه به طور کامل برگشت پذیر نباشد.

بر خلاف خطر ابتلا به سرطان بیضه، به نظر می رسد مزیت  orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) زود هنگام، حفظ باروری می باشد. از طریق بیوپسی بیضه در زمان orchiopexy ، نشان داده شده است که تراکم سلول های تولید کننده اسپرم(ژرم سل) با گذشت زمان کاهش می یابد، و این اتفاق از اوایل یک سالگی شروع می شود. به همین دلیل، درمان بیضه نزول نکرده از اوایل شش ماهگی توصیه می شود و بایستی قبل از سن دو سالگی حتما انجام شده باشد.

-پیچ خوردگی بیضه و فتق مغبنی

اگرچه شواهد کمی وجود دارد، ولی تصور می شود میزان بروز چرخش بیضه در بیضه های نزول نکرده بالاتر از بیضه های نزول کرده به داخل کیسه بیضه (اسکروتوم) می باشد. پیچ خوردگی بیضه نزول نکرده اغلب با بروز تومور بیضه همراه است، که احتمالا به دلیل افزایش وزن بیضه  و بهم ریختگی ابعاد آن می باشد. پیچ خوردگی بیضه داخل شکمی ممکن است به صورت درد حاد شکم  تظاهر کند.بیضه غیر قابل لمس در معاینه فیزیکی سرنخی برای تشخیص در این حالت است، اما اغلب چرخش بیضه تنها در زمان باز کردن و اکتشاف شکم تشخیص داده می شود. در صورت وجود فتق مغبنی همراه با بیضه نزول نکرده ، ترمیم فتق همزمان با orchiopexy (پائین آوردن بیضه با جراحی) ضروری است.

علائم و آناتومی

اکثر بیضه های نزول نکرده در حال حاضر در بدو تولد بروز می کند. تا یک سوم نوزادان پسر زودرس و 3 تا 5 درصد از نوزادان پسر ترم (نوزادانی که به هنگام به دنیا آمده اند) با بیضه نزول نکرده متولد می شوند. در سه ماهگی، میزان بروز به 0.8 درصد کاهش می یابد، بین سه ماهگی و بزرگسالی، میزان بروز نهان بیضگی تغییر نمی کند. انتظار و عدم اقدام درمانی گزینه مناسبی نیست چرا که عدم نزول بیضه واقعی به ندرت خود به خود پس از سه ماهگی نزول می یابد. گهگاه، بیضه ها که در اوایل دوران کودکی در موقعیت کیسه بیضه (اسکروتوم) مشاهده شده است “صعود” کرده و در واقع به بیضه نزول نکرده تبدیل می شوند. در حالی که پزشکان در گذشته بر این باور بودند که این یافته ها نشان دهنده خطا در معاینه فیزیکی اولیه بوده است، ولی در حال حاضر صعود بیضه  پدیده ای است که به خوبی به اثبات رسیده است. این پدیده در کودکان بزرگتر رخ می دهد. صعود بیضه در کودکان بزرگتر احتمالا نشان دهنده بیضه نابجا است.

نهان بیضگی را بر اساس یافته های فیزیکی و یافته های حین عمل می توان طبقه بندی کرد: (1) عدم نزول بیضه واقعی (شامل داخل شکمی، در ناحیه حلقه داخلی کانال مغبنی و بیضه داخل کانال مغبنی)، که در طول مسیر طبیعی نزول وجود دارد و یک gubernaculum نرمال؛ (2) بیضه نابجا، که یک gubernacular غیر طبیعی دارد؛ و (3) بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles، که در واقع بیضه نزول کرده است ولی به دلیل تحریک پذیری و انقباض عضلات طناب بیضه، بیضه مرتبا بالا می رود. مهم ترین دسته ای که هنگام معاینه فیزیکی بیضه بایستی تشخیص داده شد  بیضه تحریک پذیر یا انقباض پذیر  retractile testicles است، زیرا هیچ درمان هورمونی یا درمان جراحی برای این بیماری مورد نیاز نیست. در حال حاضر حدود 20 درصد از نوزادانی که با نهان بیضگی مراجعه می کنندحداقل یک بیضه غیر قابل لمس دارند. از طریق معاینه حین جراحی، در حدود نیمی از بیضه های غیر قابل لمس داخل شکمی بوده، در حالی که بقیه موارد بیضه غیر قابل لمس محو و ناپدید شده و یا تحلیل رفته اند. تصور می شود بیضه محو شده به دلیل چرخش داخل رحمی بیضه ایجاد می شود.

عکس بیضه نزول نکرده

درد بیضه

درد بیضه ممکن است در هر دو بیضه یا یکی از آنها احساس شود و بسته به دوره زمانی، می‌تواند شدید، نیمه‌شدید یا مزمن باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.6/5 - (33 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر فاطمه شنبه ۸ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 747 مشاهده پرسش
    سلام خدمت دکتر عزیز. میخواستم بدونم که درسته بیضه ی چپ مهمه واسه کلیه؟ اگر کسی بیضه ی چپ رو از دست بده، واسش چه مشکلی پیش میاد؟ چه بیماری هایی تهدیدش میکنه؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۷ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بیضه راست و چپ یکسان هستند

    2. تصویر کاربر فاطمه شنبه ۸ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام. مرسی که جواب دادین. فقط یه سوال، سرطان بیضه چه وقت پیش میاد؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۸ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      وقت و قاعده ی خاصی ندارد غالبا در سن 20 تا 35 سال رخ میده

    4. تصویر کاربر فاطمه شنبه ۸ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      درمان داره یا خطرناکه؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۸ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      بله درمان دارد

    6. تصویر کاربر فاطمه شنبه ۸ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      ممنونم، خیلی لطف کردین دکتر، بسیار ممنون. آدرس مطب شما رو از اینترنت پیدا کردم و حتما نامزدم میاد پیشتون، تهران سربازه فقط لطف کنین بهش زود نوبت بدین ممنون میشم، چون اصلا مرخصی نداره.
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۸ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      نوبت دهی اینترنتی است میتونند مستقیما خودشان وقت بگیرند ولی من متوجه نشدم که الان برای چی می خواهند مراجعه کنند؟

    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر ارسلان جمعه ۷ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 106 مشاهده پرسش
    سلام دکتر جان
    من 28 سالم هست و از مادر زادی یه بیضه نداشتم و ب هیچ پزشکی مراجعه نکردم دردی یا چیزی نداشتم فقط از این و اون شنیدم خیلی خطرناک هست و سرطان زاست راستش رو بخواین ترسیدم چون تازه نامزدی کردم و شرایط مالی درست درمونی هم ندارم
    میترسم هم برم پزشک متخصص از اینکه خبر ناگوار بدن بهم
    خواهش میکنم راهنمایی کنید و واقعیت رو بهم بگین که ایا امکان سرطان هست یا خیر مشکل حادی نیست
    ممنون میشم اگه لطفی کنین بهم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۷ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      احتمالش بی نهایت کم هست ولی نیاز به پیگیری و آموزش دارد

  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 109 مشاهده پرسش
    سلام و خسته نباشید. نامزد من وقت نوزادی دچار دعدم نزول یکی از بیضه ها شد که با جراحی خوب شد. الان ۲۳ سالشه و مدتی درد داشت و الان دوباره عدم نزول هموم بیضه. حتما باید جراحی شه؟ و اینکه من نگران عواقبی مثل خدای نکرده سرطان بیضه هستم، راهنماییم کنین که واقعا حال خوبی ندارم، میترسم از این اتفاق . ولی با ناباروری احتمالی هیچ مشکلی ندارم. فقط بگین که احتمال ابتلا به سرطان بیضه چقدره؟ من واقعا میترسم. با تشکر.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      اگر بیضه لمس می شودنیازی به عمل مجدد نیست

    2. تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      ممنونم از پاسختون. ولی با سونو گرافی گفتن که کوچیک شده. با دست هم لمس نمیشه. اگه بخواد کاملا برداره،واسش مشکلی پیش میاد؟ من نگران بیماری هایی مثل خدای نکرده سرطان بیضه هستم.
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      اگه بخواد کاملا برداره،واسش مشکلی پیش میاد؟ ..................................اگر بیضه سمت مقابل سالم هست مشکلی پیش نمیاد

    4. تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام،خسته نباشید، واقعا دکتر شریفی هستین، ممنونم ازتون که انقد بی چشم داشت پاسخگو هستین، بهترینها رو براتون آرزو میکنم. جناب دکتر، به نظر شما اگه کوچیک شده باشه یا کاراییش از بین رفته باشه برداشتنش بهتره یا دوباره. پایین آوردن؟ از کجا باید فهمید بیضه ی مقابل سالمه؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      به نظر شما اگه کوچیک شده باشه یا کاراییش از بین رفته باشه برداشتنش بهتره یا دوباره. پایین آوردن؟.....................اگر بشه پایین آورد بهتره ولی همیشه امکانپذیر نیست

      از کجا باید فهمید بیضه ی مقابل سالمه؟....................آزمایش اسپرم و هورمونی بدهند

    6. تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام مجدد. جناب دکتر ما واقعا نمیدونیم برداریمش یا بیاریم پایین، واقعا نمیدونیم.برداشتنش عوارض و خطر داره؟ خدای نکرده بیماری خاصی تحدیدش نمیکنه؟ و اینکه اگر آزمایش اسپرم، سطح اسپرم را پایین نشون داد و احتمال باروری رو کم، بازم راه درمانی وجود داره؟
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۵ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      به نظرم بقیه سوالات باشه برای بعد از آزمایش اسپرم و هورمون

    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر فرزاد دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر خسته نباشید
    من دوهفته پیش پنجشنبه با نامزدم رابطه داشتم فرداش سوزش ادرار داشتم، شنبه بیشتر شد رفتم بیمارستان هاشمی نژاد اونجا گفتن سوزاک هست یه آمپول با قرص داکسی بم دادن بعد از چند روز بیضه ام درد گرفت شما تشریف نداشتید دوباره رفتم اونجا گفتن اپیدیمیت قرص سیپروفلاکسین ۵۰۰ و سلکوکسیب دادن برای ۱۰ روز
    امروز تموم شدن ولی کمی هنوز درد بیضه دارم معمولا شبا و وقتی صبح از خواب بیدار میشم
    باید چکار کنم؟
    همسرم هم دکترشون گفتن عفونت شدید و امپول و قرص دادن بهش
    عذر می خوام مزاحم شدم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بهتره 5 روز دیگر داروها را ادامه دهید 

    2. تصویر کاربر فرزاد دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام جناب دکتر خیلی ممنون
      لازم نیست قوی تر بشه مثلا تاوانکس؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      میشه تاوانکس را جایگزین کرد به همراه داکسی سیکلین

    4. تصویر کاربر فرزاد دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      عذر میخوام که طولانی شد
      یعنی تاوانکس ۵۰۰ و داکسی سیکلین و سلکسیب؟
      ۵ روز؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      بله

    6. تصویر کاربر فرزاد دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      خیلی ممنون جناب دکتر
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۳ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلامت باشید

    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر Mm یکشنبه ۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 109 مشاهده پرسش
    سلام پسرمن ۸سالشه بیضه سمت چپ آب اورده بودسونوگرفتیم جراح کودکان گفتن باید عمل فتق و هیدروسل چپ بشه الان ده روزه عمل شده ویک برش کوچک زیر شکم سمت چپ داره ولی بیضه اصلا تو کیسه نیست قبل عمل داخل کیسه بود ودراین چندسال توسط دکترغدد به خاطر رشدش که میبردم بیضه ها معاینه میشدوهیچ مشکلی نداشت به خاطر چی الان بیضه داخل کیسه نیست ممکنه حین عمل مشکلی پیش اومده باشه از کجاباید بفهمم؟ من خیلی نگرانم تورابه خدا بگید چکار کنم؟
    1. تصویر کاربر Mm شنبه ۱ تیر ۹۸( 4 سال پیش)
      ببخشید جواب سوال مرا ندادید
    2. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲ تیر ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      به نظرم ابتدا یک سونوگرافی از کیسه بیضه و محتویات آن انجام دهید و بعد ضمن مقایسه با سونوی قبل از عمل، با پزشک معالجش مشورت کنید

    3. نمایش سایر 1 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر