کلیتورومگالی چگونه انجام میشود؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

کلیتورومگالی به بزرگ شدن غیرطبیعی کلیتوریس گفته می شود و با اینکه مادرزادی یا اکتسابی می باشد، همیشه نیازی به درمان ندارد. در حالیکه این بیماری می تواند بر اثر مشکلات یا اختلالات پزشکی، تغییرات هورمونی یا داروها باشد، به طور کلی هیچ خطر یا ضرری ندارد و اغلب اوقات مادرزادی است. آنچه باید در مورد کلیتورومگالی باید بدانید:

  • التهاب موقتی کلیتوریس در حین برانگیختگی جنسی یا بعد از تحریک رخ می دهد و مشابه با کلیتورومگالی نیست.
  • کلیتومگالی به تنهایی مشکل پزشکی خطرناکی نیست و ما می توانیم آن را به عنوان یک جنبه طبیعی از مشخصات فیزیکی فرد در نظر بگیریم.
  • کلیتورومگالی معمولاً مادرزادی است، اما بعدها در زندگی می تواند به علت تغییرات هورمونی، مصرف استروئیدها یا مشکلات سلامتی به وجود آید.
  • با اینکه کلیتورومگالی، معمولاً خطرناک نیست، برخی از شرایطی مانند هایپرپلازی مادرزادی آدرنال که موجب آن می شوند می توانند خطرناک باشند. هایپرپلازی مادرزادی آدرنال، یک اختلال ژنتیکی است که غدد فوق کلیوی یا آدرنال را تحت تأثیر قرار می دهد.
  • برخی از علل کلیتوریس ملتهب یا بزرگ شده مانند ولویت یا التهاب فرج ممکن است نیاز به درمان داشته باشند.
  • برخی از افراد ترجیح می دهند که با روشهای جراحی، کلیتوریس خود را بزرگتر کنند، در حالیکه برخی دیگر تصمیم می گیرند آن را کوچک تر کنند.
چه چیزی باعث ایجاد عفونت مجاری ادراری می‌شود؟

از چه راهی می توان متوجه شد که کلیتوریس بزرگ شده است؟

اگر طول ضربدر عرض کلیتوریس شما بیشتر از 35 میلیمتر مربع باشد، شما کلیتوریس بزرگ دارید. اندازه متوسط کلیتوریس،   mm18.5 مربع می باشد. اگر کلیتوریس شما از 35 میلی متر مربع (ضرب طول در عرض) بیشتر باشد و بیشتر از یک هفته طول بکشد، نشانه ی کلیتورومگالی می باشد. لازم به ذکر است که التهاب کلیتوریس در حین برانگیختگی جنسی یا بعد از تحریک رایج است و نشانه ی کلیتورومگالی نیست.

علت کلیتورومگالی چیست؟

کلیتورومگالی یک علت ریشه ای خاص ندارد و می تواند دلایل زیادی داشته باشد که عبارتند از:

  • اختلالات مادرزادی
  • اختلالات کروموزومی
  • مشکلات پزشکی
  • عدم تعادل هورمونی و درمان جایگزینی هورمون
  • استروئیدهای آنابولیک
  • ولویت
  • کیست ها یا آبسه ها
  • تومورها
  • شکل مادرزادی کلیتوریس
  • جراحی بزرگ شدن کلیتوریس

شایع ترین علت کلیتورومگالی مادرزادی، هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH) می باشد. این شرایط، اختلال غدد آدرنال است که می تواند جدی باشد و از هر 10،000 تا 16،000 نفر، 1 نفر را درگیر می کند. علل دیگر بزرگ شدن مادرزادی کلیتوریس شامل طیف وسیعی از اختلالات رشد جنسی (DSD) می شوند. انواع اختلالات رشد جنسی کروموزومی از جمله  و  در دوران کودکی و بلوغ می توانند موجب کلیتورومگالی شوند.

کلیتورومگالی همچنین ممکن است بعدها در زندگی به دلایل زیادی مانند عدم تعادل هورمونی ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک، مصرف استروئید آنابولیک یا درمان جایگزینی تستوسترون اتفاق بیفتد. یک کلیتوریس همچنین به سادگی می تواند به دلایل غیر هورمونی مانند کیست ها، آبسه، تومورها و همچنین ولویت بزرگ شود. این شرایط می توانند موجب التهاب و تورم کلیتوریس شوند و به کلیتورومگالی کاذب شناخته می شوند. در نهایت، برخی از افراد به سادگی ممکن است یک کلیتوریس بزرگ داشته باشند که طبیعی است و جایی برای نگرانی وجود ندارد.

علت کلیتورومگالی

افراد حتی ممکن است تصمیم بگیرند که به دلایل شخصی، زیبایی یا تطبیق جنسیت، کلیتوریس خود را بزرگ کنند. مانند هرچیز دیگری که مربوط به آناتومی بدن می شود، این تصمیمات باید فقط به خود فرد واگذار شوند. گرچه، افراد باید برای اطمینان از عوارض جانبی احتمالی بزرگ کردن کلیتوریس و کمک در انجام مؤثر و آسان فرایند، حمایت فردی و حرفه ای دریافت کنند.

کلیتورومگالی چگونه درمان می شود؟

این سؤال تا حدی حقه بازی محسوب می شود، زیرا در بسیاری از موارد کلیتورومگالی بی ضرر است و نیازی به درمان آن وجود ندارد. شما می توانید این مؤلفه از بدن خود را مانند مابقی اعضای بدن خود بپذیرید. اما اگر از اندازه ی کلیتوریس خود به هر دلیلی احساس نارضایتی می کنید یا به علت مشکلاتی می باشد که باید درمان شوند، روش های درمانی خاصی با توجه به علت کلیتورومگالی وجود دارند.

درمان کلیتورومگالی یا کلیتورومگالی کاذب می تواند یکی از موارد زیر باشد:

  • جراحی کلیتوریس، که اغلب اوقات به همراه واژینوپلاستی انجام می شود.
  • دارو (برای مثال، اگر کلیتوریس فردی به علت هورمون درمانی یا استروئیدها بزرگ شده باشد.)
  • کرم های کورتیزون یا حمام نشیمن برای التهاب موقتی ناشی از ولویت

فردی که برای کلیتوریس بزرگ شده، مداخله پزشکی را انتخاب می کند، باید از روش های توصیه شده و خطرات احتمالی آن اعلام رضایت کند. درک ما از کلیتورومگالی به طور مدام در حال تغییر است. با اینکه در گذشته تصور بر این بوده است که کلیتورومگالی با جراحی زودهنگام قابل درمان است، تحقیقات اخیر نشان می دهند که این کار می تواند عواقب مخربی داشته باشد.

البته به هنگام مرور مطالعات علمی در مورد مداخله ی جراحی، باید به یاد داشته باشید که بسیاری از آنها در مورد جنسیت دو گانه زن و مرد هستند و هنوز دیگر هویت های جنسیتی را در نظر نمی گیرند. این موضوع می تواند مضر و گمراه کننده باشد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر به دلایل زیر در حال تجربه ی بزرگ شدن ناگهانی یا ناخواسته ی کلیتوریس هستید، باید با پزشک تماس بگیرید:

  • درمان جایگزینی هورمون
  • مصرف استروئید (تجویزی یا غیره)
  • تغییرات ناخواسته در غدد فوق کلیوی یا آدرنال
  • هر مشکل پزشکی ناشناخته

کلیتوریس بزرگ شده از نظر مادرزادی نشانه ی وجود مشکلی در فرد نیست، گرچه می تواند بر اثر مشکلات پزشکی خاصی باشد و در هر موردی لزوماً نیازی به درمان ندارد. کلیتورومگالی، چیزی بیش از فقط یک اصطلاح پزشکی برای کلیتوریس بزرگ شده است، بلکه جرقه ای برای بحث قابل تأمل خودمختاری جسمانی، تنوع فیزیکی و درک ما از جنسیت، علم و مهمتر از همه بدن خودمان می باشد.


دکتر محمد جباری متخصص اورولوژی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.5/5 - (2 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر شیما دوشنبه ۷ مهر ۹۳( 9 سال پیش) تعداد بازدید: 328 مشاهده پرسش
    با سلام مجدد و ببخشید که این همه مزاحمم . من نمونه آزمایش دهانه رحم برای hpv pcr رو بردم آزمایشگاه پرتو لب . این آزمایشگاه معتبره؟
    آقای دکتر آزمایشگاه مرکزی پاتولوژِی جواب دقیق میده؟ (آخه من پاپ اسمیرو برده بودم نوع کاندیدا رو شناسایی کرده اما کدوم شاخه مثلا البکینس یا ... رو نگفته)
    شما خودتون کدوم ازمایشگاه پاتولوژِ رو دقیق می شناسید ؟
    (ممنون و ببخشید چون بعضی ها گفته بودن که یکبار جواب تستشون منفی اومده و بار بعدی مثبت )
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۷ مهر ۹۳( 9 سال پیش)
      سلام
      البته هر تستی درصدی مثبت و منفی کاذب دارد ولی من معمولا پرتو لب یا آزمایشگاه ویروس شناسی کیوان می فرستم
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر