علت تنگی مجرای ادرار در کودکان، زنان و مردان

در این مقاله مطالعه می کنید:

تنگی پیشابراه تاثیر قابل ملاحظه ای در کیفیت زندگی دارد، و می تواند منجر به عفونت ادراری، سنگ مثانه، آسیب عضلات و اعصاب مثانه، ایجاد فیستول، انتشار عفونت به خون و دیگر اعضای بدن (sepsis)، و در نهایت نارسایی کلیه شود. همه تنگی ها در اثر آسیب به لایه پوشاننده پیشابراه (مجرای ادراری) یا بافت اسفنجی زیرین آن و در نهایت تغییر ماهیت بافت آسیب دیده و تشکیل فیبروز در طی فرآیند ترمیم رخ می دهد. آسیب های کوچک بافت پوششی پیشابراه باعث خروج ادرار به بافت اسفنجی و بروز واکنش های فیبروتیک درون بافت اسفنجی می شود. در زمان آسیب این فیبروز می تواند بدون علامت باشد ولی با گذشت زمان و بتدریج قطر داخلی مجرای ادراری (پیشابراه) باریک شده و منجر به علائم ادراری انسدادی می شود.

آیا تنگی مجرای ادرار خطرناک است؟

تنگی پیشابراه حدود 5000 ویزیت بیمارستانی و یک و نیم میلیون ویزیت در مطب را در هر سال در آمریکا شامل می شود. اگرچه آماری در ایران در این مورد موجود نمی باشد ولی میزان بروز و شیوع آن در ایران نیز زیاد و قابل ملاحظه است. سیر طبیعی تنگی مجرای ادراری (پیشابراه) در بیماران درمان نشده به گونه ایست که می تواند با عوارض زیادی همراه باشد. عوارض تنگی های مجرای ادراری (پیشابراه) در جدول زیر آمده است:

Urethral stricture02

میزان بروز تنگی پیشابراه بین 200 تا 1200 مورد در هر 100 هزار نفر تخمین زده شده است و این میزان بروز در افراد بالای 55 سال بطور چشمگیری افزایش می یابد. هزینه ای که این بیماری به سیستم سلامت کشور وارد می کند قابل توجه است بطوریکه هزینه ی سالیانه تحمیل شده به دلیل گرفتگی مجرای ادراری (پیشابراه) در کشور آمریکا در سال 2000 حدود 191 میلیون دلار تخمین زده شده است.

علائم تنگی پیشابراه

  • کاهش فشار ادرار
  • باریک شدن جریان ادرار
  • قطع و وصل شدن ادرار
  • سوزش ادرار
  • تکرر ادرار
  • قطع و وصل شدن جریان ادرار
  • عدم تخلیه کامل ادرار

عوارض تنگی مجرای ادرار

از جمله عوارض تنگی مجرا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

✔️ عفونت های ادراری عود کننده

✔️ سنگ مثانه

✔️ سنگ مجرای ادراری

✔️ دیورتیکول مجرای ادرای (دیورتیکول حفره ای است کیسه مانند که قبل از تنگی و در اثر فشار بالای ادرار بوجود می آید.

✔️ بی اختیاری ادراری

✔️ناباروری

✔️ مثانه تحریک پذیر یا بیش فعال

✔️ نارسایی کلیه

رژیم غذایی متناسب با نوع سنگ کلیه

تنگی مجرای ادرار در کودکان و نوزادان

تنگی مجرای ادرار کودکان غالبا مادرزادی بوده و یا بدنبال ترمیم و جراحی ناموفق بیماری هیپوسپادیاس بوجود می آید. کودکان نسبت به عوارض تنگی مجرا حساس تر بوده و بایستی که در اولین فرصت جراحی و تنگی برطرف گردد.

 علائم تنگی مجرای ادرار در کودکان 

◾خون در منی یا ادرار

◾شروع و توقف مکرر جریان ادرار

◾ناتوانی در تخلیه کامل مثانه

◾ناتوانی در کنترل ادرار (بی اختیاری)

◾ناتوانی در دفع ادرار

◾درد در ناحیه لگن یا پایین شکم

علت تنگی پیشابراه در مردان

شایع ترین علت بروز تنگی در مردان دست کاری هایی است که توسط پزشکان و پیراپزشکان بر روی مجرای ادراری انجام می شود. سوندگذاری نادرست و جراحی پروستات یا تومورهای مثانه از طریق پیشابراه شایع ترین از علل تنگی مجرای ادراری در مردان هستند.

1- ضربه به مجرای ادراری

 با توجه به طولانی بودن پیشابراه در مردان احتمال صدمه به مجرا زیاد می باشد این آسیب می تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  • سقوط از ارتفاع
  • تصادف با وسایط نقلیه و شکستگی لگن
  • لگد خودن حین ورزش های رزمی و منازعات
  • دوچرخه سواری و اسب سواری
  • اصابت تیر یا ترکش در جنگ
  • ماندن زیر آوار
  • گازگرفتگی توسط حیوانات
بیماری های مردانه بیضه

2- عفونت

عفونت های مجرای ادراری ناشی از سکس مانند سوزاک در صورتی که درمان به موقع و مناسب نشوند، می تواند باعث بروز تنگی شود. امرزوه با افزایش درمان زود هنگام این دسته از عفونت ها، خوشبختانه احتمال بروز تنگی پیشابراه بدلیل عفونت کاهش یافته است.

3- لیکن اسکلروزیس

این بیماری که به آن BXO نیز گفته می شود التهاب مزمن و پیشرونده ای است که در صورت درگیری سوراخ و مجرای ادراری می تواند باعث بروز تنگی در پیشابراه شود.

4- علل مادرزادی

این علت نسبتا ناشایع است.

5- علل ناشناخته

در برخی از بیماران علت مشخصی را برای بروز تنگی مجرای ادراری نمی توان پیدا کرد.

علت تنگی پیشابراه در زنان

مجرای ادراری در زنان کوتاه و حدود چهار سانتیمتر طول دارد و توسط بافت های اطراف بویژه استخوان لگن احاطه شده است؛ لذا شیوع بروز تنگی مجرای ادراری در زنان به مراتب کمتر از مردان می باشد. از علل تنگی پیشابراه در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

✔️ عفونت های مزمن و طول کشنده

✔️ بیماری التهابی لیکن اسکلروزیس

✔️ زایمان های سخت و طولانی که با آسیب بافتی پیشابراه همراه باشد

✔️ مادرزادی

✔️ جراحی های لگنی

✔️ ناشناخته

حال که با علل به وجود آمدن تنگی پیشابراه آشنا شده اید، مقاله زیر را بخوانید:

درمان تنگی مجرای ادرار

تشخیص تنگ شدن مجرای پیشابراه

علائم تنگی مجرای ادراری (پیشابراه) شامل زور زدن حین ادرار کردن، عدم تخلیه کامل ادرار، جریان ادرار ضعیف، و همچنین سابقه عفونت های ادراری مکرر و ادرار خونی می باشد. عکس رنگی از مجرای ادراری (پیشابراه) و مثانه می تواند محل، طول و شدت تنگی را مشخص کند بطوری که در عکس رنگی تنگی بصورت باریک شدن قطر داخلی مجرای ادراری (پیشابراه) در محل تنگی و متسع بودن مجرای ادراری (پیشابراه) قبل از تنگی دیده می شود. برای تشخیص از سیستوسکوپی (روشی که در آن با دستگاهی که به آن سیستوسکوپ می گویند مجرای ادراری (پیشابراه) و مثانه با نگاه و دید مستقیم دیده می شود) نیز استفاده می شود.

🛑 مطالعه بیشتر: خون در ادرار نشانه چیست؟

تنگی مجرا

آیا تنگی مجرا باعث معافیت می شود؟

قوانین و شرایط معافیت پزشکی سربازی با گذشت زمان تغییر می کنند؛ لذا برای اطلاع از اینکه تنگی مجرای ادراری باعث معافیت پزشکی می شود یا نه، به سایت سازمان وظیفه عمومی مراجعه کنید. در گذشته به اینصورت بود که اگر تنگی مجرا قابل درمان باشد، بیمار مشمول معاف از رزم می شود و اگر قابل درمان نباشد، معافیت دائمی داده می شود.

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (49 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر کمال یکشنبه ۳۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 126 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر میخواستم بدونم برای بستری در بیمارستان. برای پیوند مجرا نیاز به همراه هست یا خیر و اینکه به غیر از بیمارستان خاتم النبیاء بیمارستان دیگه ای جراحی دارید یا خیر ؟ و اینکه این نوع جراحی جزء قرار دادهای تامین اجتمائی قرار میگیره یا خیر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      برای پیوند مجرا نیاز به همراه هست یا خیر .................بله
      و اینکه به غیر از بیمارستان خاتم النبیاء بیمارستان دیگه ای جراحی دارید یا خیر ؟................در یکی از مراکز خصوصی دیگر هم هستم
      و اینکه این نوع جراحی جزء قرار دادهای تامین اجتمائی قرار میگیره یا خیر................................بله
    2. تصویر کاربر کمال یکشنبه ۳۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      واقعا ممنونم ازتون اقای دکتر انشالله شنبه عصر میبینمتون. متشکرم
    3. تصویر کاربر کمال یکشنبه ۳۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      اقای دکتر بیمارستان میگن همراه زن نمیتونه باهام باشه من هم همراه مرد در دست رس ندارم نمیشه کاریش کرد ؟
    4. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      این را بایستی از بیمارستان سوال کنید. ولی می توانید اتاق صوصی بگیرید.
    5. نمایش سایر 3 پاسخ
  • تصویر کاربر علوی پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 120 مشاهده پرسش
    مرسی ازپاسخ دهی شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      👍🏻
  • تصویر کاربر bahar پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 166 مشاهده پرسش
    مرسی دکتر . اتفاقا همین دکتر مختار حسینی ده سال پیش عملش کرد .دکتر خوبی هستن ولی متاسفانه گفتن امکانات نداریم و با این وضعیت عمل شد. بخیه اش توی بیمارستان باز شد بعد از عمل .
    جالبه بدونید همون سال بچه هایی بودن که تا 5 بار عمل شدن و مجدد بخیه باز شده بخاطر همین خانواده گفتن دیگه عمل نمیکنیم .
    لانم که بردیمش پیش دکتر عسگر پور ایشون هم گفتن توی عمل اول یه کارهایی باید انجام میشده که نشده و باز هم احتمال موفقیت پایینه.
    دکتر جباری خیلی جای خوشبختی هست که به دست شما عمل بشه . من شخصا خیلی خدمت شما ارادت دارم به خاطر پدرم . اگر خاطرتون باشه ( مورد ما اینقدر عجیب بود فکر کنم یادتون باشه) چند سال پیش پدرم در بیمارستان رجایی تهران بخاطر قلبشون در آی سی یو بستری شدن و همزمان خونریزی شدید مثانه داشتن که از شما خواستن بیاید و شما هم لطف کردین تشریف اوردین و با اخلاق خوب و حوصله اون حجم از خونریزی رو کنترل کردید . واقعا ازتون ممنونم خدا بهتون قوت بده
    دکتر فقط بخاطر اینکه احتمالش خیلی زیاده که از پس هزینه های بیمارستان خصوصی بر نیان و از طرفی اهواز هم که امکانات نداره ممکنه راهنمایی بکنید که در کدوم بیمارستان های دولتی تهران این امکانات وجود داره ؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      همه ی بیمارستان های تهران امکانات هست
    2. تصویر کاربر bahar پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      ببخشید دکتر من سوالاتم زیاد شدن شرمنده .
      پزشک خوبی که در بیمارستان دولتی تهران این عمل رو انجام میدن ممکنه بهمون معرفی بکنید بریم پیششون ؟
      تشکر
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      نه متاسفانه
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر بهار پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 111 مشاهده پرسش
    سلام دکتر وقت شما بخیر . پسر خواهرم 12 سالش هست و مادر زادی مجرای ادرارش یه مقدار کمی پایین تر از حالت طبیعی هست . گفتن که باید دو سالگی عمل بکنه و مجرای اولی بسته بشه و مجرای دوم در جای اصلی خودش باز بشه . عمل شد اما بلافاصله بعد از عمل بخیه مجرای اول باز شد و الان این پسر از دو جا ادرار میکنه . پزشکان اهواز میگن که نخ بخیه ای که استفاده کردن مخصوص این کار نیست و احتمال باز شدن داره و امکانات مناسب این کار رو نداشتن . الان این پسر 12 سالش هست و الان که مراجعه کردیم مجدد پیش دکتر ، ایشون گفتن باز هم با احتمال 40 درصد عملش میکنم و مجددد احتمال باز شدن وجود داره ؟ آقای دکتر یعنی واقعا برای اینکار با وجود اینهمه پیشرفت علم و تکنولوژی ابزار مناسب این عمل وجود نداره؟ شما خودتون این امکانات رو دارید در تهران؟ اگر در اهواز هم دکتر خوب و مطمئنی میشناسید ممنون میشم راهنمایی بکنید . هنوز این پسر ختنه هم نشده چون اول منتظر نتیجه موفقیت آمیز عمل هستن بعد ختنه رو انجام بدن. خوشبختانه پوست روی آلت رو هم دکتر ی که عملش کرد برنداشت چون گفتن بعدا نیاز میشه . اما پدر و مادرش نگران این هستن که این پسر داره بزرگ میشه و هنوز ختنه هم نشده .
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بله من انجام می دهم احتمال موفقیت عمل خیلی بالاتر هست
    2. تصویر کاربر بهار پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      مرسی دکتر جباری عزیز
      هزینه این عمل چقدر میشه؟
      شما در بیمارستان دولتی عمل میکنید یا خصوصی ؟
      متاسفانه خانواده این بچه قدرت پرداخت هزینه های سنگین رو ندارند از طرفی دکتر اهواز بهشون گفته که این مسئله در باروری فرزندشون مشکلی ایجاد نمیکنه از این بابت نگران نباشن فقط ممکنه بعد ها که بزرگ تر شد از پدر و مادرش بابت این ظاهر نامناسب ناراحت بشه
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      من فقط خصوصی هستم و هزینه ها بالاست
    4. تصویر کاربر بهار پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      دکتر تا چند سالگی میشه این عمل رو انجام داد؟
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      بهترین سن یکسالگی است ولی در هر سنی میشه عمل کرد
    6. تصویر کاربر بهار پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      میبخشید دکتر از همکاران خودتون در شهر اهواز ، پزشکی رو میشناسید معرفی بکنید بهمون؟
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۸ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      دکتر مختار حسینی
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر پریا یکشنبه ۲۴ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 132 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکتر
    من عفونت اداری داشتم و عمل کردم ریفلاکس کلیه داشتم
    الان که دارم میرم استخر
    قبلش یک دونه سفلاکسین میخورم
    میشه چند تا راهکار بدین که من عفونت نگیرم
    ویه سوال دیگه ایا خوبه توی اب و نمک بشینم یا نه؟؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۴ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بله نشستن در آب و نمک خوب است و خوردن مایعات زیاد بعد از استخر و چای سبز
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر