علائم و علل سرطان مثانه

در این مقاله مطالعه می کنید:

علائم سرطان مثانه چیست؟ آیا التهاب مثانه خطرناک است؟ مثانه عضوی است بادکنکی شکل که در ناحیه لگن قرار گرفته و ادرار را در خود ذخیره می کند و سرطان مثانه سرطانی است که در مثانه شروع به رشد می کند. سرطان مثانه بیشتر اوقات از سلول هایی که سطح داخلی مثانه را پوشانده اند شروع می شود. سرطان مثانه بطور بارز افراد مسن تر را مبتلا می کند اگرچه در هر سنی می تواند رخ دهد. بخش اعظم سرطان های مثانه در مراحل اولیه تشخیص داده می شوند یعنی زمانی که سرطانه مثانه تا حد قابل توجهی قابل درمان است.

با اینحال، حتی سرطان مثانه در مراحل اولیه نیز احتمال دارد عود کند. به همین دلیل، بیماران با سرطان مثانه اغلب بایستی بعد از درمان از نظر احتمال عود سرطان مثانه با تست هایی تحت نظر باشند.

تکرر ادرار

علائم سرطان مثانه

علائم سرطان مثانه در زنان و مردان شامل موارد زیر می باشد:

  • وجود خون در ادرار (هماچوری) – ادرار ممکن است قرمز روشن یا قهوه ای رنگ باشند. گاهی ادرار ظاهری نرمال دارد، اما ممکن است خون را در آزمایش میکروسکوپیک ادرار تشخیص دهند.
  • تکرر ادرار
  • ادرار کردن دردناک
  • درد کمر
  • درد لگن

چه زمانی به دکتر مراجعه کنید؟

اگر هر علامت و نشانه ای مانند وجود خون در ادرار باعث نگرانی شما شد، حتما زمان ملاقاتی را با پزشک خود ترتیب دهید.

علل سرطان مثانه

علت سرطان مثانه همیشه روشن نیست. از علل زمینه ای سرطان مثانه می توان به سیگار کشیدن، عفونت انگلی، قرار گرفتن در معرض اشعه و مواد شیمیایی اشاره کرد. وقتی که سلول های مثانه بصورت غیر طبیعی شروع به رشد کنند سرطان مثانه بروز می کند. بجای رشد و تقسیم سلولی در یک نظم مشخص، در سلول ها جهشی رخ داده که باعث رشد خارج از کنترل و فنا ناپذیر سلول ها می شود.

انواع سرطان مثانه

انواع مختلفی از سول های مثانه می توانند سرطانی شوند. نوع سرطان مثانه براساس نوع سلولی که در مثانه سرطانی می شود تعیین می گردد. نوع سرطان مثانه تعیین می کند که چه نوع درمانی بهترین گزینه درمانی برای آن می باشد.

انواع سرطان مثانه

انواع سرطان مثانه شامل:

# سرطان (کارسینوما) سلول ترانزیشنال

 سرطان سلول ترانزیشنال در سلول هایی که سطح داخلی مثانه را می پوشانند رخ می دهد. وقتی مثانه پر است سلول های ترانزیشنال منبسط شده و زمانی که مثانه خالی است منقبض می شوند.همین نوع سلول ها سطح داخلی حالب ها و پیشابراه را نیز پوشاند ه اند، و تومورها در این نواحی نیز می توانند ایجاد شوند. سرطان سلول های ترانزیشنال شایع ترین نوع سرطان مثانه می باشد.

# سرطان (کارسینوما) سلول سنگفرشی

 سلول های سنگفرشی در واکنش به عفونت و التهاب در مثانه ایجاد می شوند. با گذشت زمان، آن ها ممکن است سرطانی شوند. سرطان سلول های سنگفرشی مثانه در اکثر ممناطق دنیا نادر است. اما در بخشی از جهان که نوع خاصی از عفونت انگلی (به نام عفونت شیستومیازیس) یک علت شایع عفونت های مثانه است، سرطان سلول های سنگفرشی شایع تر است.

# آدنوکارسینوما

 آدنوکارسینوما از سلول ها سازنده غدد ترشح کننده موکوس در مثانه منشا می گیرند. آدنوکارسینومای مثانه نیز نادر است. بعضی از سرطان های مثانه شامل بیش از یک نوع سلول می باشند.

عوامل خطر

عواملی که می تواند خطر سرطان مثانه را در شما افزایش دهند شامل:

# سیگار کشیدن

 کشیدن سیگار، سیگار برگ، پیپ و قلیان ممکن است خطر سرطان مثانه را با تولید مواد شیمیایی و تجمع آن در ادرار افزایش دهد. وقتی شما سیگار می کشید مواد شیمیایی در دود سیگار در بدن تغییراتی ایجاد کرده و بخشی از آن در ادرار دفع می شود. این مواد شیمیایی مضر ممکن است باعث آسیب سلول های پوششی مثانه شده، که می تواند خطر بروز سرطان را در شما افزایش دهد.

# افزایش سن

 خطر سرطان مثانه با افزایش سن در شما افزایش می یابد. سرطان مثانه در هر سنی می تواند رخ دهد، اما ندرتا در افراد جوان تر از 40 سال بروز می کند.

# سفید پوست بودن

 خطر بروز سرطان مثانه در سفیدپوستان بیشتر از دیگر نژادها می باشد.

# جنس مذکر

 احتمال بروز سرطان مثانه در مردان بیشتر از زنان است.

بیماری های مردانه بیضه

# قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی

 کلیه نقش کلیدی در تصفیه مواد شیمیایی مضر از جریان خون شما و انتقال آن به مثانه بازی می کند. به همین خاطر، تصور می شود بعضی مواد شیمیایی خاص ممکن است باعث افزایش خطر سرطان مثانه شوند. مواد شیمیای که خطر سرطان مثانه را افزایش مس دهند شامل آرسنیک و مواد شیمیایی به کار رفته در تولید رنگ، لاستیک، چرم، پارچه ها و محصولات رنگی می باشند.

# سابقه درمان سرطان

 درمان با داروی ضد سرطان سیکلوفسفامید باعث افزایش خطر سرطان مثانه در شما می شود. افرادی که تحت درمان رادیوتراپی (پرتو درمانی) در ناحیه لگن برای سرطان قبلی خود قرار می گیرند در معرض خطر بیشتری برای بروز سرطان مثانه هستند.

# مصرف یک داروی خاص دیابت

افرادی که داروی دیابت pioglitazone (Actos) برای بیشتر از یکسال قرار می گیرند خطر بیشتری برای سرطان مثانه دارند. دیگر داروهای دیابت حاوی pioglitazone شامل ترکیب pioglitazone و متفورمین با نام تجاری (Actoplus Met) و ترکیب pioglitazone و glimepiride با نام تجاری (Duetact) می باشند.

# التهاب مزمن مثانه

 عفونت ها یا التهابات (سیستیت) مزمن یا مکرر مثانه، مانند آن چیزی که ممکن است در استفاده طولانی مدت از سوند ادراری رخ دهد، ممکن است خطر سرطان سلول های سنگفرشی مثانه را افزایش دهد.. در بعضی از مناطق جهان، سرطان سلول سنگفرشی با التهاب مزمن مثانه ناشی از عفونت انگلی شیستوزومیازیس ارتباط دارد.

# سابقه شخصی یا خانوادگی سرطان

 اگر شما قبلا سرطان مثانه داشته اید، احتمال بیشتری دارد تا مجدد مبتلا شوید. اگر یک یا بیشتر از خویشاوندان بی واسطه شما سابقه سرطان مثانه دارند، خطر بروز بیماری در شما افزایش می یابد، اگرچه پخش شدن سرطان مثانه در خانواده ها نادر است. سابقه خانوادگی سرطان غیر پولیپوز کولورکتال (نوعی سرطان روده بزرگ)، که سندروم لینچ Lynch syndrome نیز نامیده می شود، می تواند خطر سرطان سیستم ادراری را علاوه بر روده بزرگ، رحم، تخمدان ها و دیگر اعضای بدن در شما افزایش دهد.

آیا التهاب مثانه خطرناک است؟

در اکثر موارد التهاب، ناشی از یک عفونت باکتریایی است که به آن عفونت دستگاه ادراری (UTI) می گویند. عفونت مثانه می‌تواند دردناک و آزار دهنده باشد و اگر عفونت به کلیه‌ ها سرایت کند، می‌تواند به یک مشکل جدی سلامت تبدیل شود.

عوارض سرطان مثانه

1) سرطان مثانه اغلب عود می کند. به همین دلیل، افراد با سرطان مثانه اغلب بایستی سال ها بعد از درمان موفقیت آمیز نیز تحت پیگیری باشند. نوع آزمایشات و دفعات آن به نوع سرطان مثانه شما و نوع درمان بستگی دارد.

2) از پزشک خود بخواهید که طرح و جدول پیگیری شما را برای تان ترسیم کند. عموما پزشک توصیه می کند داخل پیشابراه و مثانه شما هر سه تا شش ماه برای چند سال اول بعد از درمان توسط دستگاه مخصوصی دیده شود (سیستوسکوپی). بعد از آن ممکن است هر سال یک بار سیستوسکپی شوید. پزشک ممکن است آزمایشات دیگری در فواصل مختلف به شما توصیه کند.

3) بیماران با سرطان های پیشرونده ممکن است آزمایشات را با فواصل کم تری انجام دهند. و در آن هایی که سرطان پیشروی کمتری دارد ممکن است فواصل بین آزمایشات طولانی تر باشد.

درمان تبخال تناسلی

آمادگی برای ملاقات با پزشک

اگر علائم و نشانه هایی داشتید که شما را نگران کرده، حتما به پزشک خانوادگی خود مراجعه کنید. پزشک معالج شما ممکن است آزمایشات و اقداماتی را برای بررسی علت علائم و نشانه های شما درخواست کند. اگر پزشک خانوادگی تان شک کرد که شما مبتلا به سرطان مثانه هستید، شما را به ارولوژیست ارجاع خواهد داد. گاهی اوقات هم نیاز به مراجعه به بعضی متخصص های دیگر مثل اونکولوژیست هست.

از آنجائی که وقت ویزیت شما با پزشک محدود است، و از آنجائی که مطالبی زیادی در این ملاقات بایستی مطرح شود، لذا آمادگی قبلی برای این ملاقات ایده ی خوبی است. در اینجا بعضی اطلاعات که به آمادگی شما کمک می کند و آن چیزی که می بایستی از پزشک تان انتظار داشته باشید ارائه می شود.

آنچه شما می توانید انجام دهید:

✔️ هر علامتی را که تجربه کرده اید یادداشت کنید، حتی علائمی که به نظر می رسد به انگیزه مراجعه شما برای مراجعه به پزشک ارتباط ندارد.

✔️ اطلاعات کلیدی شخصی خود را یادداشت کنید، شامل استرس های شدید و تغییرات اخیر در زندگی.

✔️ فهرستی از داروهایی که مصرف می کنید را تهیه کنید، از جمله فهرستی از ویتامین ها و مکمل هایی که مصرف می کنید.

✔️ یکی از اعضای خانواده یا دوستان را همراه خود ببرید، گاهی اوقات به یاد آوردن همه اطلاعات در زمان ملاقات مشکل می باشد. فردی که همراه شما هست ممکن است بعضی مطالبی را که شما فراموش کرده اید به یاد شما بیاورد.

✔️ سوالاتی را که می خواهید از پزشک بپرسید یادداشت کنید.

زمان ملاقات شما با پزشک محدود است لذا تهیه فهرستی از سوالات می تواند به شما در استفاده بهینه از زمان کمک کند. سوالات را براساس میزان اهمیت اولویت بندی کنید.

بعضی از سوالات اساسی در مورد سرطان مثانه شامل موارد زیر است:

  • آیا من سرطان مثانه دارم؟
  • سرطان من در چه مرحله ای است؟
  • آیا من نیاز به آزمایشات بیشتری دارم؟
  • چه روش های درمانی برای من وجود دارد؟
  • آیا درمان ها می توانند سرطان مثانه من را بطور کامل بهبود بخشند؟
  • خطرات بالقوه هر روش درمانی چیست؟
  • به نظر شما بهترین روش درمانی برای من چیست؟
  • آیا من به ملاقات با متخصص دیگری هم نیاز دارم؟
  • برنامه درمانی من در آینده چگونه خواهد بود؟
  • هزینه های درمانی من به چه میزان است و آیا تحت پوشش بیمه هست؟

علاوه بر سوالاتی که برای پرسش از پزشک آماده کرده اید، از بیان هر سوال دیگری که در طول ملاقات به ذهنتان می رسد تردید نکنید.

از پزشک خود چه انتظاری داشته باشید؟

پزشک احتمالا سوالاتی از شما خواهد پرسید. آمادگی برای پاسخ به سوالات این فرصت را در اختیار شما خواهد گذاشت تا نقطه نظرات جدیدی را مطرح کنید. سوالاتی که از شما پرسیده خواهد شد:

  • علائم شما از چه زمانی شروع شده است؟
  • علائم دائمی است یا گاهی بروز می کند؟
  • شدت علائم شما چقدر است؟
  • چه چیزهایی علائم شما را بهبود می بخشد؟
  • چه چیزهایی علائم شما را بدتر می کند؟

در ادامه با تشخیص و درمان سرطان مثانه آشنا شوید.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.4/5 - (55 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر ژیلا سه شنبه ۲۶ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    پدرم 81سرطان مثانه دارن 10 روز پیش لیز رشده است پزشک برای ادامه درمان ایمونو تراپی پیشنهاد داده نظر شما چیه
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۶ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      ایمونوتراپی (که تزریق 6 جلسه ب ث ژ داخل مثانه می باشد) یکی از روش های ثابت شده درمان سرطان مثانه هست که براساس Grade و Stage بیماری و شرایط توده و بیمار توصیه می شود و اگر نظر پزشک معالج پدرتان مبنی بر تجویز این روش درمانی بوده است توصیه می کنم انجام دهید.
  • تصویر کاربر فاطمه دوشنبه ۲۷ آذر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام خانم ۲۴ ساله ام که ۱۶ روز پیش زایمان طبیعی داشتم و بعد از زایمان دچار حبس ادرار شدم ، با توجه به جواب سونوگرافی ۳۸۰ سی سی باقیمانده ادرار دارم و عفونت ادراری هم ندارم ،پزشک متخصص با توجه به شیردهی نوزادم دارویی تجویز نکردند ،خواستم بدونم ایااین حبس ادراری به مرور زمان درمان میشه یا حتما باید دارو مصرف شه ؟ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۷ آذر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      معمولا بتدریج برطرف می شود و 380 سی سی خیلی زیاد هست. بهتر است تست یورودینامیک انجام دهید و در روز حداقل ۴ نوبت برای تخلیه ادرار سوند نلاتون بزنید.
  • تصویر کاربر حامد دوشنبه ۱۵ آبان ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 350 مشاهده پرسش
    Hamed:
    سلام آقای دکتر 
    خواهش میکنم کمکم کنید، بنده حامد، 26 سال سن دارم 
    از ده روز روز پیش اول دچار تکرر ادرار شدم و کم کم بعد از چند روز سوزش ادرار شروع شد همراه با ادرار سخت... 
    تا اینکه پنج روز پیش ینی روز پنجشنبه رفتم متخصص داخلی آزمایش ادرار نوشتن همراه با کشت ادرار، که نتیجه وجود خون در ادرار بود. Rbc 8_10 بود، بعد از شیش ساعت آزمایش تکرار کردم و این عدد به 20 رسید، ولی باکتری نگاتیو بود و نتیجه کشت ادرار هم منفی، ینی عفونتی اصلا در کار نیست، با این حال دکتر برام داروی آوانکس 750 همراه با فنازوپریدین نوشتن و من دو روز مصرف کردم، دو روز بعد ینی شنبه صبح پیش دکتر اورولوژی رفتم و ابتدا سونو گرافی کردم (عکس را برایتان فرستادم) و همه چیز نرمال بود، عکس از شکم با یه فیلم گرفتم (عکس رو برایتان فرستادم) هیچی داخلش نبود، سی تی اسکن کردم(عکس) و باز هیچی نبود و همه چیز نرمال بود، سیتولوژی سه گانه ادرار انجام دادم هر سه منفی در آمد.... 
    دکتر گفت یه التهاب غیر عفونی مثانه داری، شاید (سیستیت) 
    و برام داروی سیپروفلاکساسین و فنازوپریدین نوشت تا دو هفته بخورم، 
    دو روز از مصرف داروها گذشته و امروز که آزمایش ادرار دادم میزان Rbc به 2_3 رسیده، ینی خون خیلی خیلی کم شده و نتیجه کشت هم منفی بود، در همه آزمایشات ادرار wbc عدد 4-2 بود، ولی همچنان آقای دکتر سوزش شدیییید ادرار خصوصا در مجارا دارم و تکرر ادرار که خیلی اذیت میکنه 
    در ضمن آقای دکتر بنده در این سه ماه کلی مشکل گوارشی داشتم و دارم و آندوسکوپی و دو بار کولونوسکوپی انجام دادم و بینهایت داروهای آنتی بیوتیک قوی مصرف کرده ام 
    ولی نتیجه همان بیماری IBS شد 
    و کلا من به خاطر این مریضی ها به صورت مریض گونه ای دچار استرس و اضطراب شدیییید هستم 
    و دیگه از پس هزینه ها بر نمی آیم... 
    خواهش میکنم آقای دکتر آیا شما میفرمایین سیستوسکوپی انجام بدم؟ 
    خیلی میترسم 
    یا اینکه صبر کنم و چیز خاصی نیست 
    و برای این سوزش شدید چکار کنم 
    ببخشید زیاد حرف زدم، بینهایت سپاسگزارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۳ آبان ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      سوز شدید می تواند ناشس از بیماری بنام سیستیت اینترستشیال باشد که التهاب مثانه محسوب می شود و بیماری خطرناکی نیست و شاید مصرف زیاد اب و پرهیز از مصرف ادویه جات و فلفل و قهوه و نوشابه کمک کننده باشد
    2. تصویر کاربر حامد شنبه ۱۳ آبان ۹۶( 6 سال پیش)
      خیلی متشکرم آقای دکتر
      پس با توجه به مدارکم شما میفرمایین نیازی به سیستوسکوپی نیست؟
      احتمال تومور اینا؟
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۳ آبان ۹۶( 6 سال پیش)
    4. تصویر کاربر حامد شنبه ۱۳ آبان ۹۶( 6 سال پیش)
      آقای دکتر خیلی استرس دارم و بشدت نگرانم
      من در خیلی از سوالات خون در ادرار که از شما پرسیده شده بود، دیدم شما جواب داده اید :با توجه به اینکه سن شما خیلی پایین است و تمام آزمایشات نرمال بوده و چیزی نشان داده نشده، نیاز به سیستوسکوپی نیست فقط هر شش ماه پی گیری کنید
      چرا من رو میگید سیستوسکوپی کنم...؟ ?
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱۴ آبان ۹۶( 6 سال پیش)
      ؟!!!!
    6. تصویر کاربر حامد یکشنبه ۱۴ آبان ۹۶( 6 سال پیش)
      آقای دکتر منطورم اینه که توی سوالاتی که دیگران در مورد خون در ادرار از شما پرسیده بودند و سن و آزمایشات و مدارکشان دقیقا مثل من بود، شما در جوابشان گفته بودید با توجه به سن پایین و مدارکتان نیاز به سیستوسکوپی نیست فقط هر شش ماه پی گیری کنید
    7. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۵ آبان ۹۶( 6 سال پیش)
      خوب اگر نگران انجام این کار هستید شما هم می توانید هر 6 ماه پیگیری کنید
    8. نمایش سایر 6 پاسخ
  • تصویر کاربر وحید یکشنبه ۳۰ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 188723 مشاهده پرسش
    سلام در سونوگرافی که گرفتیم نوشته مقداری دبری اکوژن در مثانه مشاهده میشود خواستم ببینم یعنی چی و درمان دبری اکوژن چیه آیا بیماری خطرناکیه یا خیر سنگ کلیه و کیست هم داره
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۳۰ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      دبری یعنی ذرات معلق در ادرار که میتونه علل متعدد داشته باشه مثل عفونت یا رسوبات ادراری ناشی از غلیظ بودن ادرار یا ذرات تشکیل دهنده سنگ. این واژه به تنهایی اهمیتی ندارد و در کنار دیگر علائم و شرح حال فرد هست که تفسیر می شود. مصرف زیاد مایعات و ورزش میزان آن را کم می کند
  • تصویر کاربر وحیدگودرزی دوشنبه ۲۴ مهر ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 181 مشاهده پرسش
    حدود ده روز میشه در بیضه سمت چپ احساس درد دارم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۲۴ مهر ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      درد بیضه علل متعدد دارد شامل عفونت، ضربه، کیست، واریکوسل، فتق، التهاب، درد های با منشا کمری.............و البته گاه علت مشخص نمی شود. با اینحال بهتر است توسط ارولوژیست معاینه شوید
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر