همه چیز درباره سنگ های ادراری (2)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

درد کلیه (Renal Colic)

1) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده  و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

2) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) ( مثلا دیکلوفناک سدیم 100 تا 150 میلی گرم در روز به مدت 3 تا 10 روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد.  اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

3) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ کلیه

رهایی از سنگ های ادراری

#دفع خودبخوی سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی 328 بیمار با سنگ های کمتر از 10 میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از 5 میلی متر

68%

بزرگ تر از 5 میلی متر

47%

کوچکتر از 2 میلی متر

31 روز

بین 2 تا 4 میلی متر

40 روز

بزرگ تر از 4 تا 6 میلی متر

39 روز

95 درصد سنگ های ادراری تا 4 میلی متر ظرف 40 روز دفع می شوند.

توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از 10 میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (45 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 175 مشاهده پرسش
    باسلام
    پدر اینجانب در کلیه سمت چپ دو سنگ 10 و 14 میلیمتری دارد، بعد از شروع در چند روز گذشته، در روز یکشنبه عمل شنگ شکن انجام شد و تا دیروز خوب بودند

    امروز دچار درد کلیه شدند

    سنگ فکر کنم در کالیس تحتانی می باشد
    لطفا راهنمایی فرمایید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱ فروردین ۹۷( 6 سال پیش)
      سلام
      بعد از سنگ شکن ، سنگ ها حرکت کرده و داخل حالب می آیند و باعث درد شدید می شوند
      با دفع سنگ ها درد بتدریج بهبود می یابد ولی اگر درد بهبود نیافت نیاز به سونو و بعضا سنگ شکن داخلی و تعبیه استنت موقت در داخل حالب می باشد
      در حال حاضر مسکن، انتی بیوتیک و تامسولوسین ورزش و اب زیاد برای ایشان مناسب می باشد
  • تصویر کاربر منصور سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 221 مشاهده پرسش
    بنده یک سنگ 12 میلیمتری سنگ شکن کردم, نتیجه آزمایش سنگها عدد 48 رو برای اسید اوریک نشون میدن, چون حدود 4 سنگ حدود 4 میلیمتری هنوز داخل کلیه ها وجود داره چی بخورم که بقیه شون هم دفع بشن? ممنونم از شما تمام
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      از آنجایی که جنس سنگ تان ترکیبی از اگزالات، فسفات، اسیداوریک و منیزیوم هست لذا داروها قادر به دفع سنگ نیستند ولی برای پیشگیر از افزایش سایز و تعداد سنگ ها توصیه می کنم قرص یوروسیترات استفاده کنید
    2. تصویر کاربر منصور دوشنبه ۱۴ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      با عرض سلام و تشکر بابت پاسخگویی، با توجه به اینکه در حال حاضر 4 سنگ 4 میلیمتری داخل کلیه ها باقی مانده است آیا مجددا باید سنگ شکن انجام بدهم؟ راهکاری غیر از سنگ شکن وجود ندارد؟

      با تشکر
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۵ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      با توجه به اینکه در حال حاضر 4 سنگ 4 میلیمتری داخل کلیه ها باقی مانده است آیا مجددا باید سنگ شکن انجام بدهم؟ ...................خیر
      راهکاری غیر از سنگ شکن وجود ندارد؟..........................راهکار قطعی وجود ندارد نوشیدن ۳ لیتر آب در روز و ورزش دویدن و طناب زدن تنها کارهایی است که ممکن است به دفع سنگ کمک کند
    4. نمایش سایر 2 پاسخ
  • تصویر کاربر امید چهارشنبه ۹ اسفند ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 512 مشاهده پرسش
    با سلام 5ماه پیش در مثانه ام توده تشخیص داده شد و ان را با عمل برداشتند وبعد از عمل فشار ادرارم کم شد ودکتر گفتند این موارد پیش می اید دوهفته پیش قرص پروستا تان دادندروزی یک عدد ومصرف کردم وشش روز پیش عمل نزدیکی انجا م دادم واز صبح ان روز فشار ادرارم خیلی کم شده است ودکتر دو قرص بنام های افلو کسیر ودیکلو فناک25هر 12 ساعت یک عدد مصرف کنم ایا کم فشار بودن ادارم مربوط به عمل است یامربوط به نزدیکی کردن با تشکر از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۹ اسفند ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      کم فشار شدن ادرار علل متعددی می تواند داشته باشد مثل بزرگی پروستات، التهاب پروستات و در برخی موارد تنگی مجرای ادراری ناشی از عملی که انجام داده اید که برای تشخیص آن نیاز به عکس رنگی از مجرای ادراری بنام RUG می باشد .
  • تصویر کاربر Amirali شنبه ۱۴ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 275 مشاهده پرسش
    Slm pesari 18 sale hastam hodod 2-3 haftas ke kharesh shadid dar nahyie tanasolim daram ke kharesh be hamrah gahi ogaht dard bar asar kharondan ziad hast az alakol estefade krdm be hamrah keram haye martob konande vali javbi ngreftam darokhane raftam ye kerm zed kharesh behem ddn vali bazam javabi ngreftam khili khodamo dargir mikonm ke nakhornm ke tahrik nashe vali ye jahyi dge vagan nmishe zendgi addim ro dochat elhtelal karde ehsas mikonm az daron va majari biron amadan manii bashe be shedat kharesh hamrah ba dard va sozesh darm tagir zaheri khasi ndashte on nahye mamanon misham rahnamai befrmain ba tashakor
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۱۴ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      اولا که لطفا با فونت فارسی بنویسید
      دوم آنکه پوست بیرونی خارش دارد یا درون مجرا؟
      آیا ترشحی هم از مجرا بیرون میاد؟
      سابقه یبیماری خاصی دارید؟
      دارویی را اخیرا استفاده کرده اید؟
      رابطه جنسی داشته اید؟
      غذا یا خوراکی خاص؟ لباس زیر جدید، مواد شوینده جدید؟
      مسافرت در چند روز اخیر؟
  • تصویر کاربر سمانه جمعه ۶ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 215 مشاهده پرسش
    با سلام خواهرم چند ماه پیش تو سونو معلوم شد کیست کورتیکال با دیواره کلسیفیه در کلیه چپش با ابعاد ۱۰*۱۳میلی میباشد . دکتر ش بهشون گفته که چیز خاصی نیست یک سری ویتامین با فولیک اسید واسش نوشتن از وقتی اونا رو خورد کلیه سمت چپش شروع به درد گرفته و تب و لرز داشتن چند قرص مترونیدازول خوردن بهتر شدن ولی الان بعضی مواقع احساس درد مبهمی دارن در سمت چپش ایا جای خطری هست لطفا کمکم کنید ممنون میشم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۶ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      برای ارزیابی بهتر کیست و مشخص شدن ماهیت دقیق کیست توصیه می کنم سی تی اسکن شکم و لگن انجام دهند
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر