علت تنگی مجرای ادرار در کودکان، زنان و مردان

در این مقاله مطالعه می کنید:

تنگی پیشابراه تاثیر قابل ملاحظه ای در کیفیت زندگی دارد، و می تواند منجر به عفونت ادراری، سنگ مثانه، آسیب عضلات و اعصاب مثانه، ایجاد فیستول، انتشار عفونت به خون و دیگر اعضای بدن (sepsis)، و در نهایت نارسایی کلیه شود. همه تنگی ها در اثر آسیب به لایه پوشاننده پیشابراه (مجرای ادراری) یا بافت اسفنجی زیرین آن و در نهایت تغییر ماهیت بافت آسیب دیده و تشکیل فیبروز در طی فرآیند ترمیم رخ می دهد. آسیب های کوچک بافت پوششی پیشابراه باعث خروج ادرار به بافت اسفنجی و بروز واکنش های فیبروتیک درون بافت اسفنجی می شود. در زمان آسیب این فیبروز می تواند بدون علامت باشد ولی با گذشت زمان و بتدریج قطر داخلی مجرای ادراری (پیشابراه) باریک شده و منجر به علائم ادراری انسدادی می شود.

آیا تنگی مجرای ادرار خطرناک است؟

تنگی پیشابراه حدود 5000 ویزیت بیمارستانی و یک و نیم میلیون ویزیت در مطب را در هر سال در آمریکا شامل می شود. اگرچه آماری در ایران در این مورد موجود نمی باشد ولی میزان بروز و شیوع آن در ایران نیز زیاد و قابل ملاحظه است. سیر طبیعی تنگی مجرای ادراری (پیشابراه) در بیماران درمان نشده به گونه ایست که می تواند با عوارض زیادی همراه باشد. عوارض تنگی های مجرای ادراری (پیشابراه) در جدول زیر آمده است:

Urethral stricture02

میزان بروز تنگی پیشابراه بین 200 تا 1200 مورد در هر 100 هزار نفر تخمین زده شده است و این میزان بروز در افراد بالای 55 سال بطور چشمگیری افزایش می یابد. هزینه ای که این بیماری به سیستم سلامت کشور وارد می کند قابل توجه است بطوریکه هزینه ی سالیانه تحمیل شده به دلیل گرفتگی مجرای ادراری (پیشابراه) در کشور آمریکا در سال 2000 حدود 191 میلیون دلار تخمین زده شده است.

علائم تنگی پیشابراه

  • کاهش فشار ادرار
  • باریک شدن جریان ادرار
  • قطع و وصل شدن ادرار
  • سوزش ادرار
  • تکرر ادرار
  • قطع و وصل شدن جریان ادرار
  • عدم تخلیه کامل ادرار

عوارض تنگی مجرای ادرار

از جمله عوارض تنگی مجرا می توان به موارد زیر اشاره کرد:

✔️ عفونت های ادراری عود کننده

✔️ سنگ مثانه

✔️ سنگ مجرای ادراری

✔️ دیورتیکول مجرای ادرای (دیورتیکول حفره ای است کیسه مانند که قبل از تنگی و در اثر فشار بالای ادرار بوجود می آید.

✔️ بی اختیاری ادراری

✔️ناباروری

✔️ مثانه تحریک پذیر یا بیش فعال

✔️ نارسایی کلیه

رژیم غذایی متناسب با نوع سنگ کلیه

تنگی مجرای ادرار در کودکان و نوزادان

تنگی مجرای ادرار کودکان غالبا مادرزادی بوده و یا بدنبال ترمیم و جراحی ناموفق بیماری هیپوسپادیاس بوجود می آید. کودکان نسبت به عوارض تنگی مجرا حساس تر بوده و بایستی که در اولین فرصت جراحی و تنگی برطرف گردد.

 علائم تنگی مجرای ادرار در کودکان 

◾خون در منی یا ادرار

◾شروع و توقف مکرر جریان ادرار

◾ناتوانی در تخلیه کامل مثانه

◾ناتوانی در کنترل ادرار (بی اختیاری)

◾ناتوانی در دفع ادرار

◾درد در ناحیه لگن یا پایین شکم

علت تنگی پیشابراه در مردان

شایع ترین علت بروز تنگی در مردان دست کاری هایی است که توسط پزشکان و پیراپزشکان بر روی مجرای ادراری انجام می شود. سوندگذاری نادرست و جراحی پروستات یا تومورهای مثانه از طریق پیشابراه شایع ترین از علل تنگی مجرای ادراری در مردان هستند.

1- ضربه به مجرای ادراری

 با توجه به طولانی بودن پیشابراه در مردان احتمال صدمه به مجرا زیاد می باشد این آسیب می تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  • سقوط از ارتفاع
  • تصادف با وسایط نقلیه و شکستگی لگن
  • لگد خودن حین ورزش های رزمی و منازعات
  • دوچرخه سواری و اسب سواری
  • اصابت تیر یا ترکش در جنگ
  • ماندن زیر آوار
  • گازگرفتگی توسط حیوانات
بیماری های مردانه بیضه

2- عفونت

عفونت های مجرای ادراری ناشی از سکس مانند سوزاک در صورتی که درمان به موقع و مناسب نشوند، می تواند باعث بروز تنگی شود. امرزوه با افزایش درمان زود هنگام این دسته از عفونت ها، خوشبختانه احتمال بروز تنگی پیشابراه بدلیل عفونت کاهش یافته است.

3- لیکن اسکلروزیس

این بیماری که به آن BXO نیز گفته می شود التهاب مزمن و پیشرونده ای است که در صورت درگیری سوراخ و مجرای ادراری می تواند باعث بروز تنگی در پیشابراه شود.

4- علل مادرزادی

این علت نسبتا ناشایع است.

5- علل ناشناخته

در برخی از بیماران علت مشخصی را برای بروز تنگی مجرای ادراری نمی توان پیدا کرد.

علت تنگی پیشابراه در زنان

مجرای ادراری در زنان کوتاه و حدود چهار سانتیمتر طول دارد و توسط بافت های اطراف بویژه استخوان لگن احاطه شده است؛ لذا شیوع بروز تنگی مجرای ادراری در زنان به مراتب کمتر از مردان می باشد. از علل تنگی پیشابراه در زنان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

✔️ عفونت های مزمن و طول کشنده

✔️ بیماری التهابی لیکن اسکلروزیس

✔️ زایمان های سخت و طولانی که با آسیب بافتی پیشابراه همراه باشد

✔️ مادرزادی

✔️ جراحی های لگنی

✔️ ناشناخته

حال که با علل به وجود آمدن تنگی پیشابراه آشنا شده اید، مقاله زیر را بخوانید:

درمان تنگی مجرای ادرار

تشخیص تنگ شدن مجرای پیشابراه

علائم تنگی مجرای ادراری (پیشابراه) شامل زور زدن حین ادرار کردن، عدم تخلیه کامل ادرار، جریان ادرار ضعیف، و همچنین سابقه عفونت های ادراری مکرر و ادرار خونی می باشد. عکس رنگی از مجرای ادراری (پیشابراه) و مثانه می تواند محل، طول و شدت تنگی را مشخص کند بطوری که در عکس رنگی تنگی بصورت باریک شدن قطر داخلی مجرای ادراری (پیشابراه) در محل تنگی و متسع بودن مجرای ادراری (پیشابراه) قبل از تنگی دیده می شود. برای تشخیص از سیستوسکوپی (روشی که در آن با دستگاهی که به آن سیستوسکوپ می گویند مجرای ادراری (پیشابراه) و مثانه با نگاه و دید مستقیم دیده می شود) نیز استفاده می شود.

🛑 مطالعه بیشتر: خون در ادرار نشانه چیست؟

تنگی مجرا

آیا تنگی مجرا باعث معافیت می شود؟

قوانین و شرایط معافیت پزشکی سربازی با گذشت زمان تغییر می کنند؛ لذا برای اطلاع از اینکه تنگی مجرای ادراری باعث معافیت پزشکی می شود یا نه، به سایت سازمان وظیفه عمومی مراجعه کنید. در گذشته به اینصورت بود که اگر تنگی مجرا قابل درمان باشد، بیمار مشمول معاف از رزم می شود و اگر قابل درمان نباشد، معافیت دائمی داده می شود.

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (49 امتیاز)
  • تصویر کاربر پازوکی پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 356 مشاهده پرسش
    در دوران عقد هستم وهمسرم مبتلا به زگیل تناسلی است.نزدیکی کامل داریم اما دفعات بسیار کم و از زمان تشخیس ویروس ایشون نزدیکی نداشتیم..من هم توسط پزشک زنان معاینه شدم و مشکلی نداشتم پاپ اسمیر هم دادم مشکل خاصی نبود به جز عفونت قارچی..نگران اینده هستم ایشون یک ماهه که زگیل ها رو فریز میکن و هنوز کاملا از بین نرفتن...آیا نمیتونیم با هم رابطه داشته باشیم؟نوصیه شما برای شرایط ما چیست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      بهتره تا بهبود کامل زگیل های ایشان نزدیکی نداشته باشید و در صوت امکان شما هم واکسن گارداسیل را تزریق نمائید
  • تصویر کاربر س پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 327 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت دکتر محمد جباری / من جوانی 23ساله هستم که عالت تناسلی ام کجه . میخواستم بدونم که با چه ازمایشی میشه فهمید که الت تناسلی به عمل جراحی نیاز داردو تا چند سالگی میشه درمان کرد . با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      برای ارزیابی آلت تناسلی بهتره عکس در حالت نعوظ گرفته و از طریق همین سایت ارسال تا بتوانم نظر دهم. در هر سنی می توان جراحی کرد.
  • تصویر کاربر احمدی پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 343 مشاهده پرسش
    با درود و احترام جناب آقای دکتر جباری، من یکی دو بار از شما در باره بیماری پیرونی که 2 ماه است که گربانگیر من شده پرسش کرده ام. آقای دکتر، مستحضرید که یکی از راههای مقابله باپیشرفت این بیماری، تزریق دو هفته یکبار آمپول وراپامیل به پلاک می باشد. می خواستم ببینم حضرتعالی این تزریق را انجام می دهید یا خیر؟ و اگر بله، آیا نیاز به بیمارستان هست یا اینکه به طور سرپایی در مطب تان انجام می دهید؟ بسیار سپاسگزارم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      بله بنده تزریق می کنم که نیاز به بیمارستان نیست و بصورت سرپایی اجام می شود
  • تصویر کاربر میلاد پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 589 مشاهده پرسش
    سلام اقای دکترريالپسر 23 ساله مجرد هستم آلتم شدیدن به سمت پایین انحنا داره و جدیدا متوجه شدم!!!!!!باید چیگار کنم دارم دیوتنه می شم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      عکس آلت را از طریق همین سایت ارسال کنید تا بتوانم نظر بددهم
  • تصویر کاربر عبدالرضا پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش) تعداد بازدید: 567 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت شما دکترگرامی به عرض میرسانم نتیجه سونوگرافی که انجام دادم به این شرح است کلیه راست با ابعاد46*118م.م وپارانشیم13م.م وکلیه چپ با ابعاد48*113م.م وپارانشیم114م.م هردو باضخامت واکوی پارانشیم طبیعی رویت میشوند.یک سنگ به قطر7/5م.م دردسته کالیسهای تحتانی کلیه راست مشاهده شد.هیدرونفروزدرسیستم پیلوکالیسیل کلیه ها مشاهده نشد.مثانه ضخامت جداری ومخاط طبیعی دارد وفاقد سنگ ورسوبات اکوژن می باشد.به نظرحضرتعالی جهت دفع سنگ مزبورآیا نیازبه جراحی یا استفاده ازدستگاه سنگ شکن دارم؟یا اینکه راه حل دیگه ای جهت دفع سنگ مذکوروجود دارد؟وآیا وجودسنگ مزبورباعث تخریب کلیه ها میشوند؟اگربنده راهنمائی بفرمایید بی نهایت ازشما سپسگزارم.ارادتمند شما.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱ اسفند ۹۲( 1 دهه پیش)
      سلام
      به نظر من برای دفع سنگ فعلا نیاز به اقدامی نیست و فقط با سونوگرافی و آزمایش ادرار هر شش ماه پیگیری کنید. فعلا سایز و محل سنگ به گونه ای نیست که برای کلیه شما مضر باشد.
درحال دریافت اطلاعات
  • تصویر کاربر شکوفه یکشنبه ۵ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر پسر ۸ ماهه ای دارم که در ۳ماهگی به روش حلقه ختنه شد، بسیار اذیت شد و مدام گریه میکرد و حلقه بعد از ۱۷ روز افتاد.همیشه نگرانم نکنه ختنه به خوبی انجام نشده که تا این اندازه موجب اذیت شد؟بعضی روزا میبینم قسمت زیرین ختنه شده متورمه! گاهی قرمزه! سه چهار بار پیش دکتر متخصص بردم دیدن گفتن مشکلی نداره،چند وقت پیش پسرم توی روروئک بود یهو خودشو کشید عقب و دستش رو گرفت به دلش،دیدم ادرار کرده،چند بار در روزهای بعد این حرکت تکرار شد. آزمایش ادرار دادیم و اورولوژ اطفال معاینه کرد گفت مجراش بازه.جواب آزمایش رو لطفا ببینید عفونت داره؟و اینکه موقع گرفتن آزمایش موضع رو با آب نشستم فقط کیسه رو گذاشتم، آیا روی نتیجه تاثیر میذاره؟
    به نظر شما نیاز به سونوگرافی هم هست؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۵ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام عکس بطور صحیح بارگذاری و ارسال نشده است

  • تصویر کاربر Mm سه شنبه ۳۰ مهر ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 143 مشاهده پرسش
    سلام دکتر روز بخیر عذر میخوام مزاحم شدم ولی بنده سکس بدون محافظت داشتم جسارتا سر آلتم اینجوری شده میخاستم بدونم اینا چین وعلتشون از چیه ؟ سپاس از شما
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۳۰ مهر ۹۸( 4 سال پیش)
      سلام
      احتمالا اگزما و آلرژی پوستی است. شب ها بمدت ۲ تا ۳ هفته پماد هیدروکورتیزون بزنید و مادام العمر از شامپو بچه برای شستن تناسلی در حمام استفاده کنید و هیمشه بعد از استحمام نیز لوسیون بدن بچه روی ناحیه تناسلی بزنید.
  • تصویر کاربر محمد جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 217 مشاهده پرسش
    با سلام خدمت آقای دکتر.من هفته 32 بارداری بودم که تشخیص هیدرونفروز کلیه چپ جنین با عدد 10 رو دادن و هفته 35 این عدد 13 شد الان هفته 36 هستم چندتا سوال داشتم .آیا لزومی داره زودتر زایمان کنم؟آیا این کلیه روی اون یکی هم تاثیر میذاره؟این 4 هفته ی دیگه که بچه باید توی شکمم بمونه آیا اگه عددش بره بالاتر خطرناکه و ممکنه باعث از کار افتادن عملکرد کلیه بشه؟اصلا ممکنه خود به خود بعد زایمان خوب بشه؟در ضمن حجم مایع آمنیون هم نرماله .با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      بهتره دوره ی بارداری را تا آخر طی کنید و بعد از زایمان پیگیری های لازم را برای فرندتان انجام دهید. مشکل جدی نیست و درمان خواهد شد

  • تصویر کاربر سامان جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 220 مشاهده پرسش
    سلام و عرض ادب دکتر من حدود 20روز پیش عمل تنگی مجرا انجام دادم 10روز سوند داشتم وقتی سوند رو جدا کردم ۴روز خوب بودم الان دوباره صبح ها درد و سوزش در ناحیه مجرا دارم دارو هم استفاده نمیکنم بیاد چیکار کنم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      درمان قطعی تنگی مجرا جراحی باز هست و با روش های بسته غالبا عود می کند

  • تصویر کاربر هدایت دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸( 4 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    سلام من پارسال به علت تکرر ادرار به تشخیص دکتر که فرمودن گرفتگی مادرزادی مجرای ادراری داشتم سیستوسکوپی شدم.ولی با گذشت تقریبا یک سال همچنان ادرارم کامل تخلیه نمیشه و تکرر ادرار دارم و ادرارم هم دوشاخه شده.یعنی بدتر شدم چه باید بکنم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      سلام

      ابتدا بایستی عکس رنگی از مجرای ادراری بنام RUG بگیرید تا مشخص شودمشکل دقیقا از کجاست و بشه راهنمایی دقیقی کرد

    2. تصویر کاربر هدایت جمعه ۱۰ آبان ۹۸( 4 سال پیش)
      سپاس جناب دکتر
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۳ آبان ۹۸( 4 سال پیش)

      موفق باشید

    4. نمایش سایر 2 پاسخ
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی