علت وجود لخته خون در ادرار زنان چیست؟

در این مقاله مطالعه می کنید:

ادرار قرمز در زنان نشانه چیست! اگرچه بروز خون در ادرار زنان غالباً علت خطرناکی ندارد، ولی در برخی موارد می تواند زنگ خطری برای وقوع بیماری های جدی در سیستم ادراری باشد. وقتی فردی در ادرار خود خون مشاهده می کند، در اصطلاح پزشکی به آن هماچوری گروس (Gross hematuria) می گویند. این اصطلاح در مقابل هماچوری میکروسکوپیک بکار می رود که در این حالت رنگ ادرار طبیعی است، ولی در آزمایش میکروسکوپیک ادرار، گلبول های قرمز مشاهده می شود.

لخته خون در ادرار زنان

  • اگر شدت خونریزی دستگاه ادراری زیاد باشد، می تواند همراه با دفع لخته خون باشد.
  • اگر رنگ ادرار قرمز روشن باشد، دلالت بر تازه بودن زمان خونریزی است و اگر قهوه ای تیره باشد، بیانگر قدیمی بودن زمان خونریزی است.
  • وجود خون و دفع لخته خون در ادرار زنان می تواند بدون علامت دیگری باشد، یا همراه با سوزش ادرار، تکرر ادرار، عدم دفع کامل ادرار، درد زیر دل و بعضاً با تب و لرز همراه باشد.
  • گاهی اوقات قرمز شدن ادرار می تواند بدلیل مصرف برخی خوراکی ها مثل چغندر(لبو)، میوه هایی که رنگدانه قرمز دارند، برخی داروها، ورزش و برخی غذاها باشد. ولی از آنجایی که افتراق این موارد از وجود خون و لخته خون در ادرار برای افراد همیشه کار ساده ای نیست، لذا توصیه می شود در صورت تغییر رنگ ادرار حتما به پزشک مراجعه کنید.

لخته خون در ادرار زنان نشانه چیست؟

منشاء دیدن لخته خون در ادرار در هر جایی از دستگاه ادراری شامل کلیه ها، مثانه، مجرای ادراری و حالب ها می تواند باشد و از این لحاظ فرقی بین زن و مرد وجود ندارد؛ بجز پروستات که می تواند منشأ خونریزی در مردان نیز باشد.

علت خون در ادرار زنان

گاهی سوال پرسیده می شو که علت خون در ادرار زنان نشانه چیست! در ادامه آنرا توضیح خواهیم داد.

1- عفونت دستگاه ادراری، علت سوزش ادرار همراه با خون

عفونت باکتریایی یا ویروس می تواند از طریق مجرای ادراری و با شیوع کمتر از طریق خون وارد دستگاه ادراری شود. در این موارد علاوه بر ادرار خونی، یک یا چند علامت دیگر هم ممکن است همزمان بروز کنند که عبارتند از:

سوزش ادرار، تکرر ادرار، درد زیردل، درد یک یا هر دو پهلو، عدم دفع کامل ادرار، ادرار بدبو، فوریت در ادرار کردن

2- سنگ کلیه یا سنگ مثانه

سنگ ها غالباً بدون علامت هستند؛ مگر آنکه حرکت کنند و یا باعث انسداد شوند.

3- وارد شدن ضربه به کلیه ها، مثانه یا مجرای ادراری

 هر گونه ضربه به دستگاه ادراری که در اثر تصادف، ورزش، آسیب های حین جنگ، نزاع و سقوط از ارتفاع رخ دهد، می تواند باعث بروز خون و دفع لخته خون در ادرار زنان شود.

4- التهاب بافت کلیه

التهاب لوله های تصفیه کننده خون در کلیه ها می تواند باعث بروز خون در ادار زنان بصورت میکروسکوپیک یا دفع خون واضح در ادرار شود. به این نوع التهاب در اصطلاح پزشکی گلومرولونفریت می گویند. عوامل زیادی می تواند باعث بروز گلومرولونفریت شوند؛ مثل: دیابت، التهاب رگ های کوچک کلیه (واسکولیت)، بیماری های خودایمنی یا اصطلاحا اتوایمیون مثل لوپوس که در آن سیستم ایمنی بدن بر علیه سلول های خودی بافت های مختلف بدن به دفاع بر می خیزد و آن را تخریب می کند.

5- بیماری های ارثی

در این دسته از بیماری ها می توان به کم خونی داسی شکل و سندروم آلپورت اشاره کرد.

کم خونی داسی شکل

6- بدخیمی دستگاه ادراری

در سرطان های دستگاه ادراری یکی از علائم شایع وجود خون در ادرار به صورت میکروسکوپیک و یا دفع لخته خون در ادرار زنان می باشد. گاه این تنها علامت بدخیمی است و فرد از دیگر جهات کاملاً سلامت می باشد.

7- مصرف برخی داروها

برخی داروهایی که ممکن است باعث دفع خون میکروسکوپیک یا دفع لخته خون در ادرار شوند، مثل: پنی سیلین، داروهای ضد انعقادی مثل آسپرین، وارفارین، هپارین، داروهای ضد سرطان مانند سیکلوفسفامید نیز می توانند سبب ایجاد لخته خون در ادرار زنان شوند.

8- سایر موارد وجود لخته خون در ادرار زنان

در موارد نادر، ورزش سنگین هم ممکن است باعث بروز خون در ادرار زنان شود؛ بویژه در افرادی که ورزش دو انجام می دهند.

عوامل مؤثر بر افزایش وجود خون در ادرار زنان

  • مصرف برخی از داروها مثل آسپرین، داروهای ضد انعقاد خون، داروهای ضد التهاب مثل دیکلوفناک سدیم، ایبوبروفن، ناپروکسن، پیروکسیکام و برخی آنتی بیوتیک ها مثل پنی سیلین

آسپرین

  • افرادی که مسافت های طولانی می دوند؛ البته هر فعالیت سنگین دیگری هم ممکن است باعث بروز خونریزی در ادرار زنان شود.
  • افرادی که اخیرا به عفونت مبتلا شده اند؛ چه عفونت دستگاه ادراری و چه عفونت دیگر دستگاه های بدن
  • افراد بالای 50 سال که بروز سرطان می تواند سبب ایجاد خون در ادرار زنان شود.
  • داشتن سابقه خانوادگی وجود خون در ادرار

تشخیص علت ادرار خونی

ارائه شرح حال دقیق و کامل به پزشک، معاینه توسط او و انجام آزمایش کشت و کامل ادرار، عکسبرداری از دستگاه ادراری مثل سونوگرافی، سی تی اسکن (CT scan)، ام آر آی(MRI)، آی وی پی (IVP)، سیتولوژی ادرار در 3 نوبت و در نهایت سیتوسکپی و بعضاً یورتروسکوپی از روش هایی هستند که پزشک متخصص ارولوژی براساس شرایط بیمار و برای تشخیص منشا دفع خون در ادرار به کار می گیرد.

علت وجود لخته خون در ادرار

درمان خون در ادرار زنان چیست؟

درمان خون در ادرار زنان ،بر اساس علت بروز آن، می تواند متفاوت باشد. آنتی بیوتیک برای درمان عفونت، سنگ شکنی و یا جراحی برای خارج کردن سنگ دستگاه ادراری، قطع موقت یا دائمی برخی داروها و درمان بدخیمی های دستگاه ادراری همه از مواردی است که براساس علت ادرار خونی توسط پزشک تجویز می شوند. گاهی اوقات هم نیاز به درمان خاصی نیست. یادتان باشد وجود خون در ادرار زنان حتی بعد از درمان نیاز به پیگیری زیر نظر پزشک معالج دارد.

چه نکاتی را قبل از مراجعه به پزشک بایستی مد نظر داشت؟

  • علائم همراه خون در ادرار را یاد داشت کنید، مثل درد، سوزش ادرار همراه با خون، تکرر ادرار، دفع لخته، دفعات بروز خون در ادرار، آیا خون در ابتدای ادرار، انتهای ادرار است یا اینکه تمام ادرار خونی است؟
  • چه مدت است متوجه خون در ادرار شده اید؟
  • سابقه بیماری های قبلی خود را یاداشت کنید.
  • لیستی از داروهایی که مصرف می کنید به همراه داشته باشید.
  • سابقه ضربه، تصادف، سقوط از ارتفاع، ورزش سنگین قبل از بروز خون در ادرار

هر چه مطالب شما در هنگام مراجعه به پزشک دقیق تر، دسته بندی شده و مرتبط تر باشد، بیشترین بهره را از زمان ویزیت خود نزد پزشک خواهید برد. از داستان پردازی در زمان ویزیت بپرهیزید. بخاطر داشته باشید زمان ویزیت شما محدود است و با حاشیه پردازی نبایستی ذهن پزشک را از اصل موضوع دور نمائید.

در رابطه با دشمن زگیل تناسلی بیشتر بدانید…

 دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.5/5 - (733 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر عالیه سه شنبه ۲ مرداد ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 4780 مشاهده پرسش
    با سلام و وقت بخیر
    آقای دکتر سونوگرافی مادرم ۵۴ ساله به شرح زیر می باشد:
    حجم مثانه طبیعی و افزایش ملایم ضخامت جدار مثانه در حد ۴/۵ میلی با احتمال سیستیت و در حد قابل بررسی سنگ و ضایعه ای در آن مشهود نیست.
    کلیه راست حداکثر طبیعی برابر ۱۲۰ و پارانشیم ان ۱۹ میلی و کلیه چپ طبیعی برابر ۱۱۰ و پارانشیم ۱۴ میلی
    ضخامت کورتکس و تمایز کورتیکومدولاری دو طرف طبیعی
    سنگ و هیدرونفروز یا ضایعه فصاگیر در کلیه ها دیده نشد.
    و علایم تکرر ادرار و برخی مواقع سوزش ادرار و برخی مواقع احساس شدید ادراردارند در حالی که حجم ادرارشون کم است.
    بنظر شما علت چیست میتونه یک بیماری خطرناک مثل کانسر باشه؟
    ممنونم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲ مرداد ۹۷( 5 سال پیش)
  • تصویر کاربر ابوالفضل جمعه ۲۲ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 219 مشاهده پرسش
    با عرض سلام و خسته نباشید خدمت آقای دکتر من پسر هستم و ۲۰ سال دارم من وقتی با دختر نامحرم چه بصورت پیامکی یا چه حضوری صحبت میکنم چند دقیقه بعد از صحبتم و برخی مواقع هنگام گفت و گو مایعی بی رنگ و لغزنده از آلت تناسلی ام خارج میشود جایی خواندم که این مایع مایع مذی (پیش مایع منی)نام دارد آیا این حالت در من طبیعی هست و خروج این مایع خطری ندارد؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۲ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      اینحالت طبیعی است و نشانه سلامت شماست
  • تصویر کاربر عبدالله پنجشنبه ۲۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 248 مشاهده پرسش
    سلام.مردی ۵۰ ساله هستم.تا بحال سابقه هیچ بیماری و جراحی نداشتم.حدود ۲ هفته پیش ادرارم کمی خونی(تقریبا قهوه ای رنگ) بود که بعد از یک روز به رنگ عادی شد.ازمایش ادرار دادم و گفتند همه چیز خوب است.و برایم سونوگرافی نوشتند.امروز برای سونوگرافی رفتم که در جواب سونو فقط یک سنگ خیلی کوچک در کلیه مشاهده شد و همچنین وجود دو لکه چربی مشکوک در مثانه.گفتند باید نزد اورولوژیست بروم.دکتر از من سوالاتی پرسیدند که هیچ کدام از علامت ها را نداشتم.گفتند الان معلوم نمیشود که خوش خیم است یا نه.گقتند زیاد نگران نباشید چون اندازه تومورها کوچک است وباید سیستوسکوپی شوید تا نمومه برداری شود و خوش خیم بودن ان مشخص شود.لطفا راهنمایی کنید که این لکه ها چه هستند و امکان دارد خوشخیم باشند؟شنبه قراره سیستوسکوپی شوم.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۲۱ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      سلام
      بله امکان خوش خیم بودنش هست گرچه این امکان چندان زیاد نیست
  • تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 224 مشاهده پرسش
    Fatemeh D:
    سلام خدمت شما دکتر .وقتتون بخیر ببخشید. بیمارمون رو میخوایم انتقال بدیم به تهران برای ادامه درمان.باتوجه به مدارک پزشکی ک برای شما ارسال کردم بیمارستان یا پزشکی رو معرفی میکنین که بتونیم ببریمش اونجا بتونن درمانش کنن؟تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
    2. تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      عذر میخوام فایلی ک ارسال کردین باز نمیشه
    3. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      اقای دکتر نوروزی بیمارستان امام خمینی
    4. تصویر کاربر فاطمه چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      🙏
    5. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
      موفق باشید
    6. نمایش سایر 4 پاسخ
  • تصویر کاربر محمدرضا چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش) تعداد بازدید: 209 مشاهده پرسش
    سلام دکتر خسته نباشید
    من فشار خارج شدن ادرارم کم است و باید خودم نیرو وارد کنم و همچنین بعد از اتمام و شست و شو چند قطره ادرار دوباره بی اختیار خارج میشود.سونوگرافی من مشکلی نداشته ولی نوشته ضخامت جداری مثانه بیش از نرمال میباشد.سابقه خودارضایی هم داشته ام.
    ایا سرطان مثانه است ؟؟؟ میشه کمکم کنید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۲۰ تیر ۹۷( 5 سال پیش)
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر