بی اختیاری ادراری-ورزش کگل (بخش چهارم)

در این مقاله مطالعه می کنید:

بي اختياري ادراری، شكايت شايعي در زنان است كه اثر مهمي بر روي كيفيت زندگي آنان مي گذارد. بي اختياري ادراري يک ناتواني جسمي است که با انزواي اجتماعي همراه بوده و به اضطراب، افسردگي و کاهش اعتماد به نفس منجر مي شود و جنبه هاي گوناگون اجتماعي، روحي، شغلي، خانوادگي، جسمي و جنسي فرد را تحت تأثير قرار ميدهد همچنين توانايي فرد را در لذت بردن از فعاليت هاي روزانه، روابط اجتماعي، مسافرت و روابط شخصي محدود مي کند. بي اختياري ادراري از نظر اجتماعي مسأله مهمي بوده و يکي از دلايل گوشه گيري و نگهداري افراد مسن در خانه سالمندان ميباشد. اين امر همچنين در زنان مسلمان که به طهارت اعتقاد دارند از اهميت ويژه اي برخوردار است.

اين عارضه از نظر بهداشت  نيز مسأله مهمي بوده و علاوه بر عوارض جسمي، در صورت ادامه دوره بيماري و عدم معالجه مي تواند باعث مشکلات رواني گردد.  ميزان شيوع آن بين 10 تا 40 درصد مي باشد و شايع ترين فرم آن  بي اختياري ادراري استرسي (SUI) مي باشد كه در آن با افزايش فشار داخل  شکمی به هنگام خنديدن، سرفه و عطسه کردن، بلند کردن اجسام سنگين، دويدن و يا تغيير ناگهاني در وضعيت بدن ادرار بي اختيار خارج مي شود.  شيوع بي اختياري ادراري در زنان نسبت به مردان دو برابر بيشتر است.

ناکچوری یا تکرر ادرار

 اين عارضه باعث صرف ميلياردها دلار در سال ميشود که براي پوشک بزرگسالان، درمان هاي دارويي و جراحي جهت پيشگيري از نشت ادرار انجام مي شود. سن، ارث، ،BMI، سابقه جراحی برداشتن رحم، حاملگي و زايمان باعث افزايش بروز بي اختياري ادراري مي شوند. استعمال دخانيات، نژاد، يبوست و یائسگی به عنوان فاكتورهای خطر در مورد آن مطرح شد ه اند و مشخص گرديده كه احتمالا زايمان انحصاري به شكل سزارين، جلوي بي اختياري ادراري استرسي نمي گيرد.

ورزش هاي عضلات كف لگن

در گذشته، جراحي درمان اصلي زنان مبتلا به بي اختياري ادراري و SUI بود در حالي كه امروزه روش هاي Conservative توسط انجمن بین المللی اختیار ادرار (International Continence Society) خط اول درمان در موارد بي اختياري ادراري ساده در نظر گرفته مي شود. در اين ميان ورزش هاي عضلات كف لگن نقش اساسي را در پيشگيري و درمان بي اختياري ادرار ايفاء مي كنند. اساس اين ورزش ها بر اين استوار است كه انقباضات قوي عضلات كف لگن مجرای ادرای (پیشابراه) را بسته و سبب افزايش فشار پیشابراه گرديده و جلوي خروج بي اختيار ادرار را در مواقع افزايش ناگهاني فشار داخل شكم مي گيرد.

در مطالعه اي كه جهت بررسي اثرات ورزش كف لگن بر روي بي اختياري استرسي ادرار و بي اختياري مختلط صورت گرفت، استفاده از اين ورزش ها به مدت 8 هفته قدرت عضلات كف لگن و نيز كيفيت زندگي را به طور معني دار بهبود بخشيد، و تعداد دفعات بي اختيار ادرار را كم كرد .در دیگر مطالعات نیز ورزش هاي كف لگن را درمان مناسبي براي زنان مبتلا به بي اختياري ادرار ذكر كرده اند.

براي بررسي كيفيت زندگي و بهبود آن پس از درمان در زنان مبتلا به بي اختياري ادراري، پرسشنامه هاي  زيادي مطرح است كه يكي از مهم ترين آنان IQOL یا Incontinence Quality Of Life می باشد، كه در مورد زنان ايراني نيز، اعتبار و پايايي آن مورد تأييد واقع گرديده است. این پرسشنامه از 22 سوال متفاوت تشكيل مي شود و اختصاصي براي بيماران مبتلا به بي اختياري استرسي ادرار و نيز بي اختياري مختلط مي باشد.

براي بررسي عضلات لگن نيز يك روش پذيرفته شده بين المللي براي درجه بندي قدرت عضلاني بر اساس سیستم درجه بندی آکسفورد پذیرفته شده است كه براي بررسي و ارزيابي عضلات كف لگن استفاده مي شود. جهت ارزيابي تأثير ورزش هاي كف لگن بر روي بي اختياري ادراري، پرسشنامه هاي فوق الذکر به خوبي مي تواند بيانگر تأثير باشند و در مطالعات متفاوت مورد استفاده واقع شده اند.

يكي از درمان هاي محافظه كارانه كه براي بي اختياري ادرار به كار مي رود، درمان هاي فيزيكي است كه شامل تقويت (تمرين ها يا ورزش هاي كف لگن) با يا بدون ساير وسايل مثل مخروط هاي واژينال و تحريك الكتريكي مي باشد. وسيله ديگري جهت كمك به تقويت عضلات كف لگن درست شده كه كمك مي كند بيماران به صورت هدايت شده عضلات را منقبض سازند.

در سال 1948 كگل، ميزان بهبود 84% را در موارد انواع بي اختياري ادرار با استفاده از تمرينات ورزشي كف لگن بيان كرد و از آن پس به عنوان درمان محافظه كارانه جدي مطرح بوده است. با اين حال بعضي مطالعات مطرح كردند كه استفاده صحيح از ورزش با استفاده از وسايل همچون بيوفيزيك و مخروط واژينال، ممكن است مؤثرتر باشد. دستگاه تمرينات تقويتي پيشرونده كف لگن وسيله اي است كه مي تواند به بيمار در جهت انقباض صحيح عضلات كمك دهنده باشد.

ورزش لگن

کیفیت انجام تمرینات کگل

ورزش کگل بسیار آسان بوده و چنانچه متناوباً انجام پذیرد نتایج بسیار قابل توجهی را در بر خواهد داشت. ورزش کگل ابتدا باید با تشخیص صحیح ماهیچه های لگنی توسط فرد آغاز گردد که معمولا باید همان ماهیچه هایی شناسایی و تقویت گردند که هنگام دفع ادرار از آنها استفاده می گردد. با به درون کشیدن این ماهیچه ها و نگاه داشتن آنها به مدت چند ثانیه، نتایج دلخواه 12 هفته حاصل خواهد گشت.

افراد می توانند این تمرینات را در حالت خوابیده و ریلکس انجام دهند، حتی هنگام رانندگی، انجام کارهای منزل، تماشای تلویزیون نیز می توان با این ماهیچه ها کار کرده و این تمرینات را جزء عادت روزانه و همیشگی خود ساخت.

تعیین محل ماهیچه

زمانی که در دستشوئی مشغول ادرار کردن هستید، سعی کنید جریان ادرار را متوقف کنید. همان ماهیچه ای که با منقبض شدنش، ادرار در حال جریان شما قطع میشود مد نظر است. پس مثل همیشه ادرار را رها کنید و سعی کنید جلوی ادرار را بگیرید. همانطور که گفته شد، توقف جریان ادرار در بین راه، می تواند به شما کمک کند تا بفهمید از چه ماهیچه ای باید استفاده کنید. سعی کنید ادرار کردن خود را تا سه بار متوقف کنید تا از مکان و موقعیت ماهیچه PC مطمئن شوید.

توجه کنید که نگه داشتن ادرار برای پیدا کردن این ماهیچه یک یا دو بار بیشتر انجام نشود چون نگه داشتن ادرار هنگام خروج بسیار کار غلطی است و باعث برگشت ادرار به مثانه و بعضی مشکلات مجاری اداری می شود پس این نگه داشتن ادرار فقط برای شناسایی انجام می شود. تست دیگر برای آقایان، وقتی است که آلت نعوظ کامل دارد. عضلات کف لگن را جمع کنید و کاری کنید که آلت شما به سمت بالا حرکت کند (در واقع بجهد) یعنی با انقباض، آلت شما بالا می پرد و شما می توانید آنرا با انقباض و انبساط ماهیچه مذکور بالا و پایین کنید.

خانم ها (البته اگر باکره نیستید) دو انگشت اشاره و وسط خود را وارد واژن کنید و حالا مثل همان تمرین نگه داشتن ادرار را انجام دهید، (البته نه هنگام ادرار) باید فشار انقباض ماهیچه لگنی را حس کنید، به این ترتیب که جداره پایین واژن شما به انگشتانتان فشار بیاورد البته نه زیاد. (مگر ماهیچه های کف لگن  قدرتمندی داشته باشید). این تمرین فقط برای است که انقباض این ماهیچه را با سفت کردن شکم اشتباه نگیرید، هر چند اوایل این تمرینات شکم هم منقبض می شود ولی کم کم یاد خواهید گرفت .

علاوه بر این، اگر چه این روش خیلی عملی بنظر نمی رسد، اما اگر یک انگشت خود را در مقعدتان فرو کنید و سعی کنید ماهیچه های لگنی را منقبض کنید، بدین ترتیب شما متوجه انجام این کار خواهید شد، زیرا انگشت شما انقباض (فشار) مقعدتان را احساس خواهد کرد. همیشه سعی کنید که ماهیچه های دیگرتان (مثل ران، پشت و شکم ) را آزاد نگهدارید .

ورزش کگل

هر چقدر که با ماهیچه های کف لگن بیشتر کار کنید، ماهیچه شما بهتر عمل کرده و مستحکم تر می شود. ماهیچه ها می توانند به شما کمک کند تا بی اختیاری ادرار، نعوظ و ارگاسم خود را بهتر کنترل کنید. اما مثل هر کار دیگری احتیاج به نظم و ترتیب در این کار هم هست.

مجموعه های مختلفی از تمریناتی که می توانید انجام دهید وجود دارند . آن دسته ای را انتخاب کنید که برای شما مناسب تر است و بطور منظم انجامش می دهید. به همسرتان هم بگوئید آنها را انجام دهد؛ زیرا همان مزایائی که برای شما دارد برای او نیز دارد. همیشه بخاطر داشته باشید که باید بقیه ماهیچه هایتان را راحت نگهدارید. (از حرکتهای آنی پرهیز کنید).

تمرین ۱ :

ماهیچه های کف لگن خود را با فواصل ۱۰ ثانیه ای منقبض و آزاد کنید – یعنی یک ثانیه انقباض و ۱۰ ثانیه وقفه در نظر بگیرید. این کار را 20 بار انجام دهید. همین عمل را با وقفه های ۳۰ ثانیه ای انجام دهید. این کار را 20 بار انجام دهید. حالا ۱۰ بار پشت سر هم ماهیچه PC را منقبض و آزاد کنید. هر بار برای ۵ ثانیه و با وقفه های ۵ ثانیه ای بین آنها. سپس ماهیچه  PC را برای ۳۰ ثانیه سفت کنید و برای ۳۰ ثانیه آزاد کنید. 3 بار این کار را تکرار کنید. دوباره به مرحله اول برگردید و تکرار کنید. در طول روز این کار را مرتب انجام دهید.

تمرین ۲ :

۵ بار ماهیچه را منقبض و آزاد کنید. ۱۰ بار اینکار را تکرار کنید.  ۱۰ بار سریع ماهیچه را منقبض و آزاد کنید. ۳ بار تکرار کنید. ۱۰ بار شل و سفت کردن ماهیچه را در فاصله های زمانی بلند و کوتاه انجام دهید. ۳ بار تکرار کنید. ماهیچه تان را سفت کنید و تا جائی که می توانید نگهدارید . سعی کنید زمان خود را به ۱۲۰ ثانیه برسانید.

تمرین 3 :

به صورت انقباضات 6 تا 8 ثانيه و به دنبال آن 6  ثانيه استراحت، هربار به مدت 15 دقيقه، دو بار در روز و براي مدت 12 هفته می باشد.

تمرین 4 :

فرد به پشت دراز کشيده و در حالي که پاهاي وي کمي از هم جدا بوده و کاملا راحت است عضلات کف لگن را منقبض نموده و براي ۱۰ ثانيه انقباض را نگه مي دارد و دوباره عضلات را به مدت ۱۰ ثانيه آزاد کرده و راحت می نماید سپس تمرين را  15 تا 20 بار تکرار می کند. اين تمرين را در وضعيت هاي درازکشيده به پشت، ايستاده و چهار دست و پا انجام مي دهند.


دکتر محمد جباری متخصص ارولوژی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
3.1/5 - (49 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر محمد سه شنبه ۱۵ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 163 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر من در حدود 1.5 سال هست که سوزش ادرار دارم و متاسفانه به علت خجالت به پزشک مراجعه نکردم. مشکل تکرر ادرار ندارم. مواقعی که آب زیاد یا هندوانه یا چیزهای آبدار مصرف میخورم سوزش کم میشه یا از بین میره. ضمنا وقتی فشار خروج رو با دست یا کنترل خودم کم میکنم سوزش کم میشه. ضمنا 1 روز هست که در ناحیه بیضه وقت خوابیدن شبها درد حس میکنم. به نظر شما این موضوع مشکل جدی برام ایجاد میکنه ؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۱۵ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      به نظر من هیچکدام از مشکلاتتان جدی و نگران کننده نیست برخی افراد به دلیل نازک بودن لایه محافظتی سیستم ادراری دچار سوزش می شوند که با مصرف مایعات بیشتر و رقیق شدن مواد زائد دفعی موجود در ادرار این مشکل برطرف می شود که برای شما هم همین توصیه را دارم. درد بیضه در هنگام خواب هم مشکل جدی نمی باشد. علیرغم همه این صحبت ها توصیه می کنم توسط ارولوژیست معاینه و آزمایش و سونوگرافی انجام دهیم تا اطمینان حاصل شود که مشکل جدی وجود ندارد.
  • تصویر کاربر میلاد جمعه ۲۷ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 375 مشاهده پرسش
    با سلام. سوالم شاید کمی عجیب به نظر برسه ولی میخواستم بپرسم ایا امکان وجود کیست انگلی در مجاری ادراری اقایان وجود دارد یا نه؟ مثلا اگه فرض کنیم به طریقی منتقل شود ایا میتوان گفت چون داخل مجاری ادراری اسیدی هست انگل در ان محیط از بین خواهد رفت یا نه؟ اگر نه باید از قرص خاصی استفاده کرد یا نه؟ ممنون میشم جواب بدین.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۷ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      وجود انگل در سيستم ادراري فقط در برخي از مناطق جهان مثل مصر بومي است و در ايران وجود ندارد با اينحال مي توانيد آزمايش دهيد و بررسي هاي لازم را انجام دهيد
  • تصویر کاربر نیما یکشنبه ۲۲ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 431 مشاهده پرسش
    با سلام مدتی هست که به صورت مقطعی در بیضه سمت چپ و گاهی در قسمت داخلی ران (بیشتر پای چپ) احساس درد دارم بعضا این در به صورت مقطعی در کلیه های چپ و راست هم حس کردم و با تحریک جنسی و یا انزال تشدید میگردد با توجه به سابقه ای که از یک بار عفونت ادراری و یک بار عفونت در منی داشتم درمان رو با سیپروفلوکساسین شروع کردم که بعد 4 روز درد شدیدی در تاندون دست راست احساس کردم و مصرف دارو رو قطع کردم (در هنگام مصرف دارو علایم کم شده بود و بعد از قطع مصرف مجددا برگشت) بعد از مراجعه به دکتر (پزشک خانواده) آزمایش ادرار و سونوگرافی تجویز شد که در ادرار اثری از عفونت نبود و سونوگرافی هم کلیه ها و بیضه ها نرمال بود - داروی سفیکسیم تجویز شد که در حال مصرف این دارو هستم و علایم خیلی کمتر شده ولی به محض تحریک جنسی (بدون تماس جنسی یا حتی تماس با آلت ) درد به خصوص در ران و بیضه بر میگردد و تا یکی دو ساعت باقی میماند و بعد از بین میرود. در حال حاضر هم تقریبا 6 روز از مصرف دارو گذشته در حالت عادی یک یا دوبار در روز تیر کشیدن در ران یا بیضه وجود دارد و در حالت تحریک و نعوذ هم درد ران و بیضه بر میگردد .لطفاً راهنمایی بفرمائید
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۲ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      همانطور که فرمودید در سونو و آزمایش ادرار نکته غیر طبیعی ندارد و و علائم تان خیلی غیر اختصاصی است با اینحال چون با سفیکسیم بهبودی حاصل شده است توصیه می کنم همین روند را تا ۲۰ روز همراه با سلکیب ۱۰۰ میلی روز ۲ عدد ادامه دهید
  • تصویر کاربر نرگس چهارشنبه ۴ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 165 مشاهده پرسش
    ن: با سلام من یک پسر هشت ساله دارم مدتی پیش هنگام دفع ادرار چند قطره خون دفع کرد وپس از اینکه ازمایش کشت ادرار و سونوگرافی انجام شد چیزی مشاهده نگردید و طبیعتا دکتر دارویی تجویز نکرد ولی هنوز بعد از دفع ادرار دوچار سوزش و درد در داخل آلت تناسلی میباشد و متاسفانه پزشکان نتوانستند دلیل این سوزش و درد را پیدا کنن ، از شما تقاضا دارم که من رو راهنمایی و کمک کنید، با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۴ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      فشار ادرار شان چطور هست؟ آیا سوزنی و پرفشار ادرار می کنند؟
      آیا ادرارشان را زیاد نگه می دارند؟
      در طول روز هر بار که ادرار می کنند اینطور هستند و یا فقط برخی اوقات اینگونه اند؟
      امکانش هست عکس واضحی از سوراخ ادرار فرزندتان ارسال کنید؟
  • تصویر کاربر حسام یکشنبه ۱ اسفند ۹۵( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 145 مشاهده پرسش
    Telegram: باسلام و خسته نباشید من یک جوان 21 ساله هستم و حدود یک سالی میشه ادرار مکرر دارم یعنی هر دو الی سه ساعت یک بار به طوریکه هر شب دو بار برای ادرار باید از خواب پاشم ، و ریزش موی شدید هم گرفتم و اینم بگم که خود ارضایی هم داشتم ولی الان دو ساله خود ارضایی نکردم هفته ای دو الی سه بار محتلم میشم و تقریبا هر هفته جناب دکتر میترسم که نکنه از علائم پروستات باشه و در طول این مدت خیلی لاغر شدم خود به خود انرژیمو از دست میدم و بعد از محتلم شدن صبح که از خواب پا میشم خیلی خسته ام و تمام عضلات بدنم درد میکنن لطفا تشخیصتون رو بگین اگه از علائم پروستات نیست پس چیه؟ چرا بعد از انجام خود ارضایی این علائم ظاهر شدن؟ با تشکر از جناب دکتر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۱ اسفند ۹۵( 7 سال پیش)
      سلام
      تكرر ادرار علل متعددي ميتونه داشته و علت پروستات در سن شما بعيد مي باشد و بيشتر براي شما استرس مطرح هست با اينحال براي بررسي علل آن توصيه مي كنم توسط ارولوژيست معاينه و بررسي شويد
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر