بیماری اپیسپادیاس و روش درمان آن

در این مقاله مطالعه می کنید:

در این مقاله بیماری اپیسپادیاس، علائم، انواع و درمان آن را برای شما توضیح خواهیم داد.

اپیسپادیاس چیست؟

اپیسپادیاس یک نقص مادرزادی است، که در آن سوراخ مجرای پیشابراه که به وسیله آن ادرار از بدن خارج می شود، تغییر شکل می دهد. این حالت بر نحوه ی خروج ادرار از بدن موثر است. این نقص نادر است، اما چنانچه به طور مناسب درمان نگردد، می تواند مشکل ساز باشد. اپیسپادیاس در خانم ها بسیار نادر است، اما اگر اتفاق بیفتد بسیار خطرناک خواهد بود. تخمین زده شده است، در هر هزار مرد یک نفر به اپیسپادیاس و در هر پانصد هزار زن یک نفر به آن مبتلا هستند

علل اپیسپادیاس

اگرچه علت این امر هنوز به طور دقیق مشخص نیست، اما این باور وجود دارد که تحت تاثیر عوامل متعددی است. اپیسپادیاس می تواند به تکامل جنین در اولین ماه های بارداری مرتبط باشد. این تغییر شکل ممکن است در هفته پنجم بارداری و در نتیجه ی تکامل نامناسب استخوان پوبیس (شرمگاهی) باشد. با این حال، تحقیقات بیشتری در رابطه با علل این نقص مادرزادی در دست انجام است.

آلت پنهان در کودکان

علائم اپیسپادیاس

برای درک انواع بیماری اپیسپادیاس و درمان آن، دانستن علائم آن ضروری است. علامت اصلی، غیر طبیعی شدن شکل پیشابراه و کوتاه و پهن شدن آن می باشد. در اپیسپادیاس، سوراخ مجرای ادرار (پیشابراه) در بالا یا طرفین مجرا قرار می گیرد. در مورد زنان، علائم متفاوت بوده و کلیتوریس (اندام تناسلی خارجی) شکل غیرطبیعی دارد، به طوریکه مجرای ادرار به این ناحیه باز می شود. در بعضی موارد، مجرای ادرار می تواند به شکم نیز باز شود. این حالت مشکل تر می شود، زیرا فرد در کنترل ادرار دچار مشکل خواهد شد..

انواع اپیسپادیاس

بر اساس پیشابراه یا سوراخ مجرا، انواع اپیسپادیاس در مردان شامل موارد زیر است:

اپیسپادیاس پنیس

سوراخ پیشابراه بر روی پوسته ی آلت تناسلی است.

اپیسپادیاس آلتی

در این نوع اپیسپادیاس، محل دفع ادرار نزدیک به استخوان پوبیس یا شرمگاهی است. از آنجایی که استخوان های شرمگاهی به درستی در جلو ادغام نمی شوند، مثانه هیچ بستر مناسبی ندارد و در نتیجه مثانه به شکل نعل اسبی درمی آید که این امر باعث نشت ادرار خواهد شد.

نکته: استرس یا افزایش فشار شکمی می تواند منجر به نشت ادرار و یا بی اختیاری ادراری شود.

اپیسپادیاس غده ای

در این نوع اپیسپادیاس، سوراخ مجرای ادراری در نوک آلت تناسلی قرار دارد که طبیعی به نظر می رسد. مردان با چنین مشکلی قادر به نگه داشتن ادرار و مدیریت آن هستند. این نوع می تواند در صورت لزوم با روش دارویی و جراحی درمان شود.

 درمان اپیسپادیاس

درمان اپی سپادیاس تا حد زیادی بستگی به نوع آن دارد. موقعیت آناتومیک مجرای ادراری یا دهانه ی آن در اپی سپادیاس به تعیین شدت بیماری کمک می کند. هنگامی که محل سوراخ پیشابراه نزدیک به آلت تناسلی است، فرد نمی تواند ادرار خود را برای مدت طولانی نگه دارد. برخی از موارد اپی سپادیاس، که شدت متوسط ​​دارند، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. همچنین در شرایطی که سوراخ پیشابراه نزدیک به اندام های تناسلی که حساس ترین بخش بدن هستند، قرار گیرد، درمان جراحی باید با دقت زیادی انجام شود.

درمان اپیسپادیاس برای پسران شامل ملاحظات زیر است:

✔️ ترمیم شکل ظاهری آلت تناسلی

✔️ بهبود وضعیت طولی آلت تناسلی

✔️ خمیدگی آلت تناسلی باید ثابت شود تا بتواند عملکرد نرمال داشته باشد

انواع روش درمانی اپی سپادیاس

هدف از درمان جراحی این است که باروری کودک حفظ شده تا بعد از عمل نیز بتواند راحت زندگی کند. انواع مختلفی از درمان های جراحی اپی سپادیاس وجود دارند که به شرح زیر است تکنیک اصلاح شده کانتول در این تکنیک، آلت تناسلی با انتقال مجرای ادراری به موقعیت نرمال خود، بازسازی می شود.

تکنیک میتچل:

در این روش درمانی، آلت تناسلی به طور کامل از محل خود جدا و سپس پس از اصلاح پیوند زده می شود. هدف از این روش حفظ عملکرد مطلوب مجرای ادراری است. در مورد دختران درمان اپیسپادیاس ساده تر است. بهتر است بلافاصله پس از تشخیص در هنگام تولد درمان صورت گیرد، زیرا عمل جراحی در سنین پایین نسبت به سنین رشد بسیار راحت تر انجام می شود.

بنابراین باید با تشخیص این وضعیت، زندگی عادی کودک را به وی برگردانیم. توجه به هر گونه تغییر در مجرای ادراری پس از تولد یا در طول سال های اولیه و یا ایجاد هر گونه تغییر در الگوی ادراری کودک، بسیار اهمیت داشته و باید توسط پزشک ارزیابی شود.

 دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
2.2/5 - (8 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر مسلم چهارشنبه ۱۱ بهمن ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 119 مشاهده پرسش
    M J:
    سلام جناب دکتر
    بنده حدودا يک سال است که به تبخال تناسلی مبتلا هستم
    با تجوير پزشک در حدود 7 ماه پيش ، به دليل عود مکرر ، از داروی والا سيکلووير استفاده ميکنم
    سؤال بنده در رابطه با انتقال اين بيماريست ، که:
    1. آيا داروی مذکور از انتقال ويروس جلوگيری ميکند ؟
    2. در صورتيکه قصد ازدواج و بچه دار شدن داشته باشم ، آيا امکان آن برايم وجود دارد؟ و آيا از طريق اسپرم و ترشحات آلت تناسلی ، ويروس انتقال ميابد؟
    3.آيا زخم و خراش روی آلت تناسلی که به دليل بيماری نباشد ( مثلا در اثر استفاده از تيغ برای اصلاح ) ميتواند ويروس را انتقال دهد؟
    4. آيا ويروس از طريق خون انتقال ميابد؟ ( مانند استفاده از سرنگ مشترک در معتادان در مورد بيماری ايدز)
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری چهارشنبه ۱۱ بهمن ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      1. آيا داروی مذکور از انتقال ويروس جلوگيری ميکند ؟......خیر
      2. در صورتيکه قصد ازدواج و بچه دار شدن داشته باشم ، آيا امکان آن برايم وجود دارد؟ ........ امکان ازدواج و بچه دار شدن دارید ولی احتمال ابتلای همسرت هم وجود دارد
      و آيا از طريق اسپرم و ترشحات آلت تناسلی ، ويروس انتقال ميابد؟..........به جنین خیر
      3.آيا زخم و خراش روی آلت تناسلی که به دليل بيماری نباشد ( مثلا در اثر استفاده از تيغ برای اصلاح ) ميتواند ويروس را انتقال دهد؟..........خیر
      4. آيا ويروس از طريق خون انتقال ميابد؟ ( مانند استفاده از سرنگ مشترک در معتادان در مورد بيماری ايدز) .........خیر
  • تصویر کاربر مهدی سه شنبه ۲۶ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 4048 مشاهده پرسش
    سلام. جناب دکتر عزیز یک ماه پیش یک سوال با کد n87pw595136 برای شما در مورد هیپوسپادیاس ارسال کردم. و شما پاسخ دادید که الزامی به عمل جراحی نیست مگر برای زیبایی و خیال من و مادرش رو راحت کردید. اون موقع مطمین نشدم عکس ها ارسال شده باشه. الان پسرم پنج ماه و نیمه است و من مجددا عکس ها رو واستون میفرستم. ضمنا اقای دکتر ایا دچار کوردی هم هست پسرم؟ جناب دکتر عزیز ایا نیاز به عمل جراحی نداره؟ مشکل جنسی و یا باروری واسش ایجاد نمیشه در صورت عدم جراحی؟ ببخشیدکه مجددا مزاحم میشم، نگرانی و استرس من و مادرش رو کاملا به هم ریخته. لطفا در صورت مشاهده عکس ها بنده رو مطلع کنید. سپاس
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری سه شنبه ۲۶ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      درمان و ترمیم هیپوسپادیاس به ۳ دلیل انجام می شود:
      ۱) برقراری توان باروری و جایگزینی منی در انتهای واژن
      ۲) ایستاده ادرار کردن (مردانه ادرار کردن)
      ۳) زیبایی
      در مورد فرزند شما با توجه به محل سوراخ ادراری که در عکس با فلش مشخص کرده اید میزان بیماری خفیف هست و و بعبارتی سوراخ ادرار فعلی به نوک آلت خیلی نزدیک هست لذا مشکلی در باروری و ایستاده ادرار کردن ندارند و در مورد زیبایی هم به نظر من نیازی نیست که از این بابت فرزندتان جراحی شوند.
      در مورد کوردی بایستی که عکسی در حالت نعوظ ارسال کنید تا مشخص شود که کوردی دارند یا خیر و اگر دارند در چه حد و اندازه ای هست و نیاز به درمان چقدر ضرورت دارد.
  • تصویر کاربر الت جمعه ۲۲ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 90 مشاهده پرسش
    سلام آقای دکتر خسته نباشید
    من همون جوون 20 ساله ام که تقریبا دوهفته پیش عکس فرستاده بودم (الت تناسلی و خود ارضایی).
    پاسختون امیدوار کننده بود مرسی و الان میخوام یه عکس جدید هم بفرستم..
    چند وقت پیش هم عکس قبلی وهم جدید رو به یکی از دکترین فرستاده بودم گفتن کجی الت مشخصه و با جراحی درمان میشه... این منو یکم شک انداخت که شاید بخاطر عکس جدیده یا نه!!!! جسارتا اگه ممکنه یه ارزیابی مجدد هم بکنید مرسی
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۲ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      عکسی ارسال نشده است
  • تصویر کاربر مبین جمعه ۲۲ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 74 مشاهده پرسش
    با سلام، 30 سال دارم و مجرد، نزدیک یک سال است که رگ روی محل ختنه گاه بصورت یک نقطه متورم شده قابل روئیت است لطفا راهنمایی کنید.
    با تشکر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۲۲ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      تورم وریدهای سطحی بر روی آلت در خیلی از مردان دیده می شود و امری طبیعی است و اهمیتی نداشته و نیاز به درمانی ندارد.
  • تصویر کاربر ميلاد شنبه ۹ دی ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 71 مشاهده پرسش
    سلام، مرد ٣٠ساله هستم كه حدودا 5٠روز پيش بعد از نزديكي با همسرم،روي تنه آلتم زخمهايي (مثل ترك برداشتن ) ايجاد شد و بعد از مدتي انگار كه خوب شده اما پوست روي همان قسمت زخيم شده كه بعد از چند روز خوب شد، اما بعد از ٣-4 روز باز زخم در همان نقطه يا ٢-٣ جاي ديگر بعد از ادرار وشستن آلت و همچنين بعد از نزديكي ايجاد ميشوند، درد ندارد مگر به ندرت زمان نزديكي و شستشو آلت كه آب برخورد كند يكم ميسوزند، چند روزي از پماد آ-د استفاده كردم اما تاثير آنچناني نداشت، ممنون ميشم اگر راهنمايي كنيد ، تشكر
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری شنبه ۹ دی ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      این اگزماست می توانید مدت ۳ هفته ای پماد هیدروکورتیزون شب ها رو بزنید. در حمام هم با شامپو بچه بشورید. البته احتمال عود دارد ولی در کل بیماری نگران کننده ای نیست.
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر