همه چیز درباره سنگ های ادراری (2)

در این مقاله مطالعه می کنید:

تسکین درد در بیماران با سنگ های ادراری اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد که از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای این منظور استفاده می شود.

درمان بیماران با درد ناشی از سنگ های ادراری به شرح زیر است:

درد کلیه (Renal Colic)

1) تسکین درد ناشی از سنگ های ادراری

تسکین درد اولین اقدام در بیماران با حمله حاد درد کلیه می باشد. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) در تسکین درد حاد سنگ کلیه مؤثر بوده  و اثربخشی آن در تسکین درد بهتر از مخدرها می باشد. بیمارانی که (NSAIDs) مصرف می کنند در کوتاه مدت کمتر به مسکن بیش تر نیاز پیدا می کنند. از داروهای (NSAIDs) می توان به دیکلوفناک، ایندومتاسین، ایبوپروفن، پیروکسیکام اشاره کرد.

مخدرها به ویژه پتیدیندر مقایسه با داروهای (NSAIDs) با میزان بالایی از بروز تهوع همراه بوده نیاز به مسکن بعدی در آن ها بیشتر است لذا در صورت استفاده از پتیدین بهتر است از پتیدین استفاده نکرد.

2) پیشگیری از بروز مجدد درد ناشی از سنگ های ادراری

اولین قدم مراجعه به متخصص ارولوژیست است. اکثر سنگ های حالب خودبخود دفع می شوند. برای بیماران با سنگ حالب که انتظار می رود سنگ خودبه خود دفع شود، قرص یا شیاف (NSAIDs) ( مثلا دیکلوفناک سدیم 100 تا 150 میلی گرم در روز به مدت 3 تا 10 روز) می تواند التهاب و خطر عود درد را کاهش دهد.  اگرچه دیکلوفناک در بیمارانی که به کاهش عملکرد کلیه مبتلا هستند می تواند کارکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد ولی در بیماران با عملکرد طبیعی کلیه تاثیر سویی ندارد. خط دوم درمان مخدرهایی مثل مورفین، پنتازوسین و ترامادول می باشد. خط سوم درمان داروهای ضد اسپاسم هست که می توان به صورت تزریقی تجویز نمود.

در صورت عدم تسکین درد با مسکن ها، درناژ با استنت گذاری حالب یا درناژ از کلیه، یا برداشتن سنگ قدم بعدی می باشد که این کار توسط یک متخصص ارولوژیست انجام می شود.

3) درمان عفونت در کلیه ای که توسط سنگ مسدود شده است

بروز عفونت در کلیه ای که به هر دلیلی از جمله سنگ مسدود شده است یک اورژانس می باشد. رفع اورژانسی انسداد برای پیشگیری از عفونت در کلیه ای که به دنبال سنگ دچار هیدرونفروز و تورم کلیه شده است (یک طرفه یا دو طرفه) ضروری می باشد.

#رفع انسداد

در حال حاضر دو روش برای رفع انسداد ناشی از سنگ های ادراری وجود دارد:

  • اول قرار دادن کاتتر در حال(مجرای ادراری که کلیه را به مثانه متصل می کند)
  • دوم قرار دادن کاتتر از طریق پوست به داخل کلیه

بعد از رفع اورژانسی انسداد در کلیه عفونی، بایستی نمونه ادرار را برای آزمایش و کشت ارسال و آنتی بیوتیک مناسب برای بیمار شروع گردد.

سنگ کلیه

رهایی از سنگ های ادراری

#دفع خودبخوی سنگ های ادراری

در یک متاآنالیز بر روی 328 بیمار با سنگ های کمتر از 10 میلی متر احتمال دفع خودبخودی سنگ براساس جدول زیر به دست آمده است.

سایز سنگ

احتمال دفع سنگ/ مدت زمان احتمال دفع سنگ

کوچک تر از 5 میلی متر

68%

بزرگ تر از 5 میلی متر

47%

کوچکتر از 2 میلی متر

31 روز

بین 2 تا 4 میلی متر

40 روز

بزرگ تر از 4 تا 6 میلی متر

39 روز

95 درصد سنگ های ادراری تا 4 میلی متر ظرف 40 روز دفع می شوند.

توصیه می شود در بیمارانی که اخیرا دچار سنگ حالب کوچک تر از 10 میلی متر شده اند در صورتی که درمان و برداشتن سنگ با سنگ شکن در بیمار به تشخیص ارولوژیست الزامی نباشد، تحت نظر گرفتن با ارزیابی دوره ای می تواند یک روش مطلوب باشد.

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری تناسلی و فوق تخصص ارولوژی ترمیمی

تصویر  دکتر محمد جباری
دکتر محمد جباری

دکتر محمد جباری جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری و تناسلی همچنین فلوشیپ فوق تخصصی ارولوژی ترمیمی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو هیئت علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و عضو انجمن علمی ارولوژی ایران می باشد.

آیا این مطلب مفید بود؟ لطفا به آن امتیاز دهید
4.1/5 - (45 امتیاز)

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

برای ثبت پرسش خود از دکتر می توانید از این قسمت استفاده کنید.پاسخ شما تا 2روز از طریق پیامک و ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد.

پیگیری سوال قبل

   برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر صنم پنجشنبه ۱۸ خرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    با سلام برادرم 35 ساله هستن و تومور مثانه داشتن یکبار زمستون گذشته عمل شد و 6 جلسه تحت درمان BCG قرار گرفت ولی دوباره عود کرد و حدود یک ماه پیش مجددا تحت عمل توربو قرار گرفت و هفته ای یکبار BCG! سوالی که دارم این هست که به دلیل سفری که برای برادرم پیش اومده به اتریش، مجبوره سه هفته وقفه در تزریق BCG داشته باشه و ما خیلی از این بابت نگران هستیم که مشکلی در روند درمان پیش بیاد ممکنه راهنماییمون بفرمایید؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۱۸ خرداد ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      در صورت اجبار به سفر، سه دوره ي بعدي را بعد ازسفر ادامه دهد
  • تصویر کاربر علی دوشنبه ۱۵ خرداد ۹۶( 6 سال پیش) تعداد بازدید: 172 مشاهده پرسش
    باعرض سلام وادب خدمت شما استاد عزیز. اقای دکتر بنده هرموقع سونو یا سی تی انجام میدم درکلیم سنگ دارم نمیدانم چرا.؟ الان هم یک سی تی جدید انجام دادم براتون میفرستم. وداروهای رواتینکس.سنکل.وهیدروکلروتیازید مصرف میکنم اما باز سنگم دفع نمیشود میخواستم بدانم علت عدم دفع سنگم چیست؟راستی اقای دکتر احتباس ادرار هم دارم و داروی ایمیپرامین25به دلیل استرس مصرف میکنم وقرص ترازوسین و تولترودین هم مصرف میکنم. وتا قرص رو قطع میکنم مجدد احتباس دارم. اقای دکتر رادخواه فرمودند تا اخر عمر روزه نگیرم.ممنون میشم راهنماییم کنید.
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری دوشنبه ۱۵ خرداد ۹۶( 6 سال پیش)
      سلام
      دفع نشدن سنگ به محل ان در كليه ها بستگي دارد و خيلي اوقات سنك ها دفع نمي شوند و اگر انسدادي ايجاد نكرده باشند ايرادي ندارد مهم اينه كه ١٢ ليوان اب روزانه بنوشيد و از مصرف زياد چاي پر رنگ و نمك و كوشت پرهيز كنيد. بابت احتباس ادرار هم اقاي دكتر رتدخواه خودشان استاد هستند و راهنمايي تان خواهند كرد
  • تصویر کاربر ليلا جمعه ۱۵ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 453 مشاهده پرسش
    سلام من دخترم ١6 سالشه به خاطر شروع نشدن عادت ماهيانه به دكتر زنان رفتيم كه سونو داد در سونو گفته شد كليه راست و تخمدان راست ديده نشده و رحم از سايز طبيعي خيلي خيلي كوچكتراست كه بعد با دادنه سي تي اسكن همه اين موارد درست بود . اقاي دكتر يه سوال يا چند تا سوال دارم من خيلي نگرانه دخترم هستم خيلي ناراحتم كه در اينده مشكلي براي كليه چپ پيش نياد و اينكه اين چه بيماريي هستش من تاالان نشنيده بود چرا بايد اينجوري شه از مادرزادي لطفا جواب بديد من خيلي داغونم خيلي ممنون
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری جمعه ۱۵ اردیبهشت ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      با يكوكليه سالم هم مي توان يك زندگي كاملا طبيعي داشت و نگراني ندارد. البته بهتر است ازمايشات عملكردي كليوي را انجام دهيد.
      همچنين توصيه مي كنم ازمايش ژنتيكي كاريوتايپ را نيز انجام دهيد.
  • تصویر کاربر صدیقه پنجشنبه ۳۱ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 187 مشاهده پرسش
    از یک ماه پیش متوجه جرمهای عجیبو غریب توی ادرارم شدم سه هفته پیش متوجه خون توی ادرارم شدم و احساس زخمو سوزش هم شروع شد اواخر مدت ده روز مدام اسهال بودم که دو روز هست بهتره حالت تهوع هم دارم گهگداری که جریدا بیشتر شده پزشک زنان رفتم سنوگرافی وآزمایش خون و ادرار نوشت سنوگرافی عدم وجود سنگ در کلیه و مثانه بود ولی آزمایش ادرارم وجود خون نشون داده با توجه به توضیحات جناب دکتر جباری و چندین سایت دیگه به سرطان مثانه رسیدم پدرم کارش چاپ سیلک هست که از کودکی با رنگ و مواد کاریش در تماس بودم کار خودم هم از سال 92 دوخت محصولات چرم طبیعی هستآیا من سرطان مثانه دارم؟
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری پنجشنبه ۳۱ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      در مدارك ارسالي يالته اي به نفع تومور مثانه وجود ندارد با اينحال توصيه مي كنم سيتولوژي سه نوبته ادرار و سيستوسكپي نيز انجام دهيد.
  • تصویر کاربر حسین یکشنبه ۲۷ فروردین ۹۶( 7 سال پیش) تعداد بازدید: 194 مشاهده پرسش
    از 2 ماه قبل نعوذ ندارم،تکرر ادرار دارم.درد در مثانه و بالای آلت تناسلی البته خفیف و هرازگاهی این درد رو دارم،درد کمر البته 12 سال قبل دیسک کمرم عمل کردم
    1. تصویر کاربر دکتر محمد جباری یکشنبه ۲۷ فروردین ۹۶( 7 سال پیش)
      سلام
      نبود نعوظ و تکرر ادرار می تواند علل متعددی داشته باشد از علل فکری و روانی گرفته تا علل جسمانی و عروقی و هورمونی و عصبی ( با توجه به سابقه ی دیسک کمر) لذا اگر مشکل تان جدی و آزار دهنده هست نیاز به معاینه و انجام تست های مربوطه می باشد
درحال دریافت اطلاعات

از دکتر بپرسید

ویزیت Whatsapp

تماس با مطب

نوبت دهی اینترنتی

پرسش از دکتر